Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů, jak nejlépe vyčistit sklokeramickou desku

5 tipů, jak nejlépe vyčistit sklokeramickou desku

5 tipů, jak nejlépe vyčistit sklokeramickou desku

11. dubna 2022 od Marta Pušová

11. dubna 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Sklokeramická deska je z mnoha důvodů praktická, a navíc se díky své elegantní černé barvě na kuchyňské desce krásně vyjímá. Tedy pokud je krásně lesklá, bez šmouh a škrábanců. Jak na to, aby vydržela dokonale čistá a hladká?
Sklokeramická deska nám usnadňuje život v mnoha směrech. Ale známe to všichni, po vaření na ní občas zůstanou zaschlé skvrny, když nám něco vystříkne nebo vyprskne z hrnce. Ať už jde o vodu nebo mastnotu, o kapky vody, nebo dokonce připečenou špínu zpod hrnců a pánví. Co s tím?
 

5 tipů, jak pečovat o sklokeramickou desku

1. Čištění před vařením

Napadlo by vás čistit desku předtím, než začnete vařit? A přitom právě to je jeden z triků, který jí dokáže prodloužit životnost. V době, kdy se deska nepoužívá, na ni totiž dopadají prach a nečistoty, které by mohly poškodit její povrch. Před vařením proto desku otřete vlhkým měkkým hadříkem. Vyzkoušet můžete třeba Vileda Actifibre Univerzální hadřík (koupit v e-shopu). Poté povrch vytřete dosucha pomocí Q-Soft Kuchyňských utěrek extra savých 3vrstvých (koupit v e-shopu).

2. Při nehodách reagujte okamžitě

Během vaření samozřejmě může dojít k nejrůznějším nehodám, kdy vám něco z chystaných jídel ukápne, vzkypí mléko nebo vyběhne voda z hrnce. V takový okamžik je důležité zareagovat okamžitě a nehodu odstranit. Ideální je použít vlhkou houbu na mytí nádobí Q-Home Houbičky tvarované  (koupit v e-shopu) nebo Spontex Utěrky z mikrovlákna XXL (koupit v e-shopu). Pokud by se vám na desce během vaření podařilo roztavit nějaký plastový předmět, pak desku ihned vypněte a snažte se odstranit takové nečistoty ještě zatepla. Může se jednat třeba o potravinovou fólii nebo sáček ze svačiny apod.

3. Zapomeňte na drátěnku, využijte speciální čističe

Pokud nechcete desku poškodit, zapomeňte na čištění ostrými předměty (jako je třeba nůž) a zapomeňte také na drátěnku. Tato „metoda“ by desku nenávratně poničila, do mikroskopických rýh by se totiž mohly začít usazovat další nečistoty, a tak byste si místo umytí desky mohli kupovat rovnou desku novou. Jak tedy desku vyčistit? Nejprve zbavte desku zbytků jídla. K tomu postačí houbička se saponátem. Pak je dobré používat speciální prostředky pro čištění, které vytvářejí na povrchu ochranný film, aby se na něj nelepily nečistoty. Hodí se například HG Intenzivní čistič varné desky  (koupit v e-shopu) nebo Dr. Beckmann Čistič na sklokeramické desky (koupit v e-shopu). Nastříkejte na studený povrch a nechte působit několik minut, poté setřete vlhkým hadříkem a následně vytřete dosucha.

4. Jak zacházet se škrabkou?

Ne vždy se ale podaří zareagovat včas, případně pustíte ke sporáku děti a neštěstí je na světě. U tvrdších, zapečených nebo spálených skvrn od potravin proto možná budete muset použít speciální škrabku. Po ní ale sáhněte až v případě, když ostatní metody nebudou úspěšné. A jak se škrabkou správně zacházet? „Držte škrabku v úhlu přibližně 45 až 60 stupňů, jemně přitlačte na sklo a opatrně odstraňte nečistoty. Pamatujte na to, abyste netlačili škrabku kolmo na sklo a nepoškrábali povrch varné desky špičkou nebo ostřím,“ radí Jana Neuszerová, odbornice společnosti Gorenje.

5. Octový pomocník

Neplechu na desce může napáchat i obyčejná voda. Své o tom vědí třeba varné konvice. Čím je tvrdší, tím pravděpodobněji vznikají nevzhledné vodní skvrny. Pokud je zaregistrujete, nebo z určitého úhlu zaznamenáte vodní efekt, spolehlivě pomůže měkký hadřík a jemný roztok octa. Octovou vodu však nepoužívejte k otírání rámu indukční desky, protože by mohlo dojít ke ztrátě lesku.
Tip redakce:
Pokud používáte jakýkoli druh
čisticího prostředku, nezapomeňte po čištění důkladně odstranit všechny zbytky prostředku pomocí navlhčeného hadříku, protože by mohly při zahřátí varných zón poškodit sklokeramický povrch. I po použití octové vody je třeba povrch desky otřít čistým vlhkým hadříkem. Na závěr ji přeleštěte měkkým suchým hadříkem. Deska bude jako nová.

Jak ošetřit sklokeramickou desku ekologicky?

Do láhve s rozprašovačem nalijte ocet a nastříkejte ho po celé ploše sklokeramické desky. Poté ji rovnoměrně posypejte jedlou sodou – zkuste  Tip Line Jedlou sodu (koupit v e-shopu)a nechte pět až deset minut působit. Soda s octem začnou reagovat a snadno uvolní zapečené nečistoty. Mezitím si do horké vody namočte ručník a rozprostřete ho po celé ploše přes sodu s octem. Následující čtvrthodinu si sporáku nemusíte všímat, poté ručník odstraňte a varnou desku očistěte pomocí speciální škrabky. Na závěr povrch vyleštěte utěrkou z mikrovlákna dosucha.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít