Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 tipů, jak na štípance a svědivé boláky od hmyzu

5 tipů, jak na štípance a svědivé boláky od hmyzu

5 tipů, jak na štípance a svědivé boláky od hmyzu

24. září 2023 od Marta Pušová

24. září 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Radost z letních dnů dokáže často zkazit otravný hmyz. Nejenže musíme neustále odrážet jeho nálety, ale často jsou tyto výpady spojené i s nepříjemným bodnutím, štípnutím či kousnutím. Pokud už k nepříjemnému útoku dojde, čím zmírnit jeho dopad?

CO DĚLAT BEZPROSTŘEDNĚ PO ŠTÍPNUTÍ?

Co na štípnutí od vosy, včely, ale třeba i komára

  • Pokud vás píchla včela a vy vidíte žihadlo zůstávající v pokožce, můžete jej opatrně vyndat, abyste minimalizovali množství vstříknutého jedu. Zkuste to pomocí Sally Hansen Pinzety se šikmou špičkou a komfortním držadlem (koupit v e-shopu). (toto neplatí v případě vosy, komára či ováda)
  • Po jakémkoli štípnutí umývejte postižené místo studenou vodou a jemným mýdlem – třeba Dove Care & Protect Antibakteriální tekuté mýdlo (koupit v e-shopu) pomůže odstranit zbytky jedu a snížit riziko infekce.
  • Poté použijte led nebo studený obklad, přiložení kostky ledu zabalené do tenké látky na postiženou oblast může pomoci zmírnit otok a tlumit bolest.
  • Potlačit následky štípnutí pomůže také antihistaminikum, například v podobě gelu. I jeho použití vede ke zmírnění otoku a bolesti. V případě, že je bolest intenzivní, můžete užít protizánětlivé léky, které vás navíc zbaví bolesti.

CO DĚLAT, KDYŽ SE VÁM PO ŠTÍPNUTÍ UDĚLÁ BOLÁK?

Každé štípnutí, kousnutí či bodnutí hmyzem s sebou nese nepříjemné svědění a dá velkou práci udržet se a neškrábat si postižené místo do krve. V takovém případě byste si totiž do zranění mohli zanést bakterie i nepříjemnou infekci. Snažte se odolat a štípanec neškrábat, v čemž vám může pomoct například Floré Bylinný esenciální olej tea tree olej (koupit v e-shopu). Na zmírnění svědění často pomáhá třeba Saloos BIO Aloe vera gel (koupit v e-shopu).

Co můžete ještě zkusit:

Cibuli, česnek či brambory – stačí na postižené místo přiložit plátek čerstvé zeleniny.
Ocet – použijte ideálně jablečný, který zmírní svědění.
Med – má protizánětlivé účinky.
Mořskou sůl – rozetřenou s trochou vody na pastu. Po chvilce působení ji smyjte.
Tip redakce:
Účinným pomocníkem při ošetřování štípanců je i betaglukan ve formě gelu, který pokožku příjemně ochlazuje a regeneruje. Jeho regenerační schopnost je tak silná, že najde uplatnění i u větších ranek, takže se vyplatí mít ho pro jistotu doma. „Přípravky s obsahem betaglukanu přispívají ke kvalitnímu a rychlému hojení ran a mají pozitivní vliv na přirozenou imunitu kožní tkáně, čímž snižují riziko tvorby hlubokých a výrazných jizev,“ říká odborník na imunitu Adrián Doboly.
Pozor na alergickou reakci
V některých případech může po bodnutí hmyzem dojít i k těžké alergické reakci. Projevuje se ztíženým dýcháním až sípáním, kopřivkou, zrychleným pulzem a bušením srdce, nevolností, prudkým poklesem krevního tlaku, závratěmi i mdlobami. V krajních situacích může dojít i k anafylaktickému šoku. V takových případech rozhodně není na co čekat a doporučuje se okamžitá návštěva lékaře.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít