Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 5 potravin, které nesmí v jídelníčku vašich dětí chybět

5 potravin, které nesmí v jídelníčku vašich dětí chybět

5 potravin, které nesmí v jídelníčku vašich dětí chybět

6. března 2019 od Helena Hladíková

6. března 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D

Jako starostliví rodiče jistě dbáte na to, aby vašim ratolestem nic nescházelo. Zamýšlíte se však i nad jejich stravou? Je dostatečně pestrá a výživná? Se správným dětským jídelníčkem poradí dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D, odborná garantka Vím, co jím.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Správné stravovací návyky a vyvážená strava nejsou jen prázdnými klišé, jimiž se to všude kolem hemží. Jde opravdu o důležitý základ vašeho zdraví a zejména u dětí to představuje nejúčinnější zbraň, jak se ochránit před vznikem cukrovky, nemocí srdce a cév či chudokrevnosti v dospělosti. Jde především o to, aby se vaše dítě neživilo pořád jen jedním druhem potravin, třeba tolik oblíbenými těstovinami, a přitom se ani nedotklo zeleniny, mléčných výrobků a dalších skupin potravin. Je třeba, aby se v jeho stravě objevily nejrůznější důležité vitaminy a minerály, čehož docílíte právě jediným - pestrým a vyváženým jídelníčkem. V něm mají některé potraviny zcela nezastupitelné místo a nesmí dětem chybět. Které to jsou především?


1. Mléčné výrobky

Hledáte-li pro své dítě výborný zdroj bílkovin a řady vitaminů a minerálních látek, vsaďte na jogurty a další mléčné výrobky. „Mají ideální poměr vápníku, fosforu a hořčíku, což jsou nezbytné látky pro správný vývoj kostry. Obsažený vitamin D je zase nutný pro správné fungování imunitního a nervového systému a také svalů. Nejvhodnější jsou bílé jogurty o obsahu tuku kolem tří procent. V zakysaných výrobcích se zase nacházejí probioticky působící bakterie, které jsou důležité pro správné složení střevní mikroflóry, což má značný vliv na celkové zdraví,“ radí expertka.

Tip redakce:
Už dětem od ukončeného 6. měsíce můžete zajistit přísun vápníku a dalších důležitých látek, a to prostřednictvím lahodné mléčné přesnídávky NESTLÉ Yogolino Banán

domácí jogurt

2. Ovesné vločky

Děti potřebují k hraní i poznávání světa dostatek energie a tu jim v podobě sacharidů, vitaminů skupiny B, vlákniny, minerálních látek a bílkovin dodají ovesné vločky. „Navíc jsou dobře stravitelné a obsahují mimo jiné i látky zmírňující svědění a podráždění pokožky. Oves se také velmi cení i pro významný obsah nerozpustné i rozpustné vlákniny s převahou takzvaných betaglukanů, jež pomáhají správnému fungování imunitního systému,objasňuje dietoložka. A víte, co je na vločkách ještě skvělé? Že se z nich dá snadno a rychle připravit spousta pokrmů, což jako zaneprázdnění rodiče jistě také oceníte.

Tip redakce:
Ovesné vločky najdete například ve výrobku Sunárek Kašička s cereáliemi hruška a meruňka, která se skvěle hodí coby rychlé a lahodné jídlo k obědu nebo večeři. Kapsičku snadno udrží i malé dětské ruce, a na kašičce si tak mohou pochutnat děti samy, aniž by potřebovaly lžičku. 


holčička s rybou3. Tučné mořské ryby

Nenasycené mastné kyseliny řady omega-3 jsou nepostradatelné pro růst a vývoj a jejich největší koncentraci najdeme právě v tučných mořských rybách, jako je například losos,“ radí odbornice s tím, že tato skupina potravin je pro děti cenná i díky obsahu vitaminů a minerálních látek, jako jsou selen a jod.
 

4. Rostlinné oleje

Živočišných tuků mají dospělí i děti dostatek, někdy až přespříliš, ale na rostlinné tuky a oleje se v jídelníčku často zapomíná. „Přitom obsahují převážně vícenenasycené mastné kyseliny, které si lidské tělo nedokáže vytvořit, tudíž je musí přijímat stravou. Důsledkem jejich nedostatku jsou pak poruchy růstu, neprospívání a suchá kůže,“ říká expertka a dodává, že zařazovat by se měly také méně tradiční oleje, jako jsou dýňový, sezamový, z vlašských ořechů či lněného semínka.

dětské kaše
5. Špenát

Kyselina listová v dětské výživě často chybí, přitom je velice důležitá zejména pro tvorbu červených krvinek. „Týká se to převážně mladších dětí, jimž v příkrmech mnohdy schází tmavě zelená zelenina. Ideální je se při skladbě dětské stravy řídit jednoduchým pravidlem duhy. To znamená myslet na to, aby se v jídelníčku vašich dětí vyskytovalo ovoce a zelenina od bílé, po tmavě zelenou, oranžovou až po tmavě červenou barvu,“ doporučuje dietoložka. 

Tip redakce:
Dosáhlo-li vaše dítě 8. měsíce věku, dopřejte mu kvalitní stravu v podobě Hami příkrmu Špenát s hovězím a brambory. Neobsahuje žádné konzervanty, přidanou sůl ani lepek. Zelenina v něm je vařená v páře a pečlivě vybrané maso pochází z farem.

 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D
Dietoložka, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju
14
"V jednoduchosti je krása i zdraví."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít