Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 3 tipy, které si poradí s ucpaným odpadem

3 tipy, které si poradí s ucpaným odpadem

3 tipy, které si poradí s ucpaným odpadem

1. února 2023 od Marta Pušová

1. února 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Ucpaný odpad ve vaně, v umyvadle či ve dřezu je problém, který čas od času musí ve své domácnosti řešit každý z nás. Než však zavoláte na pomoc instalatéra a zaplatíte mu za jeho práci horentní sumu, zkuste zjistit, jestli si s ucpaným odpadem neporadíte sami.

Jaké jsou příčiny ucpaného odpadu?

Pokud se vám ucpe odpad v koupelně, nejpravděpodobnější příčinou jsou vlasy, ale také mastnota. V kuchyni může být důvodů víc – od zbytků jídla přes skořápky, slupky až po olej. Stačí ale jen pár kroků, abyste problému zabránili, nebo ho alespoň oddálili.

1. Zkuste ucpanému odpadu předejít

  • Používejte sítka pro zachycení nečistot, například Toro Sítko do výlevky (koupit v e-shopu).
  • Prolijte občas odpady třemi litry horké vody.
  • Použitý olej nalijte do skleněné nádoby, nebo jím napusťte papírový ubrousek a vyhoďte ho do směsného odpadu.
  • Před mytím nádobí, které je od tuku, nejprve použijte odmašťovací prostředek, aby se s mastnotou spojil dřív, než pustíte vodu. Zkuste třeba  Jar Lemon Tekutý prostředek na mytí nádobí (koupit v e-shopu), který si snadno poradí s mastnotou, a to od skleniček po hrnce a pánve. Kromě toho využívá k odstraňování mastnoty spoustu aktivní a dlouhotrvající pěny a je vhodný pro každodenní mytí.
  • Pozor také na čajové lístky a kávovou sedlinu, které se v odpadu nerozloží.
  • V koupelně se pak snažte zachytit vlasy vypadané při česání a vyhazujte je do koše, nesplachujte je do umyvadla.

2. Vyzkoušejte starý dobrý zvon

Klasický zvon Q-Home Zvon s dřevěnou rukojetí (koupit v e-shopu) se v boji s ucpaným odpadem používá řadu let a většinou nechybí v žádné domácnosti. Pokud ho tedy ještě nemáte, je nejvyšší čas ho obstarat.
Jeho správné použití si však žádá trochu zručnosti:
  • Umyvadlo či dřez zavřete špuntem.
  • Do jeho poloviny napusťte teplou vodu.
  • Mokrým hadrem ucpěte přepadovou vpusť.
  • Odzátkujte.
  • Nasaďte zvon na odtok a vytvářením podtlaku se pokuste odpad protáhnout.
Nemusí to vyjít napoprvé, ale nevzdávejte to. Někdy to chce trochu trpělivosti, než tlakový ráz ucpaný odtok prorazí.

3. Použijte chytré chemické pomocníky

Pokud zvon nepomohl, znamená to, že je potřeba povolat do boje chemické prostředky. Na trhu najdete několik typů produktů na ucpaný odpad, takže si můžete vybrat.
sypké čističe:
  • Oblíbené jsou granulové čističe, jako například Q-Power Čistič odpadů granule 500g (koupit v e-shopu), které nasypete do všech odtoků a zalijete horkou vodou. Chcete-li dosáhnout co nejlepšího efektu, nalijte do sifonu nejdříve konvici vroucí vody a pak postupujte dle níže uvedeného návodu. Používejte vždy pouze vroucí vodu, aby bylo dosaženo co největšího účinku. Čistič také můžete používat zhruba jednou měsíčně jako prevenci.
  • Zkusit můžete také oblíbeného krtka,  Krtek Čistič potrubí (koupit v e-shopu), který rozpouští vlasy, tuk, vatu i papír a čistí tak odpady jak v kuchyni, tak v koupelně. Do sifonu umyvadla, vany, WC či kuchyňského dřezu nejprve nalijte půl litru velmi horké vody. Poté nasypte 2-3 víčka krtka a nechte 10 minut působit. Poté znovu propláchněte horkou vodou a průchodnost odpadu zkuste proudem tekoucí vody. Při větším zanesení zopakujte po dvou dnech, preventivně pak můžete znovu po dvou týdnech.
tekuté či gelové čističe:
  • Další možností je některý z tekutých čističů, jako třeba HG Tekutý čistič odpadů (koupit v e-shopu), který stačí nalít do odpadu, nechat půl hodiny působit a poté dostatečně prolít tekoucí vodou.
  • Velmi účinnou zbraní a univerzální zbraní v boji s ucpaným odpadem v celé domácnosti může být také Stura Facile Hydroxid sodný 30% (koupit v e-shopu), který je extrémně účinný při odstraňování všech ucpávek odtoku, jako jsou zbytky mastnoty, mýdel, vlasů či papíru. V krátké době působí efektivně a do hlov dřezech, sprchách, umyvadlech i toaletách.
speciální čističe:

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít