Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 3 tipy, jak se zbavit plísně v koupelně

3 tipy, jak se zbavit plísně v koupelně

3 tipy, jak se zbavit plísně v koupelně

13. dubna 2023 od Marta Pušová

13. dubna 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Plíseň v koupelně je často diskutovaným tématem obzvlášť po zimě a zejména letos, kdy většina z nás vlivem drahých energií šetřila na topení, a koupelna tak neměla moc šancí dostatečně vyschnout. Jak se tedy plísně zbavit a jak jí pro příště předejít?

1. Jak plíseň vzniká?

Plíseň v koupelně vzniká kvůli vlhkému prostředí, které je ideální pro její růst a šíření. Koupelny jsou často vystaveny vysoké vlhkosti, což je způsobeno častým používáním sprchy nebo vany, vodními výpary, nedostatečnou ventilací a špatným odvětráním. Pokud se vlhkost v koupelně nekontroluje, může se vlhkost hromadit na stěnách, stropu, podlaze, ve spárách a v jiných tmavých a vlhkých oblastech, což vytváří ideální podmínky pro růst plísní.
Tip redakce:
POZOR! Plíseň se může také šířit z jednoho místa na druhé, zejména pokud se plíseň dostane do potrubí nebo špatně izolovaných míst, jako jsou stěny, které jsou v kontaktu s vlhkým vnějším prostředím.

2. Jak předcházet plísni v koupelně

  • Udržujte koupelnu čistou a suchou.
  • Pravidelně ji uklízejte a utírejte vlhké oblasti, jako jsou sprchové kouty a vaničky.
  • Nezapomínejte větrat, po každé sprše nebo vaně otevřete okno nebo pusťte větrák, aby se odváděla vlhkost.
  • Pravidelně měňte sprchový závěs, pokud ho máte. Právě ten bývá často místem, kde se plíseň nejvíc hromadí.
  • Používejte antibakteriální čističe a prostředky, aby se zabránilo růstu plísní a bakterií.
    Čas od času zkontrolujte koupelnové kohoutky a potrubí a opravte všechny úniky, které mohou způsobovat vlhkost a hromadění vody.
  • Dalším pomocníkem, který se dá použít v boji proti plísni, je takzvaná chytrá houba (Pythium oligandrum). Jedná se o živý organismus, který požírá právě plísně na zdech, aniž by ohrozil lidi či přírodu. Dá se koupit ve formě prášku, který se smíchá s vodou a natře na zeď.
Tip redakce:
Zkuste snížit vlhkost pomocí odvlhčovače vzduchu
Ceresit Stop Vlhkosti Pearl Pohlcovač vlhkosti (koupit v e-shopu) nebo instalujte v koupelně odsávání vzduchu, aby se vlhkost rychle odváděla.

3. Jak se plísně zbavit?

Prozradíme, jak se zbavit plísně v koupelně jednoduše a rychle a také, co vám s tím pomůže.
SPREJ: BactoSTOP Dezinfekční sprej na plísně (koupit v e-shopu), který se používá neředěný. Napadená místa se postříkají ze vzdálenosti 10 až 20 cm a po 15 minutách se ošetřené místo může omýt vodou nebo se přípravek nechá zaschnout. Plíseň se před postřikem neodstraňuje, aby nedošlo k rozptýlení nebezpečných výtrusů. Při silném napadení se postup několikrát opakuje. Nesmí se používat na kovové a smaltované povrchy, předměty z barevných kovů a polyamidu, na tkaninu, kůži, lakované dřevo a gumu. Nestálobarevné předměty se mohou odbarvovat.
PĚNA:  HG Pěnový odstraňovač plísně (koupit v e-shopu),  který okamžitě ničí plísně na vlhkých místech, a to ve vnitřním i venkovním prostředí. Díky unikátnímu složení má pěna méně pronikavý zápach, aplikace sprejem umožňuje lepší zaměření na postižené místo a riziko rozstřiku je menší. Kromě toho pěna díky svým vlastnostem zůstává déle na povrchu a zajišťuje tak ještě lepší a delší působení. Pěna je vhodná na dlaždice a štuky stěn (rovněž mramor a jiné přírodní kameny), také na spáry v koupelnách, sprchách, na toaletě, v kuchyni, ve sklepech, suterénech, saunách, bazénech, garážích a zahradních kůlnách. Čistí rovněž fasády, balkony, květináče i zahradní sošky.
BIO SPREJ: Jestliže dáváte přednost přírodnímu řešení, pak zkuste  Bio-Enzym Stop plísním se svěží vůní (koupit v e-shopu), který omezuje růst plísní. Je vhodný na stěny, omítky, zdiva, spáry, okolí van, umyvadel, kuchyňských dřezů, oken a jiná postižená místa. Snižuje množství dráždivých a alergizujících spor v místnostech. Nemá bělicí účinek, nezapáchá, ale naopak má svěží vůni a nepoškozuje stavební materiály.
KLASIKA: Velmi účinným pomocníkem je Savo Proti plísním Koupelna (koupit v e-shopu). Vždy je ale třeba překontrolovat, zda může být přípravek používán na daný povrch. Tuto informaci naleznete přímo na výrobku.
 
Tip redakce:
Nebo to můžete zkusit ještě podle tohoto návodu:
Věděli jste, že…
… je důležité brát plíseň v koupelně vážně, protože může způsobit problémy s dýcháním a alergiemi, zejména u lidí s citlivou pokožkou nebo respiračními problémy.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít