Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 10 tipů, jak nejlépe připravit tělo na podzim

10 tipů, jak nejlépe připravit tělo na podzim

10 tipů, jak nejlépe připravit tělo na podzim

30. září 2016 od PoM

30. září 2016 5 minut čtení
Připravil/a PoM ve spolupráci s expertem Eva Hašková, DiS.

Všichni to známe. Začíná foukat přes posekaná strniště, dny se krátí a léto pomalu ztrácí sílu. Dovolená a prázdniny jsou fuč, nastupuje podzim. Období ne zrovna z nejoblíbenějších. Jak to udělat, aby vás letos nepřepadl stres, únava a melancholie? Následující desatero zaručeně pomůže.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. Neschovávejte se, jděte ven

Ano, nějakou chvíli bude trvat, než tělo přivykne nižším teplotám. Po létě jsme choulostivější a zimomřivější. Ačkoliv třeba při stejných teplotách na jaře už bychom dávno odhazovaly bundu, teď spíš přemýšlíme, jestli nepřidat i huňatou šálu. Tendence často bývá zalézt si v sychravějším počasí domů, třeba k dobrému filmu. Je to ale škoda, zima je teprve před vámi. Tepleji než teď už po zbytek roku bude jen těžko. Vyražte proto ven užít si krásy podzimu. I podle umělců je podzim se svými barvami vůbec nejfotogeničtějším obdobím z celého roku. Navíc - po dlouhé době nebudete mít při chůzi orosený nos a zpocené vlasy a díky podzimní procházce vám zrůžoví tváře lépe než po té nejdražší tvářence.


2. Čas na peeling

Je třeba se smířit s tím, že letní opálení vám celoročně prostě nevydrží. Na procedury, které jste proto přes léto odkládaly (jako třeba peeling), je právě teď ta vhodná chvíle. ,,Tři týdny až měsíc, to je doba, po kterou to pleť bez problémů vydrží a klientky si mohou opálenou pokožku od moře pořádně užít. Pak je ale čas na peeling, který odstraní odumřelé částečky a umožní kůži se zase obnovit,“ říká vedoucí kosmetického centra pražské kliniky Esthésia Eva Hašková.


3. Hydratujte

Většina z nás je už zvyklá na to, že přes léto v tropických třicítkách pijeme více vody, jak to doporučují lékaři. Léto rovná se nejen voda, ale i skvěle vychlazené domácí limonády. Proto se může stát, že jakmile se ochladí, ustoupí pocit žízně. Pozor na to, řada lidí si tak úplně zbytečně „pořídí“ dehydrataci. Poznáte ji podle únavy nebo pobolívání hlavy – nic, co by pomáhalo užít si podzimní měsíce. Kromě hydratačního krému tedy dbejte i na dostatek čisté vody ve svém pitném režimu.


4. Pozor na kávu

Ať už s mlékem, cukrem, nebo bez, voňavá káva dokáže nabudit organismus a zažehnat únavu. Pozor ale, aby se s nastupujícím podzimem jejich počet nenásobil. Když je člověk zvyklý pít jen jeden šálek denně a vypije najednou 5 hrnečků během pracovní doby, dobře mu to rozhodně neudělá. A nepoděkuje vám ani vaše pleť. ,,Kdo pije kávu, musí víc doplňovat tekutiny. Ideální je na to ovoce, protože doplní tekutiny i energii současně,“ vysvětluje kosmetička Hašková. Jiné je to podle ní ale s přípravky, které přímo obsahují výtažky z kávových zrn. Právě na podzim jsou velmi oblíbená oční séra s kofeinem, která rozjasňují a snadno odstraní tmavé kruhy pod očima.


5. Detoxikujte

Většina lidí si zvykla zařazovat detoxikaci organismu na jaro. Udělejte to letos jinak a zahajte očistu i na podzim. Ulehčíte játrům, která čistí naše tělo od toxinů z jídla i pití. Dejte před nástupem podzimu vale těžkým a kořeněným jídlům a alespoň na několik dní i veškerému alkoholu. ,,Že se má tělo detoxikovat pouze na jaře, je mýtus. Tělu a pleti můžete odlehčit kdykoliv,“ potvrzuje expertka na krásnou pleť Eva Hašková. Celý organismus tak připravíte na podzimní a zimní období bohaté na nejrůznější oslavy a večírky.


6. Zpět k rituálům péče o pleť

Dovolená, letní zahradní párty nebo týden při sjíždění řeky. S létem je spojena uvolněná nálada a ne vždy má člověk chuť věnovat se pečlivě svému tělu a pleti. Ostatně třeba pod stanem na to ani nemusí být ideální podmínky. S nástupem září je ale vhodné obnovit pravidelný režim péče o pleť a pokožku. Ráno i večer vyčistit obličej a samozřejmě se před spaním vždy odličte. Rada profesionálů je jednoduchá: na obličej a tělo nepoužívejte jeden produkt. Tělové mléko na obličej nepatří. Když tak vyřešíte jednorázově situaci, kdy na dovolené nemáte pleťový krém, pro jednou se nic nestane. Při pravidelném používání je to ale poukázka na nehezkou, zanesenou kůži.


7. Nechte přírodu pracovat pro vaše zdraví

Podzimní sychravé dny s sebou přinášejí nachlazení a nemoci dýchací soustavy. Někdo se spoléhá na vitaminové doplňky stravy. Ale příroda sama dělá maximum pro to, aby nám podzim usnadnila.  Dozrávají šípky, bezinky nebo rakytník – přírodní vitaminové bomby. Využijte je na maximum, poslouží lépe a levněji než vitaminy z lékárny. Oblíbený je i ostropestřec mariánský, ve formě semínek nebo oleje.


8. Po létě ke kadeřníkovi

Na začátku léta jste nejspíš svému kadeřníkovi zamávala a dlouho se s ním nepotkala. Teď je ale čas domluvit si s ním podzimní rande a dát do pořádku nedostatky po létě. U suchých roztřepených konečků existuje jediná rada – zastřihnout a až pak opečovávat. Navíc – že se do nového období vpluje lépe s novým účesem, je známá věc.


9. Vyžeňte depresi

Podzimní melancholie je nakažlivá skoro stejně jako zívání.  Když jsou bez nálady kolegové v práci, rodina, i kamarádi, je to živná půda pro to, aby se zabydlela i u vás. Nedovolte jí to. Připusťe si, že podzimní pošmourné období je rizikové, a zachovejte si nadhled. Možností je víc – pohybem vyplavíte hormony dobré nálady, endorfiny, meditace vám zase vnese do duše klid a vyrovnanost. Setkání s přáteli přinese nové podněty a inspiraci, kreativní činnosti jako malování, ruční práce či tvoření s dětmi vnese do chmurných dnů radost. Ubývající světlo suplujte svíčkami s vonnými ingrediencemi či speciálními lampami. Velkého efektu dosáhnete uvědomělým používáním vůní – vyberte takové, které vám osobně navodí krásné představy, ať už hezké vzpomínky, nebo míst, kam byste se rády přenesly.

10. Změna jídelníčku

Oficiálně můžete dát sbohem salátům a nízkokalorickým potravinám. Na podzim je potřeba tělo zahřát, a to nejen oblečením, ale ideálně zevnitř. Nesoustřeďte se na to, že jíte trochu víc než v létě, pro tělo je to přirozené. Ve vašem jídelníčku se opět mohou zabydlet hutné polévky, zvěřina i teplé dezerty. A i kvůli nim rozhodně stojí za to se na letošní podzim začít jaksepatří těšit.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás PoM ve spolupráci s expertem Eva Hašková, DiS.

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Eva Hašková, DiS.
vedoucí kosmetického centra Esthesia
1468
"Dávám do své práce srdce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít