Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo (Pod)zimní hýčkání: Zahřejte se voňavou koupelí!

(Pod)zimní hýčkání: Zahřejte se voňavou koupelí!

(Pod)zimní hýčkání: Zahřejte se voňavou koupelí!

9. listopadu 2018 od Jana Kantorová

9. listopadu 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Chlad a mráz nesvědčí ani našemu zdraví, ani pokožce. Zato koupele s bylinkami a oleji dokážou tělo prohřát a zároveň ho ještě zkrášlit. Jak?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Patřím mezi ty ženy, které mají v zimě neustále studené ruce i nohy a obecně je mi stále zima. Právě ale podzim a zima jsou skvělým obdobím, jak si bez výčitek připravit a užít dlouhou a horkou koupel. Nejenže v ní můžete krásně zrelaxovat tělo i mysl, ale zároveň se díky ní můžete dokonale prohřát. A vaše tělo vám za to bude vděčné.


Koupel totiž:

  • revitalizuje tělo i mysl,
  • posiluje imunitu,
  • prohřívá svaly v těle,
  • pozitivně působí na kondici a psychický stav,
  • nastartuje metabolismus.

pěnová koupelCo se děje v mrazu?

Nízké venkovní teploty způsobují zužování cév, zvyšují krevní tlak a způsobují svalový třes a zvýšenou tvorbu adrenalinu. Tělo tak zabraňuje úniku tepla. Navíc v zimě se mění i složení krve, která je kvůli rostoucí produkci krevních destiček hustší. S krátkodobými mrazy se tělo vyrovná, ty dlouhodobější už nám ale mohou uškodit. Prohříváním organismu revitalizačními koupelemi ho ale můžete chránit.
  • chladem trpí nejdříve pokožka, revitalizační koupele dodají tělu energii a teplo,
  • navíc při výběru správných bylinek zmírní zdravotní obtíže, zlepší náladu a zklidní organismus.


Jak připravit dokonalou koupel

Jestliže se chcete zahřát okamžitě, pak sáhněte do domácích zásob. Relaxační a prohřívací koupel si můžete totiž připravit i z toho, co najdete ve spíži. Bylinky a esenciální oleje mají kromě zahřátí ještě spoustu dalších funkcí. Jakých?

Skořice:
Přidejte si do horké koupele lžičku mleté skořice a uvidíte, jak se tělo rychleji prohřeje. Díky antivirovým a antiseptickým účinkům skořice se z těla snadněji dostanou nežádoucí látky či mikroorganismy.

Zelený čaj:
Dodává pokožce vlhkost, pružnost a energii. Stačí do horké vany dát pár pytlíků zeleného čaje, nechat louhovat a prohřívat se.

Olivový olej:
Olej je pro pokožku doslova vzpruhou. A dokáže s ní zázraky. Je schopen dostat se hluboko do pokožky a vyživit ji. Pomáhá v kůži zachovávat kolagen, a bojuje tak proti jemným vráskám. Do horké lázně stačí před koupelí přidat pět lžic olivového oleje.

Mořská sůl:
Klasickou přísadou prohřívacích zimních koupelí je mořská sůl. Ta dokáže z obyčejné koupele udělat koupel, která zahřeje a zároveň doslova nabije energií a zpevní pokožku. Vyzkoušejte třeba Ameté Koupelovou sůl Sea Minerals.

Zázvor:
Pomáhá odstranit toxiny z těla, pozitivně působí na tělo při rýmě, ucpaném nosu a nachlazení. Zmírňuje bolesti svalů a také jejich napětí. Do lázně tak stačí přidat zhruba půl hrnku nastrouhaného zázvoru.

olejová koupelTip redakce:
Kromě zahřátí má
levandulová koupel také pozitivní účinky na psychiku nebo bolest hlavy. Vyzkoušejte proto třeba Ameté Koupelovou sůl Lavender, která tělo zklidní a uvolní svaly.


Relax díky pěně

Vana plná pěny je téměř synonymem pro dokonalý relax. Kromě odpočinku a relaxu ale můžete využít koupelové pěny i pro výživu pokožky. Vybírejte si takové koupele, které dodají tělu cenné oleje, zabraňují vysušování pokožky a dodávají jí pružnost. Jako například Ameté Pěna do koupele s různými přísadami, třeba s levandulí, ylang ylangem nebo eukalyptem.


Když vám chybí vana

Za pomoci esenciálních olejů můžete prohřát tělo i bez horké koupele. A to masáží nebo tělovým zábalem. Při roztírání a kontaktu s kůží se uvolňuje teplo, které prohřívá pokožku do hloubky. Vyživující látky v olejích zlepšují stav pokožky a vůně působí blahodárně na nervový systém. Horké zábaly a obklady navíc prohřejí pokožku až k cévám, které se roztáhnou do přirozeného stavu, a uvolní namožené svaly. Na prohřívací zábaly zkuste použít třezalkový olej, lopuchový olej, rakytníkový olej nebo jedlový olej.

Tip redakce:
Ideální je použít textilii s hrubou strukturou, nejlépe bavlnu, nahřátou v troubě. Předtím ji ale namočte do slané vody a nechte uschnout. Uvolněná sůl blahodárně působí na pokožku.

 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít