Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej • Umělecké líčení: inspirace a triky pro každý den!

• Umělecké líčení: inspirace a triky pro každý den!

• Umělecké líčení: inspirace a triky pro každý den!

26. července 2017 od Šárka Jináčová

26. července 2017 2 minuty čtení
Připravil/a Šárka Jináčová ve spolupráci s expertem Simona Bártová

Existují různé druhy líčení. Kromě toho běžného, kterým se každé ráno zkrášlujete, je tu i výraznější umělecký make-up, tedy líčení pro divadlo, film nebo třeba předváděcí molo. Některými technikami ze sféry uměleckého líčení se nicméně můžete inspirovat.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Každý vizážista vám řekne, že běžný a umělecký make-up jsou dvě naprosto odlišné věci. Společné mají snad jediné: základní smysl u obou konceptů je vytvořit jistou iluzi pro okolí. To, jaké iluze se chce dosáhnout, už se ale zpravidla liší. V prvním případě je cílem vypadat lépe čili potlačit nedostatky a podtrhnout přednosti. V tom druhém jde o to docílit výrazného vzhledu a vypadat jako postava, již herec ztvárňuje. „Divadelní líčení si hraje se světlem a stínem v obličeji a jejich prostřednictvím se obličej tvaruje,“ vysvětluje vizážistka Simona Bártová.

Divadelní maskér pracuje často s těžšími texturami a výraznějšími pigmenty a silně zvýrazňuje kontury tváře, někdy až přehnaně. Cílem je vytvořit výraz, který bude dobře viditelný i ze zadních řad. Platí zde přímá úměra, že čím větší je divadelní sál, tím výraznější by mělo být i líčení, naopak v menším divadle může maskér trochu ubrat.
 


Divadelní líčení přidává léta

 
K divadlu tedy patří, nebo lépe řečeno mohou patřit výrazné oční linky, výrazné řasy (často umělé) a dále také výrazné rtěnky. Vše záleží na zadání. Maskér by měl umět obličej proměnit tak, aby make-up pomohl vystihnout ztvárňovaný charakter. Někdy doslova vytváří masku a umělecké ornamenty, jindy jen „nenápadné“ líčení, které je ovšem v porovnání s tím denním vždy nápadné.

I ten nejchudší divadelní make-up vypadá zblízka a v denním světle nepřirozeně, často přidává roky. Má tedy zcela opačný efekt, než o jaký usilujete běžným líčením. Líčení na scénu by navíc mělo být trvanlivější než to běžné. Přípravky jsou často hutnější, používá se lepidlo nebo fixační spreje, aby se líčení nerozteklo vinou namířených reflektorů a potu a aby vydrželo, když si herec omylem promne obličej.


Inspirace ze světa uměleckého líčení: triky, které využijete každý den!


Co si žádá kamera

Jiná pravidla platí u filmového líčení, tedy obecně u kamery. U filmu je potřeba pracovat s detailem, kamera zabírá herce zblízka, proto je potřeba vyhladit nerovnosti pleti, zakrýt nedostatky a kontury podtrhnout jen lehce, aby tvář působila čistě a přirozeně. „Filmové líčení je mnohem jemnější, nesmí být na kameře vůbec patrné. Z požadavku filmového a televizního průmyslu vychází nové produkty, takzvané HD - high definition make-upy a pudry. Tyto produkty opticky vyhlazují nerovnosti, takže v HD rozlišení vypadají dobře, uplatní se proto i při civilním nošení,“ popisuje Simona Bártová. Obecně se tedy u filmového líčení věnuje mnohem více pozornosti pleti.

Líčení často zahrnuje i jistou předpřípravu v podobě vyčištění pleti a stažení pórů adstringentní vodou, teprve pak se nanáší báze. Kombinace kamer a reflektorů často způsobí, že se pleť leskne. Pudr je proto u filmového líčení nezbytný pomocník. U žen je žádoucí upravit na kameru kartáčkem obočí, odstranit přebytečné chloupky a nakonec jej dotvarovat tužkou. Pokud jde o stíny, před kameru jsou vhodnější spíše pudrové než krémové, které by se mohly roztéct.


Inspirace ze světa uměleckého líčení: triky, které využijete každý den!


Před foťákem vyhrává mat

Asi nejblíže dennímu líčení má make-up na focení. Při něm platí - matovat, matovat a ještě jednou matovat. A to se může hodit i v běžném životě. Blesk a světlo na focení zvýrazní všechny nedokonalosti, navíc přidá lesku, takže pudr a dobrý make-up je úplný základ. Matnou volte i rtěnku - z ní se neodráží blesk, a navíc jsou matové rtěnky aktuálně trendy. Vyhrajte si s rozjasňovačem, ale opět bez třpytek a lesku, popř. zvolte celý make-up o odstín světlejší než běžně nosíte.

Pozor na maskování kruhů pod očima, tam buď nanášejte korektor pod make-up a nebo promíchejte korektor s kapkou make-upu, abyste dosáhli podobného odstínu. A stejně jako v případě divadelního a filmového make-upu, nebojte se barev a klidně jich i přidejte. Pastelové a tzv. nude líčení by na focení vypadalo příliš bledě a nenápadně.


V make-upu pro běžný den spíše uberte

Některé techniky ze světa uměleckého líčení se rozšířily i mimo něj. „Dnes tolik oblíbené konturování tmavší barvou a rozjasňovaní světlejšími odstíny vychází právě z divadla,“ říká Simona Bártová. Tuto techniku, s jejíž pomocí lze lehce korigovat obličejové rysy, si oblíbila spousta žen.

Světoví vizážisté však varují před tím, aby to ženy se snahou napodobit celebrity přeháněly. „Make-up a konturování hodně závisí na světle. Pokud nemáte v zádech celý štáb lidí, kteří kontrolují, jaké na vás svítí světlo, jako třeba Kim Kardashianová, není realistické, aby stínování vypadalo dobře za všech okolností,“ citoval magazín Cut vizážistu hollywoodských hvězd Nicka Barose.

Konturování pro všední den by tedy nemělo být moc nápadné. „Příliš silné konturování tváří může vytvořit efekt nepřirozeného stínu pod očima, příliš mnoho rozjasňovače kolem očí také nevypadá dobře. Pokud chcete zdůrazňovat rysy, pořiďte si speciální konturovací paletu, nepoužívejte jen tvářenku a především dbejte na to, že v reálném životě a světle platí, že více znamená méně,“ říká vizážista.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Šárka Jináčová ve spolupráci s expertem Simona Bártová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Simona Bártová
Vizážistka a lektorka Make-Up Institute Prague
150
"Snažím se, aby mé klientky viděly svou vnitřní krásu. Na druhou stranu, trocha make-upu nikdy neškodí."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít