Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Umí testy DNA pomoci ke krásnější pleti v pozdějším věku?

Umí testy DNA pomoci ke krásnější pleti v pozdějším věku?

Umí testy DNA pomoci ke krásnější pleti v pozdějším věku?

31. července 2019 od Anna Adlerová

31. července 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Anna Adlerová

DNA testy se začaly před pár lety využívat i pro kosmetické účely. Revoluční technologie, tzv. SkinDNA test odhalí konkrétní genotyp, jehož znalost může vést k lepšímu zdraví pokožky a prevenci jejího stárnutí. Jak to funguje?
Zkratku pro deoxyribonukleovou kyselinu, tzv. DNA, každý zná. Tak nějak víme i to, že obsahuje všechny naše genetické informace, a ovlivňuje tak mnoho procesů v našem těle. Co je ale konkrétně do naší DNA vloženo, tuší už málokdo. Tajemství, jaké DNA informace jsou vepsány právě do vaší kůže, umí poodhalit právě testy SkinDNA neboli DNA testy pokožky.


K čemu SkinDNA test?

Analýza kůže pomocí prozkoumání DNA zobrazí stavbu kůže a odhalí s vysokou přesností genetické predispozice pro stárnutí kůže. Oproti jiným diagnostickým testům ukazuje právě vrozené předpoklady, díky jejichž znalosti lze problémům předejít, nikoliv tedy jen momentální stav pokožky. Na základě výsledků, jejichž součástí je získání přesného osobního genotypu, je pak snadné určit, jaký způsob péče o pokožku je nejvhodnější pro efektivní předcházení stárnutí kůže.
odebírání vzorků
Výstupem testu jsou i konkrétní doporučení týkající se:
  • kosmetických produktů
  • výživových doplňků
  • vitaminů
  • dermatologických ošetření
  • ingrediencí, které by měla vaše kosmetika obsahovat
Pokud se budete výsledky testu řídit, do budoucna to znamená revoluci ve vaší ustálené kosmetické rutině.  Z testu plyne jistota, že další péče o pokožku bude 100% účinná. Pomocí cílené péče lze tedy i ušetřit za přípravky, které pro pleť vhodné nejsou, a tedy se jejich použití účinkem míjí. Správná péče podle doporučení z testu pomáhá udržet mladistvý vzhled i v pozdějším věku. Test může pomoci každému, kdo se zajímá o své zdraví a touží po dlouhodobě svěží pokožce krásné na pohled.

Jak SkinDNA test probíhá?

Pokud se pro určení svého genotypu rozhodnete, čeká vás nejprve odebrání vzorku výtěrem z dutiny ústní. Odběr je možné po zaslání odběrové sady provést i v domácích podmínkách a následně poslat na rozbor nebo se osobně dostavit na kliniku, která SkinDNA test provádí. Na základě vzorku jsou určeny jednotlivé genetické sady a následuje identifikace jejich variant. Výsledek pak mapuje jednotlivé oblasti, které se z genetického hlediska na stárnutí kůže podílejí. Existují různé varianty testu SkinDNA lišící se svou komplexností, od níž se odvíjí i cena analýzy.
vývoj speciální kosmetiky

Co SkinDNA test mapuje?

Rozbor kůže podle DNA se věnuje několika hlavním oblastem, jejichž souhra je pro krásný vzhled pokožky a prevenci stárnutí důležitá. Jedná se o 5 okruhů:  


1. Pevnost a elasticita

Povolující pevnost a elasticita kůže zapříčiňuje ztráta kolagenu a úbytek kyseliny hyaluronové. Jedním z faktorů, které SkinDNA testy dokážou odhalit, je určení genetických variací spojených se ztrátou kolagenu, a to ještě dřív, než jsou viditelné jakékoliv vnější projevy jeho nedostatku.


2. Tvorba vrásek a věk (glykace)

Glukóza je pro tělo hlavním zdrojem energie. Jedná se o typ cukru, který může organismus jednoduše přeměnit v energii. Má však i své slabé stránky. Pokud se správně nemetabolizuje, může se úzce navázat na proteiny kolagenu a elastinu, a způsobovat tak abnormální chemické mosty, které postupně ničí elastickou tkáň. Tento proces se nazývá glykace. Efekty glykace na kůži se projevují jako vrásky, suchost kůže (ekzém) nebo také akné či jiná onemocnění kůže, jako je růžovka. Zhoršuje také regenerační vlastnosti pokožky.
DNA a pokožka

3. Poškození kůže sluncem a její pigmentace

Jedním z nejvýznamnějších faktorů pro předčasné stárnutí pleti je vedle kouření především UV záření. O tom, jak dobře se vaše kůže s působením slunečního záření umí vypořádat, přirozeně rozhodují především genetické predispozice. Test odhalí, jaký je váš přirozený genetický ochranný faktor proti působení ultrafialového záření (gSPF), a nabídne řešení pro ochranu vašeho genotypu.


4. Poškození kůže volnými radikály

Volné radikály jsou reaktivní molekuly, které mohou ohrozit a poškodit téměř jakoukoliv molekulu v těle včetně buněčných struktur v kůži. Jsou jedním z důležitých faktorů stárnutí kůže. Množství antioxidantů bojujících proti volným radikálům pak jde ruku v ruce se zdravým vzhledem pleti. Existuje množství genetických variant, které mohou produkci antioxidantů v souvislosti s kůží ovlivnit. Test ukazuje schopnost těla produkovat antioxidanty, a tím předcházet poškození kůže volnými radikály.

5. Záněty pokožky dané citlivostí kůže

Genetické variace některých genů vedou k výskytu zánětů, které jsou dalším faktorem předčasného stárnutí kůže. Zánět vzniká jako obranná reakce těla například na zvýšenou nebo velmi nízkou teplotu okolního prostředí, popřípadě jako reakce na různé chemické přípravky. Tělo reaguje například zčervenáním, popraskáním kůže či zvýšenou citlivostí. Klíčové variace genu mohou ukázat mechanismy vašeho těla, které se na podráždění kůže podílejí.


Kde se na SkinDNA test objednat a kolik stojí?

DNA testy se provádějí na speciálních klinikách zabývajících se testováním DNA a cena se v základní variantě pohybuje od 3000 Kč výše. Další partnerská centra se vyskytují po celé ČR i SR. Osobní návštěva kliniky ale není díky jednoduché množnosti odebrání vzorku v domácích podmínkách potřeba.

Už jste o SkinDNA testech slyšeli, nebo je to pro vás novinka? Myslíte si, že budou v budoucnu představovat běžnou součást naší kosmetické rutiny, nebo se jedná spíš o krátkodobý módní výstřelek na poli péče o zevnějšek?

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Anna Adlerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít