Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Skvrny od líčidel – triky, které zachrání oblíbené oblečení

Skvrny od líčidel – triky, které zachrání oblíbené oblečení

Skvrny od líčidel – triky, které zachrání oblíbené oblečení

24. září 2017 od Karolína Hornová

24. září 2017 2 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Chvilková nepozornost, spěch, nalíčený obličej a světlé oblečení – to může být někdy téměř „vražedná“ kombinace. Našli jsme pro vás triky vizážistů i tipy našich babiček na to, jak se odolných skvrn snadno a rychle zbavit.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Kosmetické produkty mohou při troše nepozornosti nadělat pěknou paseku. Tím spíše, nadělají-li vám skvrny na drahém oblečení z látek, které nechcete drhnout kartáčkem s agresivním odstraňovačem skvrn. Někdy ale stačí použít zbraně, jež jsou pro odstranění líčidel přímo dělané… ale trošku jinak, než jste zvyklé.

Skvrny od líčidel – triky, které zachrání oblíbené oblečení


Když se líčidla octnou tam, kde nemají

Klasikou, se kterou se potýkají vizážistky, kostymérky i prodejci oblečení, je make-up obtisknutý kolem výstřihu nebo na límci. Taková skvrna působí, jako byste chodily v nevypraném oblečení, a dokáže pokazit celý den. Pro rychlé zamaskování poslouží bílá křída, která zároveň vtáhne část nečistoty do sebe. Doma pak skvrnu co nejdříve zaperte – použijte šampon nebo si půjčte od partnera pěnu na holení – obě tyto látky mají schopnost doslova vytáhnout nečistoty z vláken látky a k tomu jsou obě šetrné k barvě i složení vlákna. Nechte pár minut působit a pak oblečení normálně vyperte.

Skvrny od bronzeru nebo pudru se nesnažte v rozčilení smést rukou – tím částečky líčidla jen vtlačíte hlouběji do látky. Nejlepší je oblečení opatrně sundat a vyklepat, případně použít suchý kartáček a pigmentovaný prášek z látky doslova vymést. U barevných látek to někdy stačí. U těch světlých tak odstraníte to nejhorší a se zbytkem si poradí běžné vyprání v pračce nebo v ruce.

Móda odolných rtěnek je skvělá. Rudé rty vám vydrží celý den, ale v případě vytvoření skvrny na oblečení bude pigment bohužel stejně „tvrdohlavý“. Odstranit skvrnu od rtěnky pomůže jedlá soda – místo posypte a třete navlhčeným jemným kartáčkem na zuby nebo houbičkou. Pak opět vyperte. Pokud používáte voděodolnou rtěnku, řasenku nebo oční linku, skvrnu od nich nejprve polijte odličovačem voděodolného make-upu a ještě před praním na pár minut posypte troškou sody (pozor, v případě, že je oblečení výrazně barevné a barevně nestálé, sodu vynechte).

Skvrny od líčidel – triky, které zachrání oblíbené oblečení


Citron, odlakovač i lak na vlasy - zbraně na odolné skvrny

Deodoranty a antiperspiranty jsou nepřítelem oblečení. Výrobci si toho naštěstí všimli a snaží se vyrábět produkty, které už nejsou tolik agresivní. Pokud se ale potíte hodně, často se žlutým skvrnám na bílém a bílým na černém či tmavém prádle nevyhnete. Skvrny od deodorantu je nejlepší podchytit už v začátku – tedy nenechat oblečení uschnout, ale ihned vyprat a k prášku ideálně přidat trochu nastrouhaného „mýdla s jelenem“. Mýdlem na praní a velmi horkou vodou můžete skvrny i předeprat pro ještě lepší výsledek. Na zašlé skvrny od deodorantu pomáhá aspirin. Dvě tabletky rozdrťte, rozmíchejte v decilitru horké vody, skvrny potřete a před praním nechte hodinu až dvě působit. Na bílé prádlo se zažloutlými skvrnami zabírá také citronová šťáva, která má bělicí účinky.

Poměrně odolné bývají i skvrny od pigmentovaného samoopalovacího krému nebo make-upu na nohy. Jako odstraňovač skvrn pomůže šťáva z poloviny citronu, smíchaná se lžičkou soli. Směsí „masírujte“ skvrnu, dokud se barvivo neuvolní, a pak vyperte. Stejně dobře poslouží (speciálně u bílých tkanin) i jedlá soda, kterou skvrnu posypete a roztírejte vatovým tamponkem, namočeným v teplé vodě.

Skvrny od líčidel – triky, které zachrání oblíbené oblečení

Nepřítelem tkanin je i lak na nehty. Pokud si ruku před lakováním nepodložíte, často skončí trocha laku na kalhotách nebo na ubruse. Skvrnu nechte zaschnout – při odstraňování by se mohla rozmazat. V prvním kroku zkuste zaschlý lak z látky vydrolit pomocí nehtu. Někdy to stačí, ale záleží na složení laku i druhu látky. Pokud to nepomůže, je na řadě lak na vlasy – skvrnu jím postříkejte, nechte deset minut zaschnout a pak ji vydrolte pomocí kartáčku. Teprve posledním krokem při velmi odolné skvrně je odlakovač – nejprve ho ale aplikujte na nenápadné místo na oblečení, abyste poznala, zda látku neodbarvuje nebo neničí vlákna. Pokud ano, kupte v drogerii šetrnější produkt. Skvrnu podložte nepromokavou podložkou (aby barva neprosákla ještě jinam) a nakapejte na ni odlakovač. V žádném případě nedrhněte, ale pouze přikládejte savý ubrousek, který uvolněný lak šetrně vsákne. Postup opakujte několikrát, dokud skvrna nezmizí nebo se alespoň neeliminuje. Oblečení či látku pak opět nezapomeňte vyprat – zbytky skvrny by měly v pračce už úplně zmizet.
 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít