Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Rty k zulíbání

Rty k zulíbání

Rty k zulíbání

25. srpna 2016 od Karolína Hornová

25. srpna 2016 10 minut čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lucie Brown

Rty jako Marilyn Monroe, Scarlett Johansson nebo Kylie Jenner. Svůdně rudé, přirozeně šťavnaté, dokonale plné.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
To jsou ideály, které navzdory střídajícím se trendům i jejich představitelům z řad celebrit přetrvávají beze změny a kterých chtěla aspoň párkrát docílit každá z nás – aspoň na první rande. Nic ale není tak jednoduché a samozřejmé, jak může ve filmu nebo na fotkách vypadat.

Někdo se s krásnými rty narodí, jiný si k nim musí dopomoci. Pravda, objem můžeme bez pomoci skalpelu nebo injekční jehly vytvořit jedině opticky. Na druhou stranu – ve výsledku udělá hlavní dojem spíše jemnost a viditelné zdraví rtů. A to je dobrá zpráva: Kvalitu pokožky na rtech můžeme ovlivnit poměrně snadno – životosprávou, pravidelnou péčí a zvláčňujícími přípravky. „Ti z nás, kteří dodržují pitný režim a dobře se zavodňují, by neměli mít problém s vysoušením pokožky rtů, a tím pádem mají rty pěkné. Pak bohatě stačí, když je už jen dozdobíte leskem s lehkou strukturou a jemným barevným nádechem. Tím nic nezkazíte,“ radí vizážistka a stylistka Lucie Brown.

S líčením buďte opatrná

Naráží tak především na konzistenci přípravku, který na rty použijeme. Ale také na barvu. Nadčasová rudá nebo moderní odstíny hnědofialové nesedí každému. Nosit byste je měla jen tehdy, jste-li si takovou barvou jistá a máte-li vyzkoušenou rtěnku, která vás v průběhu večera nezradí. Nikdo nechce po první skleničce či pár soustech večeře vypadat jako Joker z Batmana. S polibkem na rozloučenou se můžete s velkou pravděpodobností rozloučit i v případě nánosu lepivého lesku. „Vždycky, když vidím, jak tuhle šílenou věc přítelkyně tahá z kabelky, neodpustím si poznámku, že dnes se loučíme pouze stiskem ruky,“ směje se jednatřicetiletý Milan, kterého jsem se jen tak mezi řečí zeptala, co si o těch všemožných „patlátkách“ na rty myslí. „Nechápu, kdo lesk na rty vymyslel, a už vůbec ne, kdo je ochoten ho používat,“ dodává.

Z vlastní zkušenosti musím dodat, že vznik a existence lesků má své opodstatnění – opravdu opticky dodávají na objemu. Čím více lesklý (a tím pádem většinou i lepivý), tím lepší dojem plných rtů, vykoupený ovšem vysokou daní. Stačí, když trochu zafouká vítr, a hned máte na rtech poměrně pevně přilepený pramen vlasů. Máte pocit, že se vaše ústa pod tím nánosem dusí. A po chvíli mlčení dostanou slabší povahy panický záchvat, že už rty nikdy neodlepí od sebe… 

No dobrá, ale co tedy před důležitým rande použít, říkáte si možná. Jedna z nejlepších rad zní: nic! „Rudé rty vypadají krásně, stejně jako decentní béžová rtěnka. Za nejdůležitější ale považuju, aby slečna neměla rty okousané nebo suché. Cokoli dalšího není třeba,“ říká kategoricky Milan. Problém je, že většina běžných rtěnek sice po prvním nanesení vypadá krásně, ale často je dokonalý efekt ten tam, ještě než dojdete na tramvaj. Především ty z nás, které na rtěnku nejsou zvyklé, pak na barevný nános zapomenou a nevzhledné rozmazání je na světě. Navíc asi ani netřeba dodávat, že najít rtěnku, která nevysušuje a zároveň vydrží dál než na zmíněnou zastávku, je i v dnešní době umění.

Krásné rty jsou pěstěné rty

Vizážistka Lucie Brown radí to nepřehánět. Když chcete udělat dobrý první dojem, platí tato poučka dvojnásob. Hlavní je udržet pokožku rtů zdravou a hladkou a omezit nepříjemné pocity pnutí a vrásnění. Kromě zákazu okusování a věčného olizování rtů můžeme svému úsměvu dodat i nadstandardní péči v podobě vychytávek, které zaručí, že naše rty budou doslova k zulíbání. Základní výbavou kosmetické taštičky (i té příruční v kabelce) by měl být kvalitní hydratační balzám. „Já sama používám bio balzám z makadamiových oříšků, včelího vosku a rakytníku, který funguje skvěle,“ říká vizážistka.

Pokud máme pocit suchých rtů, pomůže večerní jemný peeling – použít můžeme klidně ten, který používáme na obličej, nebo rty jemně promasírovat zubním kartáčkem. Odstraníme tak částečky suché kůže a pokožku prokrvíme. Nakonec naneseme poctivou vrstvu balzámu nebo promašťovacího krému z lékárny a jdeme spát. Ráno budou rty jako „nové“. Kromě speciálních masek na rty si můžete umíchat i vlastní, které fungují velmi dobře (a navíc ji můžete i sníst): zkuste třeba kombinaci zakysané smetany se lžící medu, která rty krásně hydratuje a zmírní popraskání. Na suché rty dobře funguje potření panenským olivovým olejem.

V neposlední řadě samozřejmě pomáhá výživa zevnitř. Kromě dostatečného pitného režimu doporučuje vizážistka Lucie Brown i potravu s obsahem vitaminů, které prospívají pokožce. Jsou to především vitaminy skupiny B (především B2 a B5), vitamin A a také minerál zinek. Vitaminy B najdeme v pivovarských kvasnicích, játrech, mléce, ale také oříšcích nebo luštěninách. Dobrými zdroji „áčka“ je rybí tuk, špenát, mrkev nebo vaječný žloutek. Zinek pak najdeme v mase, mléce, oříšcích, dýňových jádrech a luštěninách. Nezdravě vypadající rty mohou být příznakem nedostatku některé ze zmíněných látek. Pokud své rty potřebujete vyživit, měli byste začít právě zde - u životosprávy, případně potravinových doplňků. Je to sice dlouhodobější proces, ale spolu s kvalitní kosmetickou péčí určitě přinese své ovoce. Polibek v závěru rande vám možná nezaručí, ale zaručeně z něj budete mít lepší pocit.

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lucie Brown

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lucie Brown
vizážistka a stylistka
120
"Míň je víc."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít