Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Pupínky a kruhy pod očima: Jak na neduhy na pleti?

Pupínky a kruhy pod očima: Jak na neduhy na pleti?

Pupínky a kruhy pod očima: Jak na neduhy na pleti?

29. srpna 2016 od Karolína Hornová

29. srpna 2016 10 minut čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Pupínky, tmavé kruhy pod očima či suchá pleť? Trápí vás také? Poradíme vám, jak jim předcházet a případně je řešit.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Málokdo z nás má štěstí na dokonalou pleť bez jediné chybičky. I ty šťastnější se někdy potýkaly s nějakým tím pupínkem, který se objevil v tu nejméně vhodnou chvíli. Co teprve kruhy pod očima po probdělé noci, tmavé či rozšířené póry nebo třeba šupinky suché pokožky? Přinášíme ověřené triky i rady odborníků, jak tyto malé problémy odstranit ze života.
 

Čistota půl zdraví

O pleti to platí dvojnásob – především při prevenci malých nedostatků. Základem zdravé pleti je pravidelné večerní odlíčení, bez kterého by nás nemělo ani napadnout jít spát. Žádné „pro jednou se nic nestane“. Pleť si přes noc potřebuje odpočinout a zregenerovat se na další den.

„Pokud máte sklony k akné, je důkladné odlíčení nezbytné. Je dobré použít speciální přípravky, které proti vzniku akné aktivně působí,“ upozorňuje Mgr. Petra Řehořková, zakladatelka kliniky estetické medicíny a dermatologie Petra Clinic. Důkladné čištění pomáhá bojovat i s „černými tečkami“, tedy zanesenými rozšířenými póry, ze kterých nepříjemné pupínky často vznikají.  „Pokud jimi trpíte, nikdy je nevymačkávejte – mohla byste si způsobit ještě větší potíže jako třeba zanícení,“ dodává Petra Řehořková. Mnohem lepší je póry roztáhnout oplachováním teplou vodou a vyčistit pomocí speciálního mýdla, nebo i jemného kartáčku na obličej.
 

Pupínek: nesahat, nemačkat, dezinfikovat

Akné nemusí být vleklým problémem, ale třeba „jen“ nevzhledným pupínkem, který jako na potvoru naskočí na obličeji den před důležitou schůzkou. „Pupínky nemačkejte, aby nedošlo k zánětu. Uspíšit jejich hojení pomáhají masti z lékárny s obsahem zinku,“ radí Petra Řehořková. Zkuste nutkání překonat a na pupínek ani nesahat. Ať si myjete ruce jakkoli pečlivě, předměty, na které saháte, jsou pokryty miliony bakterií. 

Rukama je pak nevědomky přenesete na třeba jen lehce podrážděné místo. Výsledkem může být mnohem větší „pupínek“, než byl ten původní, který by do jednoho či dvou dnů zmizel. V případě, že jste zase neodolala, nezapomeňte si před „operací“ pořádně umýt ruce a vymáčknutý pupínek potřít dezinfekcí, antiseptickou mastí nebo třeba kapkou čistého alkoholu. A od této chvíle dvojnásob platí pravidlo nesahat.

Ať vám únava nekouká z očí

Citlivé partie kolem očí jsou spolehlivým barometrem únavy. Dlouhý večírek a minimum spánku je na nich druhý den vidět, i když normálně na otoky a tmavé kruhy pod očima netrpíte. Pokud chcete „den poté“ vypadat svěží, měla byste si na své oči vzpomenout ještě před ulehnutím do postele. Nikdy byste si neměla zapomenout oči důkladně odlíčit a vyjmout kontaktní čočky, pokud je nosíte. Vyplatí se i chladivá péče jako prevence otoků. Zkuste chladivý oční roll-on nebo chladivou oční masku na spaní. Pomůže i obklad z plátků okurky. 

Po takové péči můžete jít spát s klidným svědomím, že jste pro své oči udělala maximum. Ráno chladivou péči zopakujte. Spolehlivou zbraní proti případným tmavým kruhům je tónovaný oční krém, který pleť sjednotí, ale nepodráždí citlivou pokožku kolem očí.
 

Zbavte se šupinek včas

Odlupující se částečky pokožky, to je problém, který je na podzim zvlášť aktuální. Přes léto se pokožka opálila a teď se přirozeně zbavuje svrchní vrstvy ve větší míře než obvykle. Problematickými partiemi bývá okolí nosu a čelo, kde jsou šupinky nejvíc vidět. Často drobné šupinky zaznamenáme až po nanesení make-upu, který je zvýrazní. Rychle se jich zbavíte použitím jemného obličejového peelingu nebo peelingové masky. Výborné jsou i ty přírodní s cukrem a práškem z dřevěného uhlí. Celou proceduru zakončete nanesením hydratačního krému. Vše udělejte ideálně večer před spaním, ať má pleť dostatek času na regeneraci a je připravena na ranní líčení. Pokud suché šupinky kůže spatříte až po nanesení make-upu, rychle s ním dolů, pleť ošetřete peelingem. Před nanesením make-upu smíchejte tekutý make-up s kapkou pleťového séra.
 

Nepřidávejte si zbytečně roky

Únava se projevuje i na celkovém vzhledu pleti, která pak vypadá starší. Přitom je důležité především v mladším věku zvolit správnou péči. „Vrásky vznikají nejen na vysušené pokožce, ale také na té, které chybí kolagen, jenž zajišťuje pružnost pleti. Ten lze dodávat jak zvenčí pomocí krémů, tak účinněji skrze kolagenové tablety, nápoje nebo z želatiny,” upozorňuje Petra Řehořková. 

Suchá pokožka často vypadá starší. Nevysušujte ji častým mytím kohoutkovou vodou a hydratujte i zevnitř – dodržováním pitného režimu. A samozřejmě nezapomínejte na pleťovou kosmetiku určenou pro váš typ pleti. „Pravidelně odličovat pleť a pečovat o ni vhodným krémem by mělo být naprostou samozřejmostí,“ uzavírá Řehořková.
 

Nedejte bakteriím šanci

Nejen důkladné čištění je základem zdravé pleti. Je třeba pravidelně pečovat o kosmetické pomůcky a včas vyměňovat kosmetiku. Bakteriím se dobře daří v tekutých líčidlech: už po měsíci se na novém štětci na make-up nebo v kartáčku řasenky usídlí tisíce bakterií. Nemusí být všechny nebezpečné, ovšem především jedincům s citlivou pokožkou mohou způsobovat problémy v podobě vyrážek a pupínků. Starejte se tedy nejen o svou pleť, ale dbejte i na čistotu pomůcek a přípravků, s nimiž se líčíte.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Petra Řehořková
wellness koučka a zakladatelka kliniky Petra Clinic
4342
"Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít