Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Pravidla líčení v každém věku

Pravidla líčení v každém věku

Pravidla líčení v každém věku

6. května 2017 od Martina Hühneová

6. května 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Soňa Šajdáková

Upravená a krásná chce být každá, ať je jí sladkých ´náct´, nebo svůj věk začíná psát počáteční číslicí tři. I když jsou ale trendy v líčení sebevíce zajímavé, spíše než k nim byste podle odbornice měly přihlédnout k tomu, jakou máte pleť a kolik vám je let.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Sladkých ´náct´

Okolo dvacítky je pleť vypnutá a bez vrásek. Je svěží, s jasnými konturami a září mládím. Výrazný krycí make-up nepotřebuje. „Sáhněte po BB krému, který pleť pouze sjednotí a nevytvoří na obličeji masku. V případě problematické pleti zkuste CC krém, jenž zakryje nedokonalosti,“ říká make-up artistka Soňa Šajdáková. Mírné nedostatky, jako např. akné nebo drobné červené žilky, doporučuje zakrýt korektorem lokálně a v oblasti pod očima nanést trochu rozjasňujícího korektoru. Na pudr zapomeňte nebo jej použijte opravdu minimálně.  V kurzu je pleť svěží a přírodní, tzv. ´fresh´, doplněná vhodnou tvářenkou nebo bronzerem. „Současným trendem jsou multilíčidla. Vhodně zvolenou barvu můžete použít jak na líčka, tak jako rtěnku nebo jako krémové stíny na oči. Jedná se o krémový produkt v pudrových nebo broskvových barvách,“ vysvětluje odbornice.  Nemusíte se podle ní bát výraznějšího líčení a můžete si pohrát s barvami. Lesky a třpytivé oční stíny vás rozzáří. Pokud vás uchvátily novinky z přehlídkových mol, klidně experimentujte a zkoušejte.

Líčení podle věku


S třicítkou na krku

Jak jsme se o pleť až dosud staraly, poznáme, jakmile nás začne tlačit třetí křížek, tedy okolo třicítky. Už od pětadvaceti let začíná totiž pokožka stárnout. Tělo prochází řadou hormonálních změn, které se projeví i na pleti. Objevují se první mimické vrásky, nejčastěji v okolí očí a úst, barva pleti je méně zářivá. „V tomto období je dobré trochu ´přitvrdit´", nabádá vizážistka a doplňuje: „Make-up volte již více krycí a zejména ve vhodné barvě, aby vám nepřidal léta. Ideální je dlouhotrvající a odolný, který zároveň pleť chrání před nepříznivými vlivy vnějšího prostředí.“ Zaměřte se na rty, které v tomto věku již mohou ztrácet své pevné kontury. Pomozte jim jemně konturovací tužkou a dodejte jim přirozený lesk. Matné rtěnky raději vynechte, stejně jako ty příliš třpytivé. V tomto věku již platí zlaté pravidlo, že při výraznějším líčení očí by měla být rtěnka nenápadná a naopak. Záleží, jakou část obličeje chcete zdůraznit. Odpusťte si tvrdou čerň v podobě linek a nahraďte ji tmavě hnědou, šedou nebo fialovou. Podle Soni Šajdákové bychom neměly zapomenout na zvýraznění lící, ovšem pokud možno co nejpřirozeněji.

Líčení podle věku


Zralý věk

Ve věku těsně před čtyřicítkou již ztrácí pleť na elasticitě. Produkuje ještě méně kolagenu a elastinu než ve třiceti. Vizážistka je toho názoru, že bychom na kosmetických přípravcích s výživným efektem neměly rozhodně šetřit. Také, a nejenom v tomto věku, bychom si měly vybírat kosmetiku, která obsahuje ochranný faktor proti UV záření. Ať chceme, nebo ne, pomalu se nám mění tvar obličeje i jeho výraz.

Více se mohou rozšiřovat lícní kosti, oči se zdají být blíže u sebe, rty ztrácejí kontury a obočí, tak plné a krásné ve dvaceti, řídne. Tyto změny nemusí být nutně markantní, ale pomalu nastupují. Podle Soni Šajdákové to neznamená, že bychom se měly vzdát svěžího líčení, jen bychom s rozjasňujícími přípravky měly být opatrnější v oblasti výskytu vrásek: „Svěže působí rozjasnění na vrcholku nosu, vnitřních koutků očí, vrcholu lícních kostí a případně oblasti nad horním rtem,“ vypočítává. Doporučuje velmi opatrnou manipulaci s tuhým krycím, případně pudrovým make-upem, pokud jej používáte na celý obličej. V tomto období dvojnásob platí, že méně je více.  Zvolte proto lehký, ale dokonale krycí make-up.  Kruhy pod očima nejlépe zamaskuje korektor se žlutým podtónem. Co se týče líčení, vsaďte na jemnost a jednoduchost. Žádné barevné výstřelky, třpytky a lesky. Naopak jemné linky a barvy, které vytvoří ve tváři soulad. Decentním líčením obelstíte věk spíše než nánosy líčidel.

Líčení podle věku

Líčení je pro ženy důležité v každém věku. Pamatujte si proto, že jeho základem je pěstěná pleť a upravené obočí. Korunou pak vaše vnitřní krása, se kterou nad věkem snadno zvítězíte.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Soňa Šajdáková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Soňa Šajdáková
Maku-up artista s několikaletou praxí
66
"Rčení 'někdy méně je více' platí i v oblasti make-upu."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít