Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Pleťové masky po létě: Jak je používat?

Pleťové masky po létě: Jak je používat?

Pleťové masky po létě: Jak je používat?

25. srpna 2016 od JaS

25. srpna 2016 12 minut čtení
Připravil/a JaS ve spolupráci s expertem Martina Vondráková

Umí toho opravdu hodně! Čistí, rozjasňují, hydratují a léčí akné. Pleťové masky by měly být běžnou součástí péče o pleť. Víte, jak je správně využít pro svou krásu?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Vyčistit si pleť a nanést nějaký krém je často maximum, které ženy ráno a večer zvládají udělat pro svůj obličej. A většinou si myslí, že vlastně udělaly dost. K pravidelným rituálům péče o pleť by měl ale patřit ještě jeden, a sice dát si na obličej alespoň jednou týdně výživu v podobě pleťové masky.

Proč používat pleťové masky? 

Pleti viditelně prospívá a není důvod dopřát si ji jen v kosmetickém salonu nebo při návštěvě wellness studia. „Používání pleťových masek není nezbytné tak jako pravidelné odličování a hydratace. Avšak jejich pravidelné použití dokáže zázraky. Maska je koncentrovaný produkt, dodává pleti okamžitý a intenzivní efekt,“ vysvětluje kosmetička Martina Vondráková ze studia Bomton Jalta. 
Výmluvy na nedostatek času, které jsou často tím důvodem, proč si řada žen tento nadstandard nedopřeje, neobstojí. Ve skutečnosti je procedura časově úsporná. Nenáročná je koupě i aplikace masky a většina z nich účinkuje už po pouhých deseti minutách. Krátký prostoj se dá využít na relaxaci, ale klidně i pracovně – nános na obličeji nebrání člověku, aby třeba ťukal do počítače nebo uklízel nádobí. První varianta je ale samozřejmě lepší. Už jen proto, že na oči se dají položit plátky okurek nebo sáčky černého čaje, které zrelaxují oči a jejich okolí.

Vyberte tu pravou

Oproti klasickému odličovacímu rituálu (čištění pleťovým mlékem a vodou), který odstraní nečistoty z povrchu, jde pleťová maska mnohem hlouběji. Odstraňuje i odumřelé buňky a připravuje póry, aby do nich mohly lépe pronikat účinné látky z krémů. Samozřejmě každá maska dělá trochu něco jiného - záleží, po které sáhnete. 

1. Při výběru je dobré řídit se typem pleti

Na každém produktu by mělo být uvedeno, pro jakou pleť je vhodný. S určením typu pleti pak nejlépe pomůže kosmetička. U mastnější pokožky je vhodné sáhnout po některé z adstringentních masek, které vypínají a matují. Masky s extraktem z měsíčku nebo klíčkového oleje zase podporují hydrataci a regeneraci, a jsou tak vhodné pro suchou pleť.

2. Zvolte podle potřeb pleti

Dalším kritériem pro výběr vhodného produktu pleťové kosmetiky je, co zrovna kůže potřebuje - vyčistit, rozjasnit, doplnit živiny nebo třeba zklidnit. Když je pleť bez života, prospěje jí přípravek s vitaminy, když potřebuje omladit, hodí se některá z regeneračních masek s přísadami, jako jsou například extrakty z kaviáru či mořských řas. Zklidňující efekt zase mívají masky s obsahem panthenolu. 

3. Roli hraje také roční období

Obecně platí, že skoro každému přijde v jakékoli části roku vhod hydratační maska. „Tu považuji za naprostý základ. Je nezbytná pro všechny druhy pleti i věkové skupiny. S hydratační maskou nemusíte šetřit a nikdy nesáhnete vedle. Stejně tak masku na rozjasnění užije každý druh pleti,“ shrnuje Vondráková.

Rekonvalescence po létě

Zkraje podzimu by se pleť měla nejprve vzpamatovat po létě. Potřebuje vstřebat letní zážitky – slunění, koupání ve slané i chlorované vodě, mazání opalovacími krémy. Odborníci doporučují na konci sezóny pleť důkladně vyčistit, aby se zbavila odumřelých buněk. Vhodný je hrubší peeling, pakliže nemáte citlivou pleť (v takovém případě je lépe použít jemnější zrno). V okamžiku, kdy je pleť zbavena nečistot, je připravená na masku. Jakkoli je podzim sychravý, i v této části roku je třeba dávat pleti zejména vláhu, tedy hydratovat. Už počátkem tohoto ročního období totiž bývají ráno nižší teploty, které pokožku vysušují.
Po létě je jednoznačně nejdůležitější hydratace. Pleť bývá vysušená od slunění nebo mořské vody. Kromě toho lze na podrážděnou pokožku použít i masku regenerační, která má schopnost hojit a napravovat,“ doporučuje Vondráková. Po létě potřebuje pokožka také výživu, takže se hodí například maska s vitaminy nebo výživným olejem. V síti drogerií Teta je k dostání velký výběr pleťových masek, které v sobě mají vyjmenované přísady, sáhnout můžete například po značkách Dermacol, Garnier, Nivea či Ellie.
 

Domácí výroba

Pokud má někdo více času, může si dopřát domácí péči a masku si sám připravit. „I domácí masky jsou skvělým a navíc levným pomocníkem,“ potvrzuje Vondráková. „Můžete si pomoci medem, jogurtem, olivovým olejem nebo rozmačkaným avokádem. Za nejlepší klasiku považuji okurku. Obsahuje vysoké procento vody a pleť nádherně hydratuje, vyhladí a projasní,“ přidává konkrétní tipy. Použít se dá skutečně celá řada surovin, které běžně každý v domácnosti mívá. Pro podzim je například typická dýně, která má omlazovací účinek. Doporučuje se ale i kukuřice či mrkev pro hydrataci

Aplikujte ji správně

Efekt masky může umocnit správná aplikace. Kromě poctivého vyčištění pleti je dobré tvář před nanesením masky nahřát, aby se aktivní látky z masky lépe vstřebávaly. Stačí například před nanesením masky projít teplou sprchou, která otevírá póry. Po nanesení masky odborníci doporučují obličej přikrýt teplým ručníkem. Efekt masky bude silnější.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás JaS ve spolupráci s expertem Martina Vondráková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Martina Vondráková
Kosmetička
10
"Lidský duch je silnější než cokoliv, co ho může potkat."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít