Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Permanentní make-up: Vše, co byste měla vědět

Permanentní make-up: Vše, co byste měla vědět

Permanentní make-up: Vše, co byste měla vědět

7. listopadu 2018 od Karolína Hornová

7. listopadu 2018 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Na podzim je ideální čas nejen na permanentní make-up. Zjistili jsme pro vás novinky z této oblasti – třeba to, že permanentní dnes nemusí znamenat „na celý život“. A vybrali jsme také zajímavé produkty z drogerie, které permanentnímu make-upu mohou konkurovat.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Možná jste si už pohrávala s představou vstát z postele a vypadat upraveně i bez líčení. Sice vás líčení baví, ale často jde o rutinní úpravy, místo kterých byste se třeba raději věnovaly preciznější aplikaci stínů nebo řasenky. A pak – někdy jsou tu dny, kdy na nanášení make-upu nemáte náladu, ale přesto chcete vypadat dobře. Potom je na místě zvážit některou z možností pernamentního make-upu.

 
Základem úspěchu je opravdový odborník

Největším strašákem permanentního make-upu jsou (často nepříliš podařené) zásahy z období devadesátých let, kdy u nás tato technika zažila první velký boom: často příliš výrazné líčení nebo líčení podle trendu, který už je zastaralý, ale také rozpíjející se a blednoucí tetování (např. v případě obočí). Tyhle doby jsou ty tam. Dnes se používají úplně jiné techniky a pigmenty. Stále ale platí, že základem je výběr kvalitního odborníka. „Nevýhodou permanentního make-upu, jako ostatně všech trvalejších kosmetických zákroků, je to, že je leckdy může provádět špatně vyškolený nebo laicky řečeno nešikovný odborník,“ varuje kosmetička Julie Bauer Šnoblová.
 
Doporučuje si vybrat dobrého odborníka, ideálně podle referencí. „Ty mohou být od kamarádky, ale klidně si je můžete dohledat i sama – kosmetičky a salony často publikují své práce na Facebooku či Instagramu nebo na svých webových stránkách. Nebojte se také říci o ukázky práce. Pokud se budou zdráhat, jděte raději jinam,“ radí kosmetička.

 
Přirozenost je ve volbě barevnosti

Dobrý odborník vám také poradí, co je pro vás vhodné. Probere s vámi možnosti a techniky, ze kterých společně vyberete. Pokud přijdete s jasnou představou, pomůže ji přizpůsobit tak, aby na vašem obličeji vypadala dobře a přirozeně. „Odborníci pracují se škálami barev, případně sami barvu namíchají na míru vašemu barevnému tónu a pod vaším dohledem podobně, jako to dělají tatéři,“ dodává kosmetička. Především u tónování obočí a rtů je to velmi důležité. U moderních pigmentů navíc nehrozí, že se časem nepříjemně rozpijí nebo chytí nazelenalý či namodralý podtón. Upozorňuje i na to, že je důležité si pohlídat, aby vám odborník věnoval dostatek času a trpělivosti. Jde přece o něco, co je potřeba si rozmyslet, když je to na celý život nebo třeba pár let.
obočí před a po

Na celý život? Nemusí být

V současné době vévodí úpravám pomocí permanentního make-upu obočí. Nové techniky s ním umějí udělat divy a postarají se o velmi přirozený výsledek i v případě, že třeba skoro žádné obočí nemáte.
 
Možná si říkáte – a co když se za pár let bude zase nosit tenké obočí? Právě od toho je tu microblading – nová technika, která je založena na principu semi-permanentního (tedy nehloubkového) tetování jednotlivých chloupků obočí. Efekt vydrží zhruba dva roky a pak je jen na vás, zda se rozhodnete pro obnovení.
 
Druhou možností je opravdu permanentní make-up, tedy na celý život. V případě obočí (ale i rtů) se dnes hodně pracuje s technikou stínování, kterou si kosmetičky „vypůjčily“ právě od tatérů a jejich práce s „akvarelovým“ tetováním s barevnými přechody. Vzniká tak velmi přirozené, jemné podbarvení obočí, které je u kořene nosu jemnější a postupně ztmavuje nebo zesvětluje – volba stínování závisí na barvě a tvaru vašeho obočí.
 
stínování rtů

Řešení pro zaneprázdněné i starší ženy

Podobně je to i v případě rtů, které kosmetička přirozeně probarví. Stínování se zde nabízí nejen pro efekt přirozenosti (rty také nemají po celé ploše jeden odstín), ale i pro optické získání objemu. Nemusíte se bát žádných ostrých kontur kolem rtů. Permanentní podbarvení rtů je ideální ve vyšším věku, kdy rty ztrácejí pigmentaci, ale zároveň může hrozit rozpíjení rtěnky do jemných vrásek.
 
Podobnou výhodu má i permanentní oční linka: nerozpíjí se, nemusíte ji pečlivě kreslit a může mít mnoho podob. Mikropigmentací lze vytetovat buď nenápadnou linku v linii řas, která je opticky zhustí – budete vypadat dobře bez make-upu, ale můžete s ní pak i nadále pracovat pomocí líčidel. Pro odvážnější je tu i možnost vytetování výrazné oční linky, která bude k nerozeznání od dokonale provedené tekuté linky. Je jen na vašem zvážení (a poradě se specialistou), zda si jste jista, že takovou linku chcete nosit opravdu dlouhodobě či napořád.
 
permanentní linky

Šikovné alternativy „na doma“

Obliba permanentního make-upu přinesla mnohé novinky i do světa drogistického zboží a kosmetiky. Jde o semi-permanentní produkty, po jejichž aplikaci máte na několik hodin či dnů (ale v některých případech i týdnů) vystaráno. Díky nim také můžete zjistit, zda by vás permanentní make-up „bavil“. A nebo dospějete k názoru, že si s těmito „vychytávkami“ bohatě vystačíte.
 
Trendem letoška se staly barvicí gely na obočí. Maybelline Tattoo Brow Gel Tint vyplní i dobarví obočí a nechá váš obličej i o pár let opticky omládnout. Aplikuje se technikou „nanesení a sloupnutí“ a efekt vydrží kolem tří dnů, přičemž je odolný i vůči vodě.
 
Tekuté rtěnky jsou oblíbené díky preciznímu nanášení a dokonalému krytí, ale i díky eliminaci rozpíjení do vrásek. Dvousložková tekutá barva na rty Dermacol 16H Lip Colour nabízí škálu přirozených i výrazných barev, díky kterým si můžete dopřát opravdu dlouhodobý a bezstarostný výrazný úsměv.
 
Sytě černé řasy umí zastoupit i oční linku. Kromě pravidelných tahů řasenkou s nimi nadělá divy i barva na řasy, kterou si můžete s troškou šikovnosti aplikovat i doma. Barva na řasy a obočí Swiss-O-Par v praktickém balení vydrží na několik aplikací a z výsledného efektu se můžete těšit dva až tři týdny. Na obočí doporučujeme její hnědou variantu, a to spíše tmavovláskám.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Julie Bauer Šnoblová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Julie Bauer Šnoblová
Kosmetička a manikérka
4904
"Krása, zdraví a štěstí jdou ruku v ruce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít