Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Odřený nos: Už nikdy více

Odřený nos: Už nikdy více

Odřený nos: Už nikdy více

1. prosince 2018 od Karolína Hornová

1. prosince 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Nemusí to být jen rýma – i časté smrkání, ke kterému se musíte uchylovat při zimních přechodech z venku do tepla, způsobuje podráždění pokožky v okolí nosu. Pomůže šetrné smrkání, jemné kapesníčky a hlavně – správná péče.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Jemné kapesníčky jsou základ

Ideální je, pokud k odřeninám v okolí nosu vůbec nedojde. To se lehko řekne, ale realita je často o dost složitější. Základem jsou jemné papírové kapesníčky – ideální bude, podaří-li se vám sehnat ty s balzámem nebo třeba olejem z měsíčku lékařského. Pokud je neseženete v drogerii, zkuste se zeptat také v lékárně. Třeba kapesníky Kleenex box balzám a mentol jsou jemné, pečují o pokožku nosu a mají příjemnou svěží vůni.

Na odřené nosy trpí především děti, které mají jemnou a citlivou pleť, a navíc to se smrkáním někdy přehánějí. Naučte je, že zběsilé otírání nosu drsným kapesníkem nebo toaletním papírem ze školních záchodů není tím nejlepším řešením, a vybavte je zásobou kapesníčků.

odřený nos

Balzám na rty – prevence i první pomoc

Pokud vy nebo vaše děti na odřené nosy trpíte, zkuste v rámci prevence zařadit i péči po smrkání v podobě ošetření jemným hojivým balzámem. Můžete použít klasický balzám na rty v tyčince – třeba osvědčené Labello Balzám na rty Original. Nebo sáhněte po tom hydratačním, případně s obsahem jojobového oleje, heřmánku či měsíčku lékařského.

Děti naučte, že při rýmě je dobré se o nos starat – šetrně smrkat a po každém použití kapesníku nos lehce přetřít balzámem (nebo balzám aplikovat na prst a lehce vklepat do okolí nosu). Balzám zjemní a vyživí vysušenou a podrážděnou pokožku a vytvoří na ní zároveň i ochranný film.


Hojivé masti a oleje na odřený nos

Balzám na rty má tu výhodu, že ho můžeme mít kdekoli a kdykoli po ruce. Doma ale zkuste na odřený nos i silnější „kalibry“. Jednou z možností jsou hojivé krémy z lékárny – měly by mít mastnější složení a obsahovat hojivé látky, jako třeba panthenol a vitamin E. Vhodný je Bepanthen Plus nebo třeba kalciová mast, kterými můžeme nos potírat na noc.

Další možností jsou různé „zázračné“ bylinné a rostlinné oleje, které pokožku promastí a dodají jí výživné a regenerační látky. Vyzkoušet můžete olej kokosový, měsíčkový nebo třeba rakytníkový. Pokud se v okolí nosu vyskytne vyrážka nebo opar (což může být dalším vedlejším produktem oslabení imunity), sáhněte po tea tree oleji (neboli oleji z čajovníku), který má antiseptické účinky.

inhalace

Uvolňujte nos – pomohou kapky, mořská voda i inhalace

Zlidovělá průpovídka říká, že léčená rýma trvá týden a neléčená sedm dní. Neexistuje žádný lék, který by vás rýmy zbavil během dne, a musíte si to tedy „vytrpět“. Ucpaný nos je nepříjemný, může způsobovat nespavost nebo bolesti hlavy. Pouhým smrkáním ho neuvolníte. Co s tím?

Řešení lze najít v lékárně – třeba v podobě kapek či sprejů, určených přímo proti rýmě. Volte ty s obsahem zvlhčujících látek či s kyselinou hyaluronovou, které nos nevysušují. Pokud nejste příznivci farmak, můžete zkusit třeba sprej s mořskou vodou nebo Vincentkou. Nos uvolní i inhalace páry z horké vody s několika kapkami eukalyptového oleje. Uvolnění ucpaného nosu umožní i jednodušší, kratší a méně časté smrkání – a tedy i menší šanci, že si vy nebo vaše děti nos odřete.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít