Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Oddalte vrásky: spánkem, jídlem i hydratací

Oddalte vrásky: spánkem, jídlem i hydratací

Oddalte vrásky: spánkem, jídlem i hydratací

20. února 2017 od VMa

20. února 2017 4 minuty čtení
Připravil/a VMa ve spolupráci s expertem MUDr. Gréta Wohlová

Některé dámy mají to štěstí, že ani po třicítce nezaznamenaly jedinou vrásku a jejich pleť vypadá podobně jako před desetiletím. Jiným však začínají starosti se ztrátou pružné a sjednocené pleti už kolem pětadvacítky. Jak o stárnoucí pleť pečovat, radí dermatoložka Laserového centra Anděl Gréta Wohlová.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Projevy stárnutí kůže se většině žen po třicátém roce věku nevyhýbají. “Pokožka obličeje ztrácí svou hydrataci, pružnost, pevnost, začínají se tvořit drobné vrásky, které se postupně prohlubují,” popisuje doktorka. "Tyto změny jsou způsobeny snižující se funkcí kožní vazivové tkáně. Konkrétně po třicítce se začínají objevovat drobné i hlubší vrásky, povadlost pleti, nerovnoměrná pigmentace, červené žilky a podobně," dodává Gréta Wohlová.


Zdravým životním stylem a prevencí proti vráskám

Ještě než při zpozorování první vrásky poběžíte do drogerie nebo lékárny, vězte, že hodně ovlivníte i bez krémů. “Obecně jde o dostatek spánku, pohybu, zdravou výživu a psychickou pohodu. Také kouření, alkohol, případně drogy projevy stárnutí zrychlují,” varuje dermatoložka. A to stejně jako například hormonální změny a nedostatečné čištění pleti. “Pleť si čistěte každý den, večer co večer. Pokud tak nečiníte, výsledkem mohou být předčasné vrásky, ucpané póry a unavená pleť. Nechávat odlíčení pleti až na ráno je velká chyba. Pokud totiž pleť večer důkladně nevyčistíte, nebude mít možnost regenerace a odpočinku v průběhu noci,” doplňuje.
 
Co se stravy týče, podle Gréty Wohlové prospívají pleti hlavně potraviny s dostatkem vitaminů, antioxidantů a stopových prvků: “Důležitý je například vitamin C, vitamin B a E, betakaroten (alias provitamin A), selen, zinek, draslík a omega-3 mastné kyseliny. Obecně je vhodné ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, ryby, ořechy a semínka. Naopak pleti nesvědčí sladká a tučná jídla, čokoláda či kořeněná strava.”

Prevencí proti stárnutí je kromě zdravého životního stylu také důsledná fotoprotekce, tedy ochrana před UV zářením, řádná hydratace a používání kvalitní kosmetiky s ohledem na typ pleti, uvádí lékařka. Ovšem mnohé problémy jsou určeny geneticky. Aneb na své mamince můžete poznat, jak možná jednou bude vaše pleť s postupujícím věkem vypadat.


Hydratace v každém věku

Právě na hydrataci ve formě krémů a kvalitního pitného režimu je třeba pamatovat v každém věku. “Jak budeme o svou pleť pečovat v mládí, se odrazí na její kvalitě později. Ovšem i hydratační prostředky by se měly používat v rovnováze. Nadbytek i nedostatek se na pokožce projevuje nepříznivě,” vysvětluje dermatoložka. Lepší je podle Gréty Wohlové vybírat takové přípravky, které neobsahují alkohol, jenž by pleť vysušoval.

Kosmetika pro ženy po třicítce by pak měla být zaměřena i proti stárnutí pleti (tzn. anti-age/aging). Dále typy krému volte podle typu pokožky. Pro každý druh pleti (mastnou, suchou, smíšenou či normální) existuje specificky zaměřená kosmetika, posouzení je proto vždy individuální. Stejně tak jinou kosmetiku použijete během letních měsíců, kdy je kůži třeba dopřát více hydratace. Naopak v zimě dávejte přednost výživnějším a mastnějším krémům.

Anti-age krém pro každý typ pleti

Pokud máte mastnější pleť, volte matující krémy nebo fluida tekutější konzistence. V případě sušší pokožky pak sáhněte po extra hydratačních a rozjasňujících sérech. "Zaměřit byste se měly i na oční okolí, kůže kolem očí je o mnoho tenčí a velmi jemná. Oční krémy a gely mají speciální složení, aby nedráždily oči a bojovaly s vráskami. Pro suché a citlivé oční okolí jsou vhodné přípravky s kyselinou hyaluronovou, kyselina zadržuje vodu v kůži a pokožku udržuje pevnou a vypnutou. Sáhnout můžete i po krému s peptidy, které jsou vhodné i pro citlivou pokožku a zajišťují regenerační procesy v kůži,” vysvětluje Gréta Wohlová.

K nejčastěji používaným anti-aging složkám krémů patří:
  • alfa hydroxykyseliny (AHA), což jsou ovocné kyseliny, kterými se provádí chemický peeling a v menší koncentraci se přidávají do omlazujících krémů.
  • antioxidanty. Patří k nim betakaroten, který chrání buňky před poškozením (zejména působením UV záření) a je důležitý pro udržení zdravé kůže a oddálení známek stárnutí. Lykopen pak chrání pokožku před vlivem volných radikálů. Také selen je antioxidant, který mimo jiné zpomaluje stárnutí buňek. Podobně jako vitaminy skupiny A, C a E, které by obecně měly stimulovat novotvorbu kolagenu a elastinu. Ovšem na retinol (vitamin A1) si dávejte pozor, hrozí totiž alergická reakce při vystavení kůže na slunci. Právě proto je vhodné krémy s obsahem retinolu používat na noc.
  •  nepostradatelné UV filtry.


Nepodceňujte ani peeling

“Základní součástí péče o pleť by měl být i peeling,” radí doktorka Gréta Wohlová. Mechanický peeling lehce obrušuje pleť pomocí speciálních krémů s abrazivními, tzn. brusnými přísadami. Z pleti odstraní odumřelé buňky, zabraňuje ucpávání pórů, napomáhá lepšímu vstřebávání krémů a pleť pak působí méně unaveně. “Druh peelingu volte opět podle typu pleti. Platí, že čím máte citlivější a sušší pleť, tím jemnější a drobnější částečky by měl produkt obsahovat. Alternativa k mechanickému peelingu je peeling chemický,” dodává lékařka. Chemický peeling se na rozdíl od toho mechanického používá i při korekci jizev nebo akné. Chemickým roztokem, který se aplikuje na pokožku, se odloučí odumřelé buňky v horní vrstvě pokožky.


Stárnutí pleti oddálí i oleje a bylinky

Pokud dáváte přednost přírodní cestě, ani s ní v boji proti vráskám nešlápnete vedle. Účinky  například některých panenských olejů jsou navíc prověřené staletími. Patří k nim jojobový, avokádový, arganový, šípkový, pupalkový či meruňkový. Lze také použít éterické oleje, třeba z růžového dřeva nebo šalvěje. Oleje aplikujte na vyčištěnou pokožku večer lehkým vmasírováním.

V neposlední řadě mohou stárnutí pleti oddálit i bylinné extrakty - třeba z kořene kostivalu, ženšenu, měsíčku či rakytníku. Ty je nejlépe přikládat na pleť ve formě obkladů. 

Další metodou - praktikovanou většinou na klinikách - je podstoupení některé z rejuvenačních procedur. “Rejuvenační, tedy omlazovací zákroky nabízejí centra zaměřená na laserovou a korektivní dermatologii. Po třicítce stačí neinvazivní či minimálně invazivní metody,” uzavírá dermatoložka.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás VMa ve spolupráci s expertem MUDr. Gréta Wohlová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Gréta Wohlová
Dermatoložka Laserového centra Anděl
78
"Méně je někdy více."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít