Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Oči v nepohodě

Oči v nepohodě

Oči v nepohodě

7. září 2016 od PaK a Markéta Karvaiová

7. září 2016 5 minut čtení
Připravil/a PaK a Markéta Karvaiová ve spolupráci s expertem

Určitě se vám to někdy stalo: červené oči, pálení, slzení. Co to může být? Něco, co hned přejde, nebo se jedná o vážnější problém? Jak to poznám? A mám si v takovém případně oči líčit? Na co mohou být citlivé? To všechno jsme se pro vás pokusili zjistit.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Když oči bolí

Když vám oči zarudnou, máte nepříjemné pocity a zkrátka se vám zdá, že něco není v pořádku, ještě to nemusí být drama. Takové situace jsou celkem běžné. Často mohou nastat vlivem únavy nebo z toho, že se v práci nebo doma dlouho díváte na obrazovku počítače. Typické příznaky popisuje MUDr. Magda Neparidze takto: "Oči vás pálí, máte podrážděnou načervenalou sliznici. Často stačí prostě si odpočnout, odbourat stres a vysadit kosmetiku - a problém sám odezní. Další, co můžete cítit, je suchost. V takovém případě pak pomáhají zklidňující kapky, které běžně pořídíte v lékarně, " doporučuje expertka. 

Situace ale může být i vážnější. Pokud se do týdne oči nezklidní, je to varovné znamení. A je lepší hned vyhledat lékaře. V takovém případě už se totiž celkem pravděpodobně může jednat o alergii, a to je dobré proklepnout s odborníkem. 

Na co bývají oči alergické?

Scénář, že jde o alergii, má ještě vícero variant. Jednou z nich je, že se jedná o alergii sezonní, která se například opakuje pravidelně na jaře. To bývají typické alergie na rozkvetlé stromy a podobně. Zastihnout nás ale také může alergie na některé složky kosmetických přípravků: "To se může stát třeba tehdy, když zkoušíte novou kosmetiku, například řasenku. Často to bývají reakce například na parabeny nebo propylenglykoly. Ty jsou v mnoha kosmetických přípravcích," pokračuje doktorka Neparidze. Toto všechno byste měly řešit už s lékařem. 

Líčit, či nelíčit?

Pokud trpíte na citlivé oči, nemusíte se hned obecně make-upu vzdávat. Řešením jsou přípravky na přírodní bázi a lékaři doporučují také štětce z přírodního materiálu. Zkrátka: šetrná kosmetika. Záleží hodně na konkrétním stavu. Podstatné je také odličování. Měly bychom být obezřetné, tamponek přitlačit k oku a nechat déle působit, až pak nános setřít. Tak, abyste oči zbytečně nedráždily. Určitě je dobré neriskovat. Oči máte jen jedny, otevírají vám celý svět, a tak se vyplatí chovat se k nim vždy uctivě a opatrně. 


 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás PaK a Markéta Karvaiová ve spolupráci s expertem

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít