Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Noční péče o pleť: Vitaminy, kofein i aloe vera

Noční péče o pleť: Vitaminy, kofein i aloe vera

Noční péče o pleť: Vitaminy, kofein i aloe vera

31. května 2017 od Karolína Hornová

31. května 2017 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Kateřina Krobová

Noc je ideální čas pro regeneraci buněk celého těla a platí to samozřejmě i o pleti. Dostatečný spánek je základ, ale sám o sobě nestačí. Kosmetička a vizážistka Kateřina Krobová radí, jak vybrat ideální noční krém a jak se o pleť večer správně postarat.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Určitě znáte ten pocit, když se málo vyspíte. Jste unavená, bez energie, dehydratovaná a cítíte se o pár let starší. Kdyby vaše pleť mohla mluvit, řekla by to samé. Dostatek spánku přispívá k regeneraci buněk lvím podílem, ale samotný odpočinek není vše. Noční regeneraci můžete podpořit i výběrem vhodné kosmetiky, která všechny přirozené procesy znásobí a jako bonus přidá další účinky.


Krémy podpoří přirozenou noční regeneraci

„Noc je nejlepší doba pro regeneraci pleti. Aby se buňky obnovily, potřebují dostatek hydratace. Proto využijte naplno protistárnoucí složky v krémech a volte ty bez ochranných SPF faktorů, které na noc nepotřebujete,“ radí Kateřina Krobová a vysvětluje, které konkrétní složky ve speciálních regeneračních krémech hledat: „Noční hydratační krémy s kolagenem a elastinem navíc efektivně bojují proti volným radikálům, které způsobují stárnutí pleti. Udržují tak pokožku pevnou a pružnou.“ Volné radikály jsou molekuly, které se v buňkách pohybují a působí jednoduše řečeno oxidaci. Jejich působení je přerušeno buď vzájemnou vazbou, nebo reakcí s antioxidantem – kromě výše zmíněných mezi takové látky patří třeba vitaminy C a E, výtažek ze zeleného čaje a extrakty z různých bylin a ovoce. Tyto látky pleť regenerují, a podporují tak přirozený proces, který během spánku probíhá.


Připravte se na další den

Budete-li si vybírat noční krém či sérum, mohlo by vás zajímat, které další látky a ingredience v noci pozitivně působí na pleť, její regeneraci a svěžest. Jde například o kyselinu hyaluronovou, kofein, výtažky z mořských řas, vitamin Bnebo i různé pleťové oleje. Ty pokožku navíc také zjemní, projasní a zklidní, k tomu eliminují i jemné linky a zabraňují tvorbě dalších vrásek. Mimo to můžete v kosmetice určené pro noční péči objevit také vodu z listů aloe vera, olivový extrakt pro posílení a obnovu kožní bariéry nebo různá másla, z nichž nejčastější je známé bambucké máslo. „Noční krémy přes noc dokonale připraví pleť na nepříznivé vlivy, kterým budete druhý den vystavená. Na noc je také ideální využít přípravky s kyselinami a retinolem, urychlují olupování odumřelých buněk,“ dodává Kateřina Krobová. To je další proces, který krémy dovedou „popostrčit“. Žádná buňka nežije věčně – umírají a vznikají nové. Odumřelé buňky ale už nemají pro pleť žádný význam – pouze jí ubírají na zdravé barvě i struktuře.

Noční kosmetika aneb Vyspěte se do krásy


Vybírejte je podle věku

Kosmetička a vizážistka Kateřina Krobová radí vybírat noční krém podle toho, kolik je vám let: „Platí přitom, že pokud žijete ve velkém městě s horší kvalitou vzduchu nebo kouříte, je vaše pleť zhruba o 3-5 let starší, než je skutečný věk.“

•    Do 35 let: důležitá je především hydratace, a to nejen přes den, ale i v noci
•    Od 35 do 45 let:  zařaďte do péče krémy s obsahem vitaminů A a C.
•    Od 45 do 55 let: vybírejte krémy s kyselinou hyaluronovou, která udržuje hydrataci ve tkáních a obnovuje pružnost kůže.
•    Od 55 let: používejte krémy, které stimulují tvorbu kolagenu. Pokud cítíte, že potřebujete intenzivnější péči, sáhněte po specializovaných produktech. „Svou noční péči můžete zintenzivnit pomocí nočních pleťových sér, která vám pomohou řešit konkrétní problém – může to být mastná pleť, rozšířené póry nebo vrásky,“ říká Kateřina Krobová. Doporučuje sáhnout také po péči ve formě nočních masek, které působí dlouhodobě a pleť dokonale regenerují a projasní.


Nezapomínejte ani na oči

Odbornice také radí používat na noc speciální péči o oční okolí, kde je pokožka nejjemnější a zároveň nejnáchylnější k nepříznivým vlivům. „Pokud oční krém nepoužíváte na den, alespoň na noc byste měla. Pokožka kolem očí je citlivá a klasický pleťový krém by ji mohl podráždit. Oční krém do pleti vmasírujte směrem nahoru, abyste minimalizovala vznik nových vrásek,“ radí Kateřina Krobová.


Nesoustřeďte se jen na obličej

Noční péče dělá divy. Byla by škoda nevyužít přirozenou schopnost regenerace buněk během noci a nepodpořit ji i v případě pokožky těla. Dlouhá večerní koupel, kterou si možná rády dopřejete, navíc narušuje přirozenou bariéru pokožky, kterou byste měly ihned po osušení obnovit pomocí výživného tělového krému, mléka či oleje. Volte přípravky, které si poradí s problémem vaší kůže – někdo trpí velmi suchou pokožkou, jiný ekzémy, dalšího trápí ochabování pokožky spojené s věkem. Na každý z těchto problémů najdete vhodný tělový produkt. Většina z nich se zaměřuje na základní potřeby – tedy hydratovat a vyživit, ale najdete i tělové krémy proti stárnutí nebo hutné noční krémy na ruce a nohy.


Dopřejte si večerní rituály

Noční péče o pokožku těla má mimo jiné i praktické hledisko – můžete se natřít opravdu vydatně a nemusíte čekat. Stačí natáhnout pyžamo a zalézt do postele. Krémy tak budou ještě lépe působit. Platí to především v případě péče o ruce a nohy, kdy můžeme využít nočního nicnedělání, navléknout speciální ponožky či rukavice, a dopřát tak své pokožce zábal jako v lázních. Uvidíte, že po takové kúře bude ráno vaše pokožka jako vyměněná.

Noční kosmetika aneb Vyspěte se do krásy

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Kateřina Krobová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Kateřina Krobová
Vizážistka, umělecká maskérka, kosmetička a stylistka
2337
"Méně je často více."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít