Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Na hory jedině s opalovacím krémem

Na hory jedině s opalovacím krémem

Na hory jedině s opalovacím krémem

15. prosince 2016 od VMa

15. prosince 2016 5 minut čtení
Připravil/a VMa ve spolupráci s expertem MUDr. Helena Reisingerová

V létě s ochranou před sluncem tak nějak počítáte. Ale přijde zima a na sjezdovku si s sebou přibalíte maximálně sluneční brýle. Není proto divu, když po návratu řešíte, jak zamaskovat spálený nos a bílé kruhy kolem očí. Jak v zimě o pleť pečovat, chránit ji vhodnou kosmetikou a vybrat ten správný opalovací krém, poradí dermatoložka Helena Reisingerová.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
“Sluníčko na horách může být velmi zrádné a pleti dát pořádně zabrat. Až 80 % paprsků se totiž odráží od sněhu. Proto rozhodně používejte krémy s vyšším ochranným faktorem stejně jako v létě,” říká lékařka. Podle ní by krém měl být především dobře roztíratelný. Pro citlivou pokožku jsou pak vhodnější opalovací krémy s minerálními filtry, jako je dioxid titaničitý či oxid zinečnatý, které mají za úkol sluneční UV záření odrážet. Jejich tenký film totiž působí jako zrcadlo.


Krém s minerálními, nebo chemickými filtry?

Jiné krémy zase obsahují chemické filtry, které přeměňují škodlivé UV záření (především UVB) chemickou reakcí na neškodné teplo. “Nejlepší krémy jsou vyrobeny na bázi kombinace obou typů UV filtrů (tedy i minerálních), chemické filtry však mohou v důsledku svého vstřebávání způsobovat alergické reakce. Minerální jsou proto vhodnější pro citlivou pleť,” zdůrazňuje Helena Reisingerová. Naproti tomu příliš nedoporučuje na horách používat opalovací oleje, bez ohledu na typ a výši filtru, protože obsahují látky, které zrychlují účinky UV záření na kůži, a nedokáží ho tak rychle absorbovat jako krém.


Jak opalovací krém na zimní měsíce vybírat?

Vzhledem k síle horského sluníčka je podle odbornice ideální používat opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem, jejich konzistenci pak volit podle typu pokožky. “V první řadě je důležité si uvědomit, že neexistuje krém, který bude vyhovovat všem. I jeho kvalita je proto poměrně relativní pojem. Záleží na konkrétních obsažených látkách, typu zmíněných filtrů, ale především na správné volbě speciálně pro vaši pleť,” míní dermatoložka. Některé krémy vám nemusí vyhovovat konzistencí, popř. parfemací nebo mastností, proto se určitě vyplatí vyzkoušet nejdříve pouze vzorek krému nebo, pokud není k dispozici, zakoupit menší balení.
 
Nezapomínejte ani na působení chladného zimního počasí, které pokožku vysušuje. “Pozor musíte dát na hydratační krémy, které mohou v pleti vytvořit v chladném počasí krystalky ledu, čímž by se narušila struktura pleti. Tyto krémy proto raději používejte na noc. Obrovskou vzpruhu dodá pleti krém, který obsahuje koktejl antioxidantů, peptidů a kyseliny hyaluronové,” doporučuje doktorka Reisingerová.

Fototypy a opalování

Podle citlivosti pokožky ke slunečnímu záření se rozlišují čtyři základní fototypy – od velmi citlivé a světlé pokožky, která se ihned barví do červena, až k velice odolné, snědé s téměř nulovým rizikem spálení. "Na základě toho volíme i SPF, tedy faktor, který orientačně určuje kolikanásobně déle může být ošetřená kůže vystavena slunci oproti kůži neošetřené,” vysvětluje dermatoložka kliniky Mediestetik. “Na exponovaná místa, jako je nos, rty nebo ušní lalůčky, můžete aplikovat speciální přípravky v tyčince. A nebojte se zakoupit klidně faktor číslo 50,” dodává.
 
Obecně se lidem s fototypem I doporučuje používat krémy s SPF až 50+, nejvíce jsou ke spálení náchylné uši, nos, pleš, oční víčka a dekolt. Fototyp II stále spadá do citlivějšího typu pokožky, je však již méně vzácný než typ I. Nejfrekventovanějším fototypem je III, do kterého spadá 78 procent populace. Jedná se o normální typ pleti, kterému se doporučují faktory 40-50 a postupné snižování na úroveň 20 s tím, jak se pokožka opaluje. Ani fototyp IV ale není z ochrany před sluncem vyloučen, důležité je se bránit i před rakovinotvornými účinky záření.


Chraňte také své oči

Intenzita UV záření se na horách zvyšuje asi o 20 až 30 procent na 1000 metrů výšky. “Tyto účinky jsou ve vyšších výškách značně navýšeny odrazem od sněhu a čistotou vzduchu. Tomu je pochopitelně třeba přizpůsobit jak sílu ochranného faktoru, tak použití ochranného oblečení, jako je třeba kukla, a samozřejmě speciálních brýlí,” říká Helena Reisingerová. Zejména ochrana očí bývá často podceňována, přestože existuje vysoké riziko poškození zraku spojené s odrazem a vysokou intenzitou světla. Při celodenním pobytu na přímém vysokohorském slunci se proto doporučují speciální, tzv. ledovcové brýle, které poskytnou boční i horní ochranu.


Vyrážíte i s dětmi?

Chcete-li s sebou na zimní radovánky vzít i děti, počítejte s tím, že jejich pokožka je k působení UV záření extrémně vnímavá. “Nedisponuje zatím dokonalou tvorbou pigmentu, který kůže při opalování potřebuje. Pokožka dětí je tenčí, čímž dochází k agresivnějšímu průniku hlavně UVB záření,” upozorňuje lékařka. A doplňuje zajímavý fakt, že ke kvalitě konkrétních dětských opalovacích přípravků existuje nespočet testů a výzkumů, které paradoxně vyvracejí rovnici vyšší cena = kvalita. Obecně se však na dětskou pokožku doporučuje vybírat krémy SPF 50+. Ovšem do dvou let by se děti přímému slunci neměly vystavovat vůbec.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás VMa ve spolupráci s expertem MUDr. Helena Reisingerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Helena Reisingerová
Korektivní dermatoložka kliniky Mediestetik
30
"Mám ráda svůj obor, protože ženám přináší dobré zprávy."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít