Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Manuál očních stínů: Suché, gelové nebo práškové?

Manuál očních stínů: Suché, gelové nebo práškové?

Manuál očních stínů: Suché, gelové nebo práškové?

15. srpna 2017 od Eva Suchomelová

15. srpna 2017 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Renata Zelinková

Když se řekne líčení, skoro každý si jako první představí barevně nalíčená oční víčka. Oční stíny provázejí lidstvo už od starověku, ale ne vždy byly z bezpečných materiálů a bylo tolik druhů na výběr. Zjistěte, které padnou zrovna vám.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
„Existují klasické suché, dále práškové stíny, tzv. pigmenty. Pak mastné a gelové, ty mohou být i voděodolné, jsou buď v kelímku, nebo tužce. Menší a méně známou kategorií jsou také vodové stíny, které používají spíše vizážisté a maskéři,“ vyjmenovává známá vizážistka značky Maybelline Renata Zelinková. Základem je vybírat oční stíny podle barvy očí, ale je potřeba zohlednit i typ pleti, tvar obličeje a příležitost, pro kterou se líčíte. Jen tak bude výsledný efekt dokonalý. A my vám poradíme, jak na to.


Suché oční stíny

Nejčastěji se asi setkáte se suchými kompaktními očními stíny, kdy jsou pigmenty slisované do malé uzavíratelné krabičky z plastu. Nanášejí se na víčka pomocí aplikátorů, a to buď nasucho, anebo po navlhčení aplikátoru namokro, aby byl barevný odstín ještě intenzivnější. Také lze pro aplikaci použít malý kosmetický štětec. „Všeobecně se nejvíce používají suché oční stíny pro jejich jednoduché použití,“ potvrzuje Renata Zelinková.


Typ pleti:

·   „Hodí se prakticky pro každý typ pleti a dobře drží i díky možnosti použít pod stíny bázi. Ta oční stíny udrží déle v perfektním stavu a zároveň dopřeje i ženám se sušší pletí možnost tyto stíny používat.“
·   Pro normální, smíšenou až mastnou pleť lze použít například dlouhotrvající bázi pod oční stíny Dermacol Eye Shadow Base, kterou doporučuje i Asociace vizážistů a stylistů ČR, pro všechny typy pleti se pak hodí báze pod oční stíny s aplikátorem Rimmel Magnif´Eyes Eye Primer.


Navíc:

„Suché oční stíny jsou univerzálnější a oproti mastným stínům je může používat v podstatě kdokoli. Také v teplém počasí je lepší sáhnout po suchých líčidlech,“ shrnuje vizážistka.
„V posledních letech se opět nabízejí paletky suchých očních stínů, kde najdete množství kombinovatelných barev. Takové má i L´Oréal Paris.“


Na regálech drogerií jsme za všechny vybrali například novinku 24karat NUDES PALETTE od Maybelline New York, paletku ve výrazných zlatých odstínech, či profi paletku 48 suchých stínů Freedom Pro Artist Pad Palette.

Manuál očních stínů: Suché, gelové nebo práškové?


Mastné a gelové oční stíny

Dalším typem zkrášlovadla jsou právě gelové a mastné oční stíny.  „Mastné oční stíny preferují spíše mladé dívky, ale také nositelky kontaktních čoček, protože nepráší do oka,“ říká zkušená vizážistka, ale dodává, že je používá především na focení, protože vyžadují častější opravy.


Typ pleti:

·   Právě na suchou pleť se více hodí mastné, případně gelové oční stíny.
·   „Mastné stíny nejsou vhodné pro mastnou pleť a také pro zapadlá víčka. Rychle se mohou rozmazat a vyžadují pak časté vylepšování,“ dodává Renata Zelinková.


Navíc:

Variantou jsou také tekuté oční stíny, ovšem i u těch je potřeba čas od času líčení zkontrolovat a případně poupravit. Zvlášť v létě v horkém počasí mají tendenci se roztékat. Nehodí se tedy na běžné denní líčení v létě.


Manuál očních stínů: Suché, gelové nebo práškové?


Práškové oční stíny

Většinou se prodávají buď v malém flakonu nebo skleněné dózičce a na oči se nanášejí kosmetickým štětečkem. Některé mají v uzávěru integrovaný aplikátor. Vizážisté je nejraději nanášejí prstem pro přirozenější dojem. Jejich výhodou je, že jsou dlouhotrvající.
 

Typ pleti:

·   Tyto oční stíny se hodí pro normální i smíšený typ pleti.


Navíc:

Práškové oční stíny lze používat také jako oční linky. U většiny z nich je totiž k dispozici tenký aplikátor. Chcete-li opravdu zazářit, zvolte tyto oční stíny. Díky možnosti nanášet několik vrstev, můžete ovlivňovat intenzitu barevného odstínu. Zvolit je tak můžete při líčení na ven, ale i do společnosti.

 

I móda hraje roli

Jak se střídá jedna módní sezóna s druhou, mění se i preference druhů očních stínů, a to nejen v barvě, ale i v konzistenci. „I v módě se mění diktát očních stínů. Mastné oční stíny vytváří lesklý, zanedbaný grunge look a klasické stíny splní podmínky pro glamour líčení,“ uvádí vizážistka.


Vizážistické tipy Renaty Zelinkové:

·   „Ráda kombinuji suché a mastné oční stíny pro jejich rozmanitost. Na suché oční stíny použiji mastné, čímž dosáhnu zajímavějšího a výraznějšího efektu.“

·   Pokud chcete nanečisto vyzkoušet, jak by na vás vypadaly mastné stíny, stačí, když použijete místo stínů tužku na oči a štětečkem rozmažete.“

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Renata Zelinková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Renata Zelinková
Vizážistka, umělecká maskérka a make-up artistka značky L'Oréal Paris
221
"V práci i v životě jsou pro mě prioritou poctivost a pohoda."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít