Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Lanýže v kosmetice

Lanýže v kosmetice

Lanýže v kosmetice

18. prosince 2016 od VMa

18. prosince 2016 10 minut čtení
Připravil/a VMa ve spolupráci s expertem Ing. Henrieta Kossuthová

Kosmetický průmysl se postupně naučil používat ingredience, které bychom spíše než v krému na pleť čekaly v jídle. Řeč je o čokoládě, pivu nebo třeba lanýžích. A právě na posledně jmenovanou symbiotickou podzemní houbu lze při nákupu kosmetiky narazit stále častěji.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Lanýže můžete kromě špičkových restaurací vyzkoušet především v krémech na obličej, pleťových sérech, tělových krémech, ale i make-upech, řasenkách nebo třeba šamponech. Zejména pak v luxusních výrobcích, neboť kilo lanýže neboli “bílého diamantu” vyjde někdy až na 9000 eur (v přepočtu zhruba 243 tisíc korun), v Japonsku jejich cena šplhá dokonce až k 15 000 eur (kolem 405 tisíc korun), jak říká Henrieta Kossuthová, jednatelka firmy Assay cosmetics, která distribuuje přírodní kosmetiku. Běžnější jsou přesto cifry několikanásobně nižší a jako u diamantů platí, že čím větší houba, tím vyšší částka.
 
Lanýže pro pleť bez vrásek
 
Výrobci využívají zejména toho, že lanýže mají vysoký obsah důležitých aminokyselin a různých skupin vitaminů B. “Vitamin B1 alias thiamin, který se v lanýžích vyskytuje, pomáhá zlepšit průtok krve. Výsledkem je pak zářivý, mladistvý vzhled. Lanýž navíc obsahuje i vitamin B3 (niacin) a vitamin B5 (kyselinu panthotenovou), které jsou nezbytné k tvorbě energie v buňkách a výborně hydratují a zklidňují pleť. Vitamin B3 má podobný účinek jako retinol (čistá forma vitaminu A, přesněji řečeno vitamin A1). Regeneruje pojivové tkáně a blokuje enzymy, které rozkládají kolagenová vlákna. Odstranění těchto enzymů pak umožňuje podporu produkce kolagenu. A ten pak dodává pokožce pevnost a elasticitu,” vysvětluje Henrieta Kossuthová.
 

Sbohem pigmentovým skvrnám
 
Na trhu se nejčastěji objevují dva druhy lanýžů: černé a bílé. V kosmetice přitom dostávají přednost právě ty dražší, tedy bílé. Jejich barva je vhodná do krémů, protože finální kosmetický produkt tak není zabarven do šeda, jako by se stalo při použití lanýže černého. A pro koho se výrobky s obsahem této houby hodí nejvíce? “Krémy s obsahem bílého lanýže jsou určeny primárně pro zralou pleť, hlavně pro svoje zpevňující, vypínací a regenerační schopnosti,” uvádí Henrieta Kossuthová.
 
Přídavek lanýže má však i další pozitiva. “Pokožku také hydratuje, posiluje a vyživuje. Tvoří na ní film, který ji chrání proti ztrátě vlhkosti, a napíná ji, když je ochablá. Výsledkem je pružná a elastická pleť a dlouhotrvající optimání hydratace,” vyjmenovává Kossuthová kosmetický efekt lanýžů. Tato houba má navíc podle ní i polyfenolové antioxidační vlastnosti a schopnost regenerovat poškozené buňky. A v neposlední řadě bílé lanýže například v krémech blokují tvorbu melaninu, a tudíž je tón pleti sjednocený a slábnou nebo i mizí tmavé kruhy či pigmentové skvrny.
 

Základní informace o lanýžích:

  • Jde o podzemní houby rostoucí v hloubce do 30 centimetrů mezi kořeny stromů, s nimiž jsou v symbióze (nejčastěji dub, líska či buk).
  • Obtížně se hledají, nejčastěji se k jejich lokalizaci využívají speciálně vycvičená prasata nebo psi (díky jejich specifické vůni, kterou dokáže rozeznat jen citlivější zvířecí nos),
  • Velikost, chuť, aroma a celková kvalita lanýžů závisí na mnoha faktorech - vlhkosti, počasí, druhu a věku stromu, typu a kyselosti půdy apod.
  • Jejich cena stoupá také s tím, že jsou k dispozici pouze pár měsíců v roce.
  • Bílé lanýže rostou především v severní a střední Itálii podél řeky Alby a v regionu Piemont, ale lze je najít i v Chorvatsku.
  • Černé lanýže pak pocházejí nejčastěji z Francie, Španělska a také Itálie

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás VMa ve spolupráci s expertem Ing. Henrieta Kossuthová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Ing. Henrieta Kossuthová
Expertka na přírodní kosmetiku
4
"Vše, co naše pleť potřebuje, najdeme v přírodě."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít