Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Kosmetika pro malé školačky není tabu

Kosmetika pro malé školačky není tabu

Kosmetika pro malé školačky není tabu

19. ledna 2017 od Karolína Hornová

19. ledna 2017 5 minut čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Kateřina Krobová

Málokterá z nás jako malá nešmejdila v mámině skříňce s kosmetikou, nezkoušela její šminky, nezdobila se jejími šperky a nenatáčela se pak před zrcadlem. Doba se změnila, ale to nic nemění na tom, že každá holčička chce být aspoň trošku jako dospělá. Dopřejte jim ten pocit a zapojte se do hry také.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Jako v mnoha jiných případech i zde platí, že nemá smysl nic striktně zakazovat, ale spíše vést diskuzi, vysvětlovat a určovat směr. Když vaše školačka vidí, jak si na sebe každé ráno „patláte“ vrstvu make-upu, vykreslujete oční linky, stínujete oči a malujete rty výraznými barvami, je logické, že to pokládá za samozřejmost a chce to také vyzkoušet. „Myslím, že mentorování nebo zákazy v tomto případě nefungují,“ podotýká vizážistka Kateřina Krobová. Mnohem lepší je si s dcerou sednout a zasvětit ji do toho, proč a na co konkrétní produkty používáte – a že ona třeba krycí make-up nepotřebuje, protože má od přírody krásnou pleť jako princezna. „Klidně si v klidu domova vezměte všechny vaše šminky a dceru tím napatlejte, ať je legrace,“ směje se vizážistka.


Vybírejte kosmetiku pro citlivou pleť v nenápadných barvách

„Daleko účinnější než zmíněné zákazy je vyhovět a vybrat společně vhodné produkty, díky kterým vaše dcera nebude vypadat jako strašidlo,“ upozorňuje vizážistka. Sama má malou dceru, která se díky maminčině profesi neustále pohybuje ve světě líčidel, takže počítá s tím, že za pár let bude tuto otázku řešit také. „Samozřejmě není třeba hned investovat tisíce do luxusních značek, ale určitě se vyhněte i nejlevnějším bezejmenným výrobkům,“ varuje. „Jsou nekvalitní a mohou vyvolat podráždění pokožky,“ dodává.

Co se týče výběru konkrétních produktů pro děti, doporučuje jemná, nenápadná líčidla, která jen lehce zvýrazní přirozený vzhled. Pamatujte i na to, že holčičky se sice chtějí přiblížit dospělým, ale ještě pár let jim bude trvat, než si zvyknou, co líčení obnáší. Nekupujte žádné výrazné barvy, u kterých by hrozilo nepěkné rozmazání třeba v případě promnutí očí. „Pro začátek postačí jemné pastelové oční stíny, bezbarvá řasenka a lesk na rty. Nezapomeňte ani na odličovací pleťovou vodu. Make-up zatím není potřeba, ten přijde na řadu až s příchodem puberty,“ radí Kateřina Krobová. Nic také nezkazíte lakem na nehty – zahrajte si s dcerou na manikérku a zákaznici a použijte bezbarvý, jemně třpytivý, lehce narůžovělý nebo béžový lak na nehty.

Jako víla: barevný pudr do vlasů, glitry a barvy na obličej

Co se týče samotné pleti a jejích reakcí na kosmetiku, platí podle vizážistky u dětí stejná pravidla jako u dospělých. „Pokud je pokožka citlivější a náchylnější k tvorbě pupínků či ekzémů, měly bychom se vyvarovat levných produktů z tržnice, které mohou pleť podráždit,“ upozorňuje. V případě nejistoty není také od věci vyzkoušet novou kosmetiku třeba na vnitřní straně paže mezi loktem a zápěstím – zde je pleť podobně citlivá, ale případná alergická reakce zde nebude tolik nepříjemná. Rozhodně nic nezkazíte líčidly v bio kvalitě či s označením „hypoalergenní“.

Lepší hračkářství a drogerie pak nabízejí přímo kosmetiku pro malé parádnice, která je dermatologicky a alergologicky testována. Navíc zde často najdete i různé „vychytávky“ pro malé princezny či víly: „Maškarní líčidla a barvy na obličej se dnes dají sehnat ve značkových hračkářstvích i drogeriích. Ať už se rozhodnete pro sady barviček na obličej, nebo jen glitry pro malé princezny, neuděláte chybu,“ dodává vizážistka. V hračkářstvích či drogeriích seženete barvy na obličej, třpytivé stíny nebo třeba šablonky, pomocí nichž můžete vytvořit dočasné tetování, případně i barevné pudry na vlasy, které jsou dnes hitem i mezi dospělými. Jejich použití vlasům nijak neškodí, zmizí po prvním či druhém umytí a vaše holčička bude ve školce či škole za hvězdu (nebo třeba za modrovlasou princeznu Elsu z Ledového království či Malou mořskou vílu).

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Kateřina Krobová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Kateřina Krobová
Vizážistka, umělecká maskérka, kosmetička a stylistka
2337
"Méně je často více."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít