Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak zamaskovat stopy nachlazení

Jak zamaskovat stopy nachlazení

Jak zamaskovat stopy nachlazení

2. října 2016 od JaS

2. října 2016 5 minut čtení
Připravil/a JaS ve spolupráci s expertem Karolína Kašparovská

Nachlazení a sezonní virózy patří k podzimu stejně jako krátké dny a chladné a deštivé počasí. Vyhnout se jim bývá těžké, zejména jezdí-li člověk hromadnou dopravou, kterou bacily taktéž rádi cestují. Viróza mívá často viditelné následky ve tváři v podobě odřeného nosu a vysušené pokožky. Nicméně i krátce po nemoci může člověk vypadat k světu, obzvlášť pokud ví, jak líčidly zamaskovat stopy.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Je to roční období, během něhož při sobě snad každý nosí vitamin C a předávkovává se jím. Někdy povzbuzovače imunitního systému zaberou. Jindy ale ne a pak nezbývá než si uvařit čaj s citronem a nemoc přetrpět. Skoro vždy po sobě ovšem zanechá nehezké stopy – odřený nos, rozpraskané rty a celkově pobledlou pleť. A co když máte zrovna na programu důležité schůzky nebo nějakou společenskou událost, na které se chcete cítit dobře?

Kosmetika a zdraví
Jistou pomoc může nabídnout kosmetika. A to jak ta pečující, tak i dekorativní. Pokud musíte mezi lidi, prvním krokem k sebevylepšení je peeling, který pleť vyhladí. „Pleť je po nemoci unavená a zašedlá, peeling ji oživí, projasní a odstraní hrubost a suchá místa,“ říká Karolína Kašparovská ze studia Bomton.
 
Ovšem pozor, je potřeba vyhnout se poraněným zónám, jako je třeba právě odřený nos, které by peeling ještě více podráždil. Tato bolestivá místa je dobré promazávat několikrát denně třeba bambuckým máslem. „Má výborné regenerační vlastnosti, urychluje hojení a podporuje ochrannou bariéru kůže,“ říká kosmetička. Jako prevence odřené kůže také pomáhá vyměnit klasické papírové kapesníky za vlhčené s aloe vera a po každém vysmrkání natřít oblast jelením lojem. Pokud již kůže pod nosem odřená je, můžete zkusit aplikovat hydrokortizonovou mast, která má hojivý efekt.
 
Po peelingu by měla následovat vyživující maska a následně aplikace krému s obsahem vitaminů, který pleť rozjasní. Zásadní je také hydratace pleti (to je pravidlo, které platí takřka za všech okolností) – během nemoci tedy používejte hydratační krémy a dodržujte pitný režim.

Jedním z projevů virózy mohou být také zarudlé a nateklé oči. Na to funguje krátce aplikovaná (pár minut) „maska“ z pytlíků černého čaje (vylouhované a vystydlé sáčky), která v kombinaci s kapkami do očí pomůže nemocné oči uzdravit. Alespoň naoko. Kromě očí se nachlazení podepisuje také na rtech. Ucpaný nos nutí člověka dýchat ústy, což vede k tomu, že rty bývají rozpraskané a vysušené. Je tedy potřeba ošetřovat je balzámem, a pokud se na nich někdy při oslabené imunitě objeví opar, antivirovými mastmi.
 

Červený nos a kruhy pod očima? Jde to zamaskovat

Samotné ošetření všech estetických nedokonalostí, které nemoc napáchala, často nestačí a je potřeba přejít ke kroku dva, a tím je maskování. Díky dekorativní kosmetice je možné i s virózou vypadat jako člověk a neznamená to nanášení tun make-upu. Naopak, platí zásada, že by se to s líčením, je-li pleť podrážděná, nemělo přehánět.
 
Ještě než začnete nanášet krycí krém, obličej hydratujte. Během nachlazení se často pleť vysuší, a je tedy potřeba ji před samotným líčením zvláčnit. Dále aplikujte rozjasňovač, zejména do očních koutků. Následuje make-up, kterého stačí, jak bylo řečeno, poskrovnu. A spíše než krycí make-up je vhodný lehčí BB nebo CC krém, který pleť sjednotí a zároveň ji nechá dýchat. Některé BB krémy navíc často obsahují vitaminy, což pleti jen prospěje.
 
Sypký pudr raději vynechte, jenom by zvýraznil sušší místa. Rudý a odřený nos maskujte tekutým korektorem. Vyberte si takový, který nevysušuje, odstín by měl být do zelena, aby neutralizoval červenou. Vhodný je na zamaskování nosu i takzvaný primer, krém s lehkou texturou, který se používá na sjednocení a vyhlazení pleti před aplikací make-upu. Pokud jde o rty, samozřejmě nějaká svěží barva (vyhněte se červené, kterou se z obličeje snažíte vyzmizíkovat, a také bledým odstínům) make-up oživí. Odborníci radí použít také lesk, který hydratuje a dává vysušeným rtům „šťavnatější“ a svěžejší vzhled. „ Nejen, že budete vypadat svěžeji, ale pokud máte náhodou ještě rýmu, nebudete si muset pořád opravovat setřenou rtěnku,“ říká expertka Karolina Kašparovská.
 
Při líčení očí se vyhněte třpytivým stínům, které zvýrazňují sušší pokožku, a stejně tak i studeným barvám (zejména modré), které by podtrhly kruhy pod očima. Vyberte některý z teplejších odstínů – zlatavý, bronzový či broskvový. Vizážisté doporučují přeskočit rámování očí tužkou. Je lepší zaměřit se na rozsvícení oka (již zmíněná aplikace rozjasňovače do koutku) a řasy. Ty mohou být výrazné. Kromě toho, že zvýrazníte oko řasenkou (pokud vám teče z očí, je lepší použít voděodolnou), zkuste řasy také natočit.
 
A poslední zásada marodů, bažících po zdravém vzhledu: maskujete-li stopy nemoci, je důležité upoutat pozornost jinde. Více než kdy jindy se proto zaměřte na vlasy, aby vypadaly dobře. Jestliže  si nestíháte hlavu umýt, použijte suchý šampon. K zdravějšímu vzhledu si pomůžete i tím, že se budete snažit zdraví vyzařovat. Třeba vzpřímeným postojem.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás JaS ve spolupráci s expertem Karolína Kašparovská

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Karolína Kašparovská
Kosmetička a vizážistka ve studiu Bomton
25
"Na světě není ošklivých žen, jsou jen ženy, které nevědí, jak se učinit krásnými."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít