Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak se zbavit zarudnutí pleti po sportu

Jak se zbavit zarudnutí pleti po sportu

Jak se zbavit zarudnutí pleti po sportu

14. září 2016 od MaB

14. září 2016 5 minut čtení
Připravil/a MaB

Jistě jste si taky všimly, že slunce den po dni zachází za obzor čím dál dřív a dlouhé letní večery se pomalu stávají minulostí. Babí léto pomalu ukazuje svou tvář a my se už musíme vrátit do běžného pracovního nebo školního režimu. Jestli jste přes léto spíš relaxovaly a nabíraly novou energii, je pro vás tohle období i časem návratu k pravidelné sportovní aktivitě.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Mnoho žen si stěžuje, že je trápí časté rudnutí pleti po fyzické námaze. A je jedno, jestli jezdí na kole, běhají v přírodě, nebo cvičí ve fitness centru. Jistě si dokážete představit, jak je takové zčervenání protivné, zvlášt když všichni okolo vypadají, jako by právě vypadli ze stránek módních magazínů. A vy nejen že jste normální žena, ale ještě navíc jste rudá žena… A bohužel to nezpůsobuje ten urostlý muž, který běží před vámi.

Příčin může být mnoho, v první řadě souvisí zčervenání kůže s termoregulací organismu. Když sportujete, vaše tepová frekvence se zvyšuje, tělo se ohřívá a potřebuje se ochladit. Začínáte se potit a při intenzivní námaze vám také rudne pokožka celého těla. A stejně tak, jako se někdo víc potí na zádech, v obličeji nebo se mu potí ruce, to může být i s červenáním pokožky. Každý člověk je unikátní, a tak často není možné nalézt ani odstranit příčinu tohoto stavu.

A jak červenání kůže vzniká? Člověk zčervená, když se malé krevní cévy, které zásobují kůži živinami, rozšíří, a tím se zvýší průtok krve. Začnou vzrůstat nároky na termoregulační centrum našeho těla a zvyšuje se rozšíření cév. To lépe umožní v nich proudící krvi předávat teplo do okolního prostředí. Celé to souvisí i s hormony a s větší produkcí adrenalinu. Podobně, jako když jste třeba ve stresu.

Ale dá se proti zčervenání obličeje při a po sportovní aktivitě nějak bojovat? Z dlouhodobého hlediska a v případě, že nemáte žádné zdravotní nebo psychické problémy, není nutné vyhledat a konzultovat věc s lékařem. Vašemu tělu je jednoduše teplo a potřebuje se ochladit. Kromě pocení je jedním z účinných chladicích mechanismů právě rozšíření podkožních cév. Ale v případě, že cítíte třeba celkovou únavu, stavy zarudnutí se objevují až v poslední době či déle odeznívají, určitě se nestyďte lékaře vyhledat.

Z hlediska kosmetiky a prevence je asi nejjednodušším řešením dlouhá vlažná sprcha, hned po fyzické aktivitě. Ty odvážné jistě znají střídání ledové a teplejší vody. Protože opět platí, když se budeme otužovat, nejen že se zlepší termoregulace našeho těla, ale pocítíme pozitivní vliv i z hlediska obranyschopnosti organismu. A kdo by nechtěl prožít podzim zdravější…

Určitě vás alespoň na chvíli napadlo, že řešením problému by jednoduše bylo tu červeň překrýt. Moderní make-upy a tónovací krémy už nabízí často až neomezené možnosti. Alespoň podle toho, co je vidět ve videích známých blogerek třeba na Youtube. Věty o tom, že zelené korektory platí na červenou pleť, jsme už slyšely a četly mnohokrát. Ale tak snadné to nebude. Když sportujete, vaše tělo se potí a musí se ochladit. Pleť potřebuje dýchat a kyslík se k ní dostane  přímo jen přes póry. Nechceme vás nutit, abyste se na sport zcela odlíčila, ale je to rozhodně lepší varianta. Už proto, že je to příjemnější a nemusíte řešit, kde se vám co rozmaže a jestli make-up stále drží. Protože většinou prostě nedrží.

O pleť a to nejen obličeje se vyplatí pečovat dlouhodobě. Doporučujeme používat pouze přípravky, které jsou určeny pro váš typ pleti. Jiné přípravky se hodí pro suchou a citlivou pleť, jiné pro mastnou a jiné pro problematickou pleť. V případě, že si nejste jistá, jaký typ pokožky máte, nebojte se požádat o radu dermatoložku nebo lékárnici. Není nic horšího než trávit čas špatnou péčí.

Také se doporučuje používat raději jednu značku kosmetiky než kombinovat několik produktů různých výrobců. Účinky, ochrany a funkce jednotlivých přípravků totiž na sebe v jedné řadě kosmetiky navazují. Nevhodným kombinováním byste také mohly docílit nehezkého podráždění pokožky. Mnoho žen si stále myslí, že pro čištění pleti je vhodná obyčejná voda, to je ale velký mýtus. Samozřejmě vám neuškodí sprcha, ale pro čištění pleti je nejlepší kvalitní pleťová voda nebo tonikum a poté denní nebo noční krém, vybraný podle typu pleti.

Velký boom v poslední době zažívají termální vody ve spreji. A není to jen módní záležitost. Výhoda termální vody je především v obsahu minerálů, o které je obohacena. Pleť se tak rychle hydratuje a zklidní. Termální vody mají i významné hojivé účinky, díky nimž se pleť rychleji uklidní, získá zpět svou původní barvu a přestane pálit nebo svědit. Termální vodu navíc můžete mít vždy po ruce, a i během sportovní aktivity se jí můžete příjemné osvěžení.

Hydratace pokožky je naprosto zásadní, protože zdravá kůže má obsahovat 80 % vody. Krásná pleť tedy začíná na talíři a v množství vody, kterou denně vypijeme. Je důležité na to myslet a nezapomínat na pitný režim.

Kvalitní péče a dostatečná hydratace jsou klíčem ke zdravé pokožce. A jen zdravá pleť může být krásná. Ale jak nerudnout během sportovní aktivity nebo po ní, na to bohužel jednoduchý recept neexistuje. Správnou péčí, dostatečnou relaxací a kvalitním spánkem své pleti pomůžete dlouhodobě k tomu, aby zůstala pevná a pružná. A vy si tak déle udržíte mladistvý a hlavně zdravý vzhled. 

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás MaB

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít