Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak líčit oválný obličej? Využijte jeho souměrnost

Jak líčit oválný obličej? Využijte jeho souměrnost

Jak líčit oválný obličej? Využijte jeho souměrnost

15. září 2017 od Karolína Hornová

15. září 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lenka Peške

Oválný tvar obličeje je z pohledu vizážistů ideální – právě jemu se snažíme při líčení podle tvaru obličeje přiblížit v ostatních případech. Jeho líčení je snadné a umožňuje soustředit se na zvýraznění zajímavých rysů. Jak na to, radí kosmetická poradkyně Lenka Peške.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Oválný obličej má tu výhodu, že ho není třeba nijak specificky tvarovat, abyste opticky docílily ideálního tvaru. Vyznačuje se souměrnými proporcemi, kdy čelo není výrazně širší než oblast lícních kostí a spodní část obličeje (od čelistí k bradě) se pozvolna zužuje. Brada není příliš špičatá ani rovná, ale lehce zaoblená. Krása tohoto typu obličeje spočívá v jeho symetrii a dovoluje různé experimenty s líčením i stínováním. Záleží na vás, jak chcete vypadat.


Troška bronzeru zvýrazní tvary

„Ovál představuje ideální tvar obličeje. Stínování zde prakticky nepotřebujete, ale pokud chcete zvýraznit některé rysy, určitě ho použijte,“ radí kosmetická poradkyně Lenka Peške. Doporučuje podkreslení lícní kosti. (2) Stín pod lícní kostí zvýrazní přirozenou krásu a navíc vám opticky pomůže „zhubnout“ pár kilo. O tuto možnost se tedy určitě neochuzujte,“ říká odbornice. Vystínovat můžete i oblast spánků (1), což horní partii obličeje opticky lehce zúží a celkově zeštíhlí.

Jak líčit oválný obličej? Využijte jeho souměrnost

Pro stínování používejte bronzer v základním odstínu: u většiny značek stejně pořídíte jen jeden odstín – pokud máte na výběr z více odstínů, přihlížejte ke své pleti. Pokud ji máte tmavší, nebojte se tmavšího bronzeru. Nejste-li si jistá, zvolte střední nebo pro začátek světlejší odstín. Bronzer má tu výhodu, že jej lze nanést jen v lehké vrstvě, nebo ve více vrstvách, což jeho odstín ztmaví. Pokud máte velmi světlou pleť, stínujte jen pomocí pudru v tmavším odstínu – vaší pleti to dodá přirozený vzhled bez přehnaně výrazných linií.


Experimentujte s tvářenkou

„I v případě oválného obličeje vám postačí klasická výbava: tři štětce – na podkladový make-up, na pudr a na bronzer a tvářenku – a k nim příslušné produkty, které budete nanášet v tomto pořadí,“ radí Lenka Peške. S bronzerem (případně tmavším pudrem) vyčkejte, až bude vrstva make-upu v barvě vaší pleti suchá a zafixovaná pudrem. Jako poslední pracujte s tvářenkou. S oválným obličejem máte tu výhodu, že ji můžete používat různě: pro přirozený vzhled ji naneste na líčka („jablíčka“ tváří, která vystoupí do popředí, když se usmějete). Pro mladistvý, prozářený vzhled naneste tvářenku výše pod oči. Pokud máte nevýrazné lícní kosti, podkreslete je bronzerem a tvářenku naneste na lícní kosti v podlouhlém tvaru.

S rozjasňovačem to nemusíte přehánět – určitě nebude potřeba s jeho pomocí korigovat tvar obličeje. Spíše ho použijte ke zvýraznění partií, které se vám na obličeji líbí: nanášejte ho třeba klasicky pod obočí a do vnitřních koutků očí, abyste je opticky zvětšila. Pokud máte menší nos, klidně naneste rozjasňovač na jeho hranu.


Tipy pro pokročilejší

„Stínování, nebo chcete-li konturování, nemusí být žádná věda. Stačí vám k němu opravdu jen čtyři produkty, se kterými vše zvládnete během pěti minut,“ říká Lenka Peške. Kromě zmíněného make-upu, bronzeru nebo tmavšího pudru a tvářenky doporučuje ještě pudr v barvě pleti, který na obličej nanesete v úplně posledním kroku. Pudr vše krásně zcelí a vytvoří přirozený dojem,“ říká vizážistka.

Jak líčit oválný obličej? Využijte jeho souměrnost

Rozjasňovač už je pro běžné líčení spíše třešničkou na dortu – při líčení oválného obličeje ho budete potřebovat jen v případě, budete-li chtít opticky posunout do popředí a projasnit některé partie.

„V případě, že jste v konturování zběhlejší, můžete místo bronzeru použít tónovací krém. Práce s ním se nemusíte bát – krásně se roztírá a splývá s podkladovým make-upem. Vytváří tak velmi přirozený vzhled,“ radí Lenka Peške. Vybírat byste měly asi o tři odstíny tmavší krém, než je vaše pleť. Při výběru přihlédněte také k tónu své pleti (například růžový, pískový) – tón krému by s ním měl korespondovat. Při konturování pak krém nanášejte jen lehce špičkou štětce na make-up a rozetřete do ztracena. Pečlivé a stejnoměrné nanášení je při stínování obličeje hlavní cestou k úspěchu.
 

Zdroj foto: Profimedia

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lenka Peške

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lenka Peške
Nezávislá kosmetická poradkyně a vizážistka
6229
"Učím ženy být krásné každý den."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít