Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Encyklopedie kosmetických štětců

Encyklopedie kosmetických štětců

Encyklopedie kosmetických štětců

22. ledna 2017 od red

22. ledna 2017 5 minut čtení
Připravil/a red ve spolupráci s expertem Mgr. Karolína Hornová

Doba, kdy jsme byly zvyklé na jeden štětec na všechno, je již dávno pryč. Časopisy, blogy i obchody na nás chrlí nepřeberné množství štětců, z nichž každý má jiné určení, liší se materiálem, cenou i vzhledem. Poradíme vám, jak štětce vybírat, a společně zjistíme, kolik jich vlastně potřebujete.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Drogerie, parfumerie i specializované obchody nabízejí štětce v různých cenových relacích, z různých materiálů a v různé kvalitě provedení. Můžeme nakoupit celé sady za pár set korun, ale i jediný štětec na obočí třeba za tisíc. Liší se materiálem rukojeti a štětin, ale třeba i kvalitou lepidla, kterým jsou štětiny k násadě připevněny. A jelikož by se měly štětce pravidelně prát teplou vodou a jemným mýdlem, může se stát, že se lepidlo rozlepí úplně a štětec bude na vyhození. Při koupi je třeba dbát alespoň na standardní kvalitu. Tu nemusíte posuzovat ani tak podle ceny jako spíš vlastním „selským rozumem“.


Přírodní, nebo syntetika? Záleží na použití

Určitě neplatí, že kvalitní štětec musí být pouze přírodní. Umělé štětiny často prokážou stejnou službu a navíc se na některé druhy líčení hodí více. Syntetické štětečky se hodí třeba na aplikaci rtěnky nebo tekuté oční linky. Jsou přesné a lépe se čistí. Syntetické chloupky jsou vhodné i pro štětce na obočí nebo kartáčky na řasy. Narazíme také na kombinace přírodního vlasu a syntetiky, které se hodí třeba na aplikaci pudru nebo make-upu. Co se týče původu přírodního materiálu, je různorodý. Drsnější štětečky se vyrábějí ze štětin bílého prasete nebo koně pony, štětce na pudr nebo tvářenku z kozích chlupů a jemné štětečky na stíny dokonce z kočičích. Nemusíte se ale bát – štětiny se stříhají a žádné zvíře kvůli štětcům neumírá.

Nejlepší je štětec vybírat osobně, moci si vyzkoušet, jak se drží v ruce, a osahat si štětiny. Pozor dejte na nákup přes internet a ze zahraničí. Obrázky často vypadají krásně, lákají profesionálním vzhledem i počtem kusů v sadě. Vždy je ale lepší dát přednost kvalitě nad kvantitou. Kvalitní štětec (ať už syntetický, nebo přírodní), by neměl být příliš tvrdý, měl by být hustý a měl by být jemný, když přejedete prsty po konečcích štětin.

Pokud mluvíme o materiálu štětin a jejich určení, můžeme obecně říci, že přírodní se více hodí pro aplikaci tuhých produktů, jako jsou stíny, tvářenka nebo pudr ,a umělé jsou zase lepší na ty tekuté (make-up, rtěnku nebo třeba oční linky). I umělá vlákna by měla být na omak jemná a co nejvíce připomínat přírodní chlup. Neměla by ani náznakem škrábat. Levnější umělé štětce bývají také tvrdší – na to si při výběru dejte pozor. Štětce na pudr a tvářenku by měly být měkké, až středně tvrdé, středně tvrdé se hodí na aplikaci tekutého make-upu a tvrdší štětce a štětečky využijete na aplikaci očních stínů nebo barvy či stínu na obočí.


Každý štětec má své použití

Štětec na pudr má hustý, doširoka rozevřený svazek dlouhých chlupů o střední tvrdosti. Díky tomu z nich pudr jde před aplikací snadno sklepat, ale zároveň ho tam zůstane tak akorát na nalíčení. Pokud zvolíte přírodní štětiny, neměly by být příliš tvrdé, abyste se o tuto výhodu štětce neochudili, ale zase ne příliš, aby aplikace nebyla nepříjemná.

Štětec na tvářenku vypadá vzhledově podobně, ale bývá menší a někdy má chlupy seříznuté našikmo – to kvůli přesnější aplikaci tvářenky. Praktické jsou cestovní zasouvací štětce s víčkem. Na cestách ho pak můžete s klidem použít i pro aplikaci pudru. Štětec na tvářenku bývá o něco jemnější – intenzitu stínování si pak vytvoříte přirozeněji opakovanou aplikací, která nezanechá ostré linie. Pozor na příliš tvrdé štětce, které mohou zvlášť začátečníkům způsobit nechtěně výrazné líčení.

Mnoho z nás si ještě nezvyklo roztírat make-up štětcem. Profesionální vizážisté to tak ale dělají denně. Aplikace štětcem není nijak náročná, je až překvapivě přesná a výsledek působí přirozeně. Hodí se především pro ty, kteří z jakéhokoli důvodu make-upem nešetří, nebo naopak pro finální rozmazání kontur tehdy, když make-up použijeme jen jako korektor pouze na části obličeje.

Dobrou pomůckou je univerzální štětec, se kterým si mnohé z nás vystačí. Má dlouhou rukojeť a je lehce zploštělý, se střední tvrdostí. Lze jím nanést pudr i tvářenku, a pokud má příhodné rozměry, tak i stíny na celé horní víčko oka. Stínování očí štětcem je mnohem přesnější než pěnovým aplikátorem, i když ten je oblíbený pro to, že nevíří částečky stínů kolem očí. Na to existuje malý trik: když se stíny rozpráší na místa, kde nemají co dělat, nesnažte se je rozmazat nebo „zamést“ čistým štětcem. Mnohem lepší je kousek lepicí pásky, kterou jemně přiložíte na kůži. Částečky barevných stínů se na ni přichytí a vy je snadno odstraníte.


Investujte do kvality

Pro běžné líčení není třeba pořizovat hned celou sadu. Ty profesionální pořídíte za cenu od dvou až tří tisíc, přičemž sada obsahuje třeba patnáct různých štětců. Laik ale většinu z nich nepotřebuje. Pokud chcete investovat do kvality, stačí vám pro začátek bohatě štětec na pudr a tvářenku. Pokud tyto přípravky používáte, jsou štětce nezbytností. Labutěnka ani pěnový aplikátor tak přesnou práci neudělají.

Zdroj foto:Fotolia a archiv značky Ecotools

Připravil/a pro vás red ve spolupráci s expertem Mgr. Karolína Hornová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Karolína Hornová
Novinářka, bloggerka a kosmetický fajnšmekr
125
"Jak říkala božská Audrey: Šťastné ženy jsou krásné ženy."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít