Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Dokonale zregenerované rty i po létě? Víme, jak na to!

Dokonale zregenerované rty i po létě? Víme, jak na to!

Dokonale zregenerované rty i po létě? Víme, jak na to!

21. srpna 2017 od Karolína Hornová

21. srpna 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lucie Brown

Jemná a vláčná pokožka rtů dokáže také pěkně potrápit. Především v létě, kdy útočí sluneční paprsky a kdy má více než kdy jindy tendenci se vysušovat. Suché, popraskané či oteklé rty je třeba rychle ošetřit. Přinášíme tipy, jak dopřát svým rtům tu správnou péči.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Slunce je jedním z největších nepřátel pokožky. Bohužel se mu ale všichni rádi vystavujeme, a to nejenom, abychom si prohřáli kosti dřív, než zase bude zima, ale i proto, abychom docílili snědé pokožky. Ruku na srdce, kdo by chtěl přijet z dovolené „bílý jako sýr“. Trocha rozumného opalování neuškodí, ale co se týče obličeje, dbejte na přísnější režim – krém s faktorem alespoň 20 používejte celé léto stejně jako ochranný balzám na rty. Na ten se totiž často zapomíná.


Spálené rty nejsou žádná legrace

Pamatujte, že pokožka rtů je nejcitlivější – a zároveň se nachází na nejvíce exponovaném místě. Při nedostatečné ochraně a shodě dalších faktorů (sport u vody, horská turistika a podobně) mohou sluneční paprsky nadělat na rtech pěknou paseku. „Sluncem spálené rty mají tmavší barvu, jsou citlivé a oteklé,“ říká vizážistka Lucie Brown a dodává, že se spálené rty sice poměrně rychle regenerují, ale rozhodně to neznamená, že se po oloupání poškozené vrstvy kůže problém vyřeší. „Stejně jako v případě spálené kůže kdekoli jinde na těle se zvyšuje riziko rakoviny kůže.“

Doporučuje hlavně prevenci. „Zvláčňující balzám s ochranných faktorem alespoň 20 pro běžné letní dny postačí, ale při pobytu na horách nebo u vody doporučuji ještě vyšší faktor,“ říká s odkazem na „horolezecké“ ochranné balzámy, které sice někdy zanechávají bílý film, ale chrání opravdu dobře. Ochranný film navíc můžete přetavit do „cool“ vzhledu: „Minimální nebo žádné líčení, výrazné, ale ne dokonalé obočí a vlasy zvlněné slaným mořským vzduchem – a budete vypadat jako australská surfařka.“

Dokonale zregenerované rty i po létě? Víme, jak na to!


První pomoc - černý čaj a chladivé zábaly

Pokud prevenci podceníte a vaše rty to odnesou opuchlinami, nezapomeňte alespoň na včasnou péči. Včasnou a účinnou první pomocí je chlazení kostkou ledu – klidně použijte tu z plážového drinku nebo limonády. Chlaďte alespoň deset minut a pak postupujte dalším krokem: obklady z namočených a vychlazených sáčků černého čaje, které významně zmírní otok. Nakonec rty ošetřete balzámem či mastí s obsahem panthenolu. Podrážděné rty pak samozřejmě pár dní nevystavujte slunečním paprskům a nesnažte se násilně sloupávat poškozenou vrstvičku kůže: správné hojení potřebuje přirozený průběh.

„Popálení rtů sluníčkem se samozřejmě také může zkomplikovat,“ říká vizážistka. „Mohou vzniknout puchýřky náchylné k infekci – v takovém případě je lepší nehrát si na doktora a vyhledat odborníka, který vám předepíše antibiotickou mast.“ Puchýřky by se totiž mohly zanítit a vyústit až v hnisavý vřed, který rozhodně není problémem na pár dní a může zanechat trvalé následky v podobě jizviček.


Letní péče o rty: Výživa a lehké líčení

„Výhodou léta je, že můžeme vsadit na přirozenost – lehce opálenou pokožku, případně „falešné“ opálení pomocí krému či bronzeru, lehce zvýraznit obočí a řasy a máme hotovo. O to více péče můžeme věnovat rtům a nechat je trochu odpočinout,“ říká Lucie Brown. Aby se zbytečně nevysušovaly, doporučuje balzámy na přírodní bázi s obsahem výživných olejů, které rty krásně zvláční a dodají jim přirozený vzhled.

Dokonale zregenerované rty i po létě? Víme, jak na to!

Co se týče zvýraznění rtů, doporučuje lehké tónování pomocí tónovacích balzámů. Na rozdíl od rtěnek obsahují ochranný sluneční faktor a nevysušují rty. „Základem je hydratace rtů zevnitř – tedy dostatečný pitný režim – a jejich výživa pomocí balzámu,“ říká vizážistka. Pak se rtěnky nemusíte bát. Volte spíše ty hydratační. A pokud máte se suchými rty problémy, noste v létě rtěnku jen při speciálních příležitostech – třeba večerní party nebo jako host na svatbě. Po návratu domů nezapomeňte rty pečlivě odlíčit a ošetřit výživným balzámem nebo si udělejte masku z mastného krému. Ráno budou vaše rty jako nové, připravené na další slunečný den.
 

Připravil/a pro vás Karolína Hornová ve spolupráci s expertem Lucie Brown

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Lucie Brown
vizážistka a stylistka
120
"Míň je víc."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít