Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Chcete krásnou pleť? (Za)milujte se!

Chcete krásnou pleť? (Za)milujte se!

Chcete krásnou pleť? (Za)milujte se!

20. ledna 2019 od Helena Hladíková

20. ledna 2019 0 minut čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Hlava v oblacích, pomyslní motýlci v břiše, rozbušené srdce… Kdo by neznal ten úžasný pocit čerstvé zamilovanosti! Může ale tento stav mít i nějaké pozitivní účinky na naši krásu? Po odpovědi jsme pátrali u dermatoložky a dermatoveneroložky MUDr. Jitky Kapounové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Láska jako závislost

Nejprve trocha vědecké teorie - zamilovanost je popsána jako biochemický proces. Při zamilování se v těle vyplavují hormony a chemické látky, které stav zamilovanosti navozují. „Hlavní roli při tom hraje chemická látka fenylethylamin, jež patří do skupiny amfetaminů,” vysvětluje expertka. Jednoduše řečeno: působí tedy v prvotní fázi vlastně jako droga.

 
Co cítíme:

  • omámení,
  • dostavuje se euforie při každém setkání nebo pomyšlení na milovanou osobu,
  • vyvolává u nás také začervenání v tvářích,
  • nasazuje nám zamilovaný a přihlouplý úsměv.
Fenylethylamin funguje intenzivně jeden až dva roky, pak jeho účinky klesají a přichází zlomový okamžik vztahu, který rozhodne o tom, zda spolu dva „zaláskovaní“ zůstanou i dál.
 
co se děje v mozku

Další hormony lásky

Fenylethylamin však není jediným „hráčem“ na poli zamilovanosti, jak dodává dermatoložka:
  • Z nadledvin se při zamilování vyplavuje také adrenalin, který zrychluje srdeční činnost, rozšiřuje zorničky a zvyšuje chuť na sex.
  • Neméně důležitou látkou je rovněž dopamin, jehož účinky se přirovnávají k působení nikotinu, či dokonce kokainu. Významným neuropřenašečem je i serotonin, jemuž se přezdívá hormon štěstí.
 

Zamilovaní = krásnější?

Tak nějak tedy ve zkratce funguje mozek a tělo, když jste čerstvě zamilovaní. Jak je to ale s avizovanou kvalitou pleti? Skutečně můžeme díky zamilovanosti zkrásnět? „Výše jmenované látky na kvalitu pleti jako takové příliš nepůsobí. Nicméně jejich součinností se mění naše chování a pohled na nás,” uvádí odbornice a přináší možné vysvětlení, proč tomu tak je.  
 
zamilovaná žena

Jak na krásu působí zamilovanost:

  • červenější tváře,
  • přetrvávající úsměv na rtech,
  • rozšířené zornice,
  • neustálé pozitivní naladění.
To všechno dohromady vyvolává dojem zářivější a omlazené pleti. Zamilovaní lidé prostě působí mladistvěji a šťastněji a nutno říct, že mnohdy vypadají lépe než po návštěvě kdejakého centra estetické medicíny. Stejně tak na vzhled funguje kvalitní sex. Pokud tedy hledáte recept na přirozenou krásu, není nic jednoduššího, než se (za)milovat. Bude vás to (možná) stát méně než kosmetické zákroky, a navíc do sebe nemusíte ládovat žádnou chemii.
 
zamilovaný pár

Krásnější i bez lásky

Ne každý z nás má právě možnost být zamilovaný. Lze si ale dopřát pocit zamilovanosti, a tím pádem i krásnější pleť bez toho? Zamilovanost je stav, který nelze uměle navodit. Musíte být prostě ve správnou chvíli na správném místě s tou správnou osobou. Každopádně je ale možné na kráse zapracovat z jiného pohledu.
 
Základem je totiž pocit sblížení se sebou samým. Pocit zamilovanosti se většinou pojí s jinou osobou. Často se tak ale zapomíná, že lásku by měl každý cítit hlavně a v prvé řadě sám k sobě. Je tedy dobré nejen pro psychické zdraví, ale také pro fyzickou krásu myslet na sebe, odpočívat, relaxovat a starat se o sebe.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem MUDr. Jitka Kapounová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Jitka Kapounová
Dermatoložka a dermatoveneroložka
195
"Na mé práci mě těší rozmanitost pacientů."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít