Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 5 „zdravých“ potravin, které škodí vaší pleti

5 „zdravých“ potravin, které škodí vaší pleti

5 „zdravých“ potravin, které škodí vaší pleti

20. června 2017 od Jana Kantorová

20. června 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Pupínky, vrásky, ucpané póry – to jsou problémy, kterým se chce vyhnout snad každá žena. Věděly jste, že někdy nestačí jen pravidelná kosmetická péče, ale je nutné vyřadit z jídelníčku potraviny, které mohou tyto potíže způsobovat?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
O tom, že tučná a smažená jídla, alkohol, přesolená jídla nebo sladkosti škodí pleti, není třeba ani mluvit. Novinkou pro vás ale může být informace, že i některé zdravé potraviny způsobují ucpávání pórů, vznik akné a předčasné stárnutí pleti. Co bychom tedy měly jíst, abychom zpomalily stárnutí pleti:  „Obecně jde o potraviny s vysokým obsahem vitaminu C, který patří mezi hlavní antioxidanty našeho těla. Neutralizuje volné radikály, které poškozují naše buňky a urychlují proces stárnutí. Vitamin C se podílí také na syntéze kolagenu, který je důležitý pro pevnost pleti, zamezuje tvorbě vrásek a ozdravuje cévy (např. kiwi, pomeranče a další citrusy, borůvky, šípky, černý rybíz, růžičková kapusta, brokolice, zelí, papája). Na pleť pozitivně působí také kombinace vitaminů skupiny B, betakarotenu a zinku. Třeba ideálním zástupcem je chřest, který je považován přímo za elixír mládí. Také olivový olej chrání buňky před škodlivými volnými radikály a zpomaluje stárnutí organismu. Dalšími potravinami, které proces stárnutí zpomalují, jsou rajčata, květák, brusinky, maliny, přírodní jogurt, zakysané nápoje, ovesná kaše, česnek, kurkuma, zázvor, klíčky a semena, mořské plody, sardinky a losos,“ vyjmenová nutriční specialistka Kristýna Báčová ze Světa zdraví.  

Paradoxem je, že některé potraviny, které považujete za zdravé a jsou odborníky více či méně doporučovány při redukci hmotnosti, mohou způsobovat kožní problémy jako akné nebo zhoršovat příznaky lupénky. A to není všechny. Máte-li tedy potíže s nedokonalostí pleti, pak se samy sebe zeptejte, zda nekonzumujete příliš výrobků z našeho seznamu.


1.     Nízkotučné potraviny

Boom těchto potravin už ustupuje, ale stále se ještě můžete setkat s doporučením, abyste se tukům vyhýbaly. Nebudeme se bavit o jídle, ale zaměříme se na to, proč tyto potraviny mohou způsobovat problémy s pletí. Když výrobci z výrobku odstraní tuk, musí ho zpravidla něčím doplnit, tzv. „ochutit“. A to něco obvykle zahrnuje cukr. Jednoduše řečeno produkt s nízkým obsahem tuku má poměrně dost často vysoký obsah cukru. Mnohé studie ale ukazují, že cukr poškozuje kolagenní vlákna a znesnadňuje jejich regeneraci, a tak přispívá k rychlejšímu stárnutí pokožky. „Cukr působí negativně na tvorbu kolagenu, který má mimo jiné na starosti udržovat pokožku jemnou a hydratovanou. Kombinace soli a cukru v některých konzervovaných potravinách je pak přímo kritická,“ vysvětluje Mgr. Petra Řehořková, zakladatelka Kliniky estetické medicíny Petra Clinic.


Jak to vyřešit:

Vyhýbejte se produktům s nízkým obsahem tuku a spíše se zaměřte na potraviny, které obsahují zdravé tuky, jako např. avokádo, semínka, ořechy nebo ryby.


2.     Mléčné výrobky

Každý jsme jiný. Někomu mléčné výrobky neudělají nic, jinému mohou působit trávicí problémy. Některé výzkumy tvrdí, že mléčné výrobky mohou stát za vznikem akné, a to z několika důvodů. Mohou způsobovat přehnanou reakci ve formě výkyvů hladiny cukru v krvi, které vyvolají hormonální nerovnováhu. „V mléku mohou navíc být také hormony a aditiva, kterými jsou krávy krmeny pro lepší dojivost. Škodlivým hormonem je zejména IGF-1 – růstový hormon, který způsobuje zánět v organismu a často vede k akné. Někteří lidé jsou na mléčné výrobky alergičtí, a proto jejich konzumace poškozuje trávení, které má velký vliv na stav pleti,“ vysvětluje Mgr. Petra Řehořková. Není ale možné jednoznačně říci, že za vašimi problémy musí nutně stát mléčné výrobky. Pokud vás dlouhodobě trápí akné, zkuste mléčné výrobky nějakou dobu ze svého jídelníčku vynechat a uvidíte, zda se to nějak projeví na vašem vzhledu.
 

5 zdravých potravin

Jak to vyřešit:

Jestliže chcete aktivněji bojovat proti akné, zvyšte příjem vitaminu B6, a to buď pomocí doplňků, nebo přirozenou cestou. Přidejte do jídelníčku luštěniny, především fazole, a obiloviny. Přidejte také drůbež, mořské plody nebo ořechy bohaté na zinek a hořčík.


3.     Rostlinné oleje

Tyto oleje obsahují tuky, kterým byste se v případě, že máte problematickou pleť, měly vyhnout. A to například ztužené tuky. Zároveň obsahují také zdravé omega-6 polynenasycené mastné kyseliny. Ty jsou sice zdravé, ale v naší populaci je jich nadbytek a málokdo už ví, že bychom při jejich konzumaci měly dbát také na dodržování poměru mezi omega-3 a omega-6. Nadměrné množství omega-6 totiž může způsobovat záněty, a tedy i akné, které je ve většině případů zánětlivým onemocněním.  
 

5 zdravých potravin

Jak to vyřešit:

„Důležité je dodržování příjmu obou skupin, tedy omega-3 i omega-6, v rámci doporučených intervalů. Několikrát v týdnu si zařaďte do jídelníčku mořskou rybu, každý den snězte lžičku semínek nebo oříšků. Z hlediska zdroje omega 3 a omega 6 obsahuje průměrná strava doporučené množství, není potřeba navyšovat,“ radí nutriční specialistka Kristýna Báčová ze Světa zdraví.


4.     Celozrnný pšeničný chléb

Je sice zdravější než klasický bílý chléb, ale stejně tak obsahuje lepek. Podle posledních výzkumů až 30 % populace trpí nesnášenlivostí lepku. Alergie na lepek se projevuje nejen zažívacími potížemi, ale také problémy s pokožkou, včetně např. psoriázy.
 

5 zdravých potravin

Jak to vyřešit:

Máte-li problematickou pokožku a nic na ni nezabírá, pak zkuste na několik týdnů vyřadit z jídelníčku potraviny s obsahem lepku.


5.     Ovocné smoothies

Ano, jsou zdravé, ano obsahují spoustu vitaminů a minerálů, které našemu tělu svědčí. Zároveň ale také obsahují velké množství cukru – tzv. fruktózy. Stejně jako cukr, i fruktóza se váže na kolagen, což se odborně označuje jako glykace. Ta se považuje za jeden z faktorů přispívajících ke stárnutí tkání, a tedy i pleti. Příliš mnoho cukru v krvi pak uvolňuje hormon inzulin, který je mimo jiné označován jako hormon stárnutí.
 

5 zdravých potravin

Jak to vyřešit:

Občasná (tzn. alespoň 1x v průběhu dvou měsíců) cukrová abstinence je dermatology považována za určitý druh faceliftu. Určitě se tedy vyplatí to alespoň zkusit.


Potraviny pro vaši krásu:


Červená paprika

Udržuje pokožku vláčnou a jemnou díky obsahu vitaminu C, brzdí proces stárnutí a díky obsaženým látkám chrání také proti UV záření.


Jahody

Trápí vás vrásky? Pak s nimi zatočte pomocí jahod a dalších potravin, které obsahují vitamin C. Tento vitamin je totiž takový obránce pleti, protože bojuje proti volným radikálům, které pleť poškozují. Kromě toho se také postará o to, aby vaše pleť nebyla tak vysušená. Jahody navíc neobsahují téměř žádný cukr.


Salátová okurka

V kosmetice své využití najde zevnitř i zvenčí. Díky vitaminům C a B dodává pleti lesk a potřebnou výživu. Okurky skvěle hydratují a osvěžují.

 

Ořechy, avokádo, rostlinné panenské oleje, tučné ryby

Suchá pleť potřebuje zdravé tuky, které jí dodají potřebnou výživu po létě.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Jana Kantorová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Petra Řehořková
wellness koučka a zakladatelka kliniky Petra Clinic
4342
"Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít