Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 4 zlozvyky, které ničí krásu: Jak s nimi zatočit

4 zlozvyky, které ničí krásu: Jak s nimi zatočit

4 zlozvyky, které ničí krásu: Jak s nimi zatočit

3. května 2020 od Jana Kantorová

3. května 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Každý nějaký ten zlozvyk má – když je nervózní, naštvaný nebo se prostě nudí, objevuje se trhání vlasů, kousání nehtů nebo rtů. Většina zlozvyků má ale negativní dopad na vzhled, společenské postavení, nebo i na zdraví. Které jsou ty nejčastější? A jak se jich zbavit?
Znám to také – když se soustředím nebo jsem nervózní, okusuji si kůžičku kolem nehtů a žádný stroupek na těle nezůstane ušetřen a je systematicky rozrýpáván. Navíc také často prokřupávám klouby. Dělám to nevědomě a někdy si prostě nemůžu pomoci. Jde o činnosti, které prostě nějakým způsobem uklidňují, i když vlastně trochu bolí. V takovém případě je pak lepší začít problémy řešit.


Obecné rady:

  • Poproste někoho blízkého, aby vás upozornil, že „svůj zlozvyk“ zrovna vykonáváte.
  • Zkuste v krizových situacích tuto činnost nahradit něčím jiným – při telefonátu nebo soustředění si čmárejte na papír, žvýkejte žvýkačku, napijte se vody atd.
  • Slibte si odměnu, pokud se vám podaří zlozvyku zbavit.

1. Kousání nehtů

Kousání nehtů a nehtové kůžičky je velký společenský a zdravotní problém, ale navíc ruce pak nevypadají ani trochu hezky. U kousání nehtů jde většinou o problémy se stresem či nudou a zbavit se právě tohoto zlozvyku je velmi těžké.

Jak tomu předejít:
Možností je hned několik – od speciálních dřívek, která namísto nehtů můžete okusovat (a zároveň si jimi vyčistíte zuby), přes hořké laky až po babském rady s prsty namočenými v pepři. Nehty navíc zapilujte do pěkného tvaru a co nejvíce zkraťte. Dodejte jim sílu zpevňujícím lakem, například Gabriella Salvete Péče o nehty Whitener Exclusive (koupit v e-shopu), přidejte klidně i nějakou barvu (upravené nehty se přece jen hůře koušou) a při nutkání kousat klidně vezměte do ruky zase pilník.


2. Mačkání pupínků

Akné neboli zanícená místa na pleti by se neměla vymačkávat, to jistě víte. Ale když pleť nějaký ten pupínek „zdobí“, možná máte potřebu ho rychle zlikvidovat. A vůbec vás v tu chvíli nenapadne, že stroupek nebo červený flíček bude lákat pozornost mnohem více. Navíc se neustálým nípáním pupínků jejich léčba prodlužuje, o možném zanesení další infekce ani nemluvě.

Jak tomu předejít:
Zkuste mačkání pupínků předejít péčí o pleť, aby vlastně nebylo co vymačkávat. 

3. Trhání vlasů

Pohrávání si s vlasy, jejich natáčení a občasné vytrhávání vypadá neškodně, ale může značit mnohem hlubší problém. Vynechme ale případy, kdy se jedná o vážnou poruchu zvanou trichotillomanie, a pojďme se spíš věnovat „beauty“ problémům. Trhání a tahání si za vlasy sice uklidňuje, ale časem se můžete dopracovat až k lysinkám na hlavě. A přeci raději chcete zdravé a krásné vlasy, ne?

Jak tomu předejít:
Možností není tolik jako v předchozích bodech – kromě vědomého zastavení činnosti si v situacích, ve kterých vlasy vytrháváte, můžete nasadit rukavice. V nich je totiž mnohem složitější vlasy držet. Zároveň je možné používat vlasovou kosmetiku na bázi oleje, která pramínky uhladí a vlasy jsou pak kluzké. Vyzkoušejte třeba L'Oréal Paris Vyživující maska Elseve Extraordinary Oil  (koupit v e-shopu).


4. Kousání do rtů

Někdy je to sexy – pokusování rtů totiž většinu mužů přitahuje. Ale suché a popraskané rty vedou u některých k tomu, že je potřeba ihned místo okusováním zahladit. A to někdy až tak, že teče krev.

Jak tomu předejít:
Stejně jako v případě prvního bodu, důležitá je prevence. Rty je potřeba vyživit a hydratovat tak, aby nebyl důvod je kousat. Mějte po ruce vždy balzám na rty a jednou za týden jim dopřejte jemný peeling. Takové dva v jednom je třeba Labello Wild Rose Pečující peeling na rty (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít