Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 10 způsobů, jak připravit pleť na podzim

10 způsobů, jak připravit pleť na podzim

10 způsobů, jak připravit pleť na podzim

11. září 2016 od red

11. září 2016 5 minut čtení
Připravil/a red ve spolupráci s expertem Mgr. Karolína Hornová

Léto není jen sluncem prozářená pleť, orámovaná hřívou lehce vyšisovaných, zvlněných vlasů. Sluneční záření, slaná nebo chlorovaná voda, naplno běžící klimatizace v kancelářích, voděodolné make-upy a následné nešetrné odličování – to všechno jsou faktory, kterými jsme své pleti příliš nepomohly. Teď přišel čas se jí trochu odvděčit správnou péčí. Zeptali jsme se dermatoložky a víme, jak na to.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Pořiďte pleti ochranný štít

 „Vlhkost a zima narušují hydrataci pokožky. Především ve městě na ni působí také nečistoty: prach, špína a smog, to vše se usazuje na obličeji a ucpává póry, což může vést třeba k problémům s akné,“ vysvětluje dermatoložka Kateřina Hrabětová. Doporučuje důsledné večerní čištění pleti a používání ochranných krémů.


Krém z léta už nemusí fungovat

V létě jste patrně používala jen lehký pleťový krém, který vaši pokožku zbytečně nezatěžoval. Na podzim už ale pokožka potřebuje více hydratace a výživných látek. Je načase zvolit krém s hutnější konzistencí, který vám může klidně už zůstat do zimy. Hutnější krém pokožku připraví na sychravé počasí a výkyvy teplot. Měl by obsahovat antioxidanty, působící proti nepříznivému vlivu smogu, jehož výskyt se právě na podzim zvyšuje.

Na podzim musí pleť vzdorovat rychlým změnám okolních teplot, ale i odlišné vlhkosti vzduchu. „Z vytopené kanceláře se suchým vzduchem vyjdete ven, kde je o deset patnáct stupňů méně a vlhko. To vaši pleť může 'vyvést z míry',“ upozorňuje lékařka. Doporučuje zvolit krém, který pleť dlouhodobě hydratuje díky obsahu např. kyseliny hyaluronové nebo urey.


Pozor na rozšířené žilky

„Teplotní výkyvy, kterým se právě na podzim a v zimě nevyhnete, se mohou projevit i rozšiřováním drobných žilek v obličeji. Pokud vás tento problém trápí, zkuste speciální krém, který červené flíčky či žilky eliminuje tak, že posiluje stěny žilek v kůži,“ radí lékařka. Zakrýt drobné žilky pomůže i BB krém, make-up nebo korektor.


Nebojte se make-upu

V létě jste možná nepoužívala žádný make-up nebo jste sahala jen po lehkém BB krému. Na podzim se z pleti vytrácí opálení a vystupují drobné neduhy, které sluníčko vyléčilo nebo zakrylo. Nebojte se je překrýt make-upem. Rozhodně na něm nešetřete – je to přece jen vrstva, jež vaši pleť pokrývá několik hodin každý den. „Pokud máte sušší pleť, sáhněte po hutnějším, výživnějším. Na trhu jsou make-upy obohacené o vitaminy, minerály nebo antioxidanty, které o pleť po celý den pečují. V případě mastnější pleti zvolte sušší make-up a vyzkoušet můžete i matující bázi,“ radí doktorka Hrabětová.

Akné je zpátky – vyžeňte ho

Stav problematické pleti se přes léto často zlepší – akné je méně časté nebo vymizí docela. Je to díky zvýšené intenzitě UV záření, které na akné (samozřejmě ve zdravé míře) působí jako antiseptikum. Pokud se v létě opalujete, je efekt navíc i optický: na tmavší pleti je akné mnohem méně patrné. Pokud na akné trpíte, pořiďte si speciální přípravky pro aknózní pleť ideálně ještě dříve, než se první pupínky objeví. „Vyberte si některý ze speciálních přípravků nebo si pořiďte rovnou celou řadu pro problematickou pleť. Nejlépe se mi osvědčily odličovací přípravky s olejem tea tree, které pleť šetrně dezinfikují,“ doporučuje lékařka.


Čas na hloubkové čištění

Pokožka dostala přes léto hodně zabrat, i když to tak možná na první pohled nevypadá. Krémy proti slunci, voděodolné make-upy, krém půjčený od kamarádky, bazénová voda… To, že jsme se k pleti chovaly odlišně než po většinu roku, se může odrazit v jejích reakcích. Může se více mastit, nebo být naopak vysušená, může se objevit ekzém. Podzim je obdobím k pleti naopak velmi šetrným. Právě na jeho začátku je tedy ideální čas na prevenci: zbavit se „minulosti“ pomocí peelingu, který odstraní odumřelé kožní buňky, nebo hloubkově čistící masky, jež likviduje mastnotu z pórů. „Skvělým základem pro dokonalé vyčištění pleti je i napářka pleti nad nádobou s horkou vodou (třeba s přidáním lehce dezinfekčního tea tree oleje), po které následuje aplikace hydratační masky,“ doporučuje doktorka Hrabětová. Nastává také ideální doba pro profesionální hloubkové čištění v kosmetickém salonu či na estetické klinice.


Domácí maska na vysušený obličej

Pokud jste musely většinu léta strávit v kanceláři, jistě to znáte. Klimatizace běží na maximum a přes ramena si musíte hodit svetřík, i když je venku třicet stupňů. A to nemluvíme o pleti, kterou suchý a chladný kancelářský vzduch vysušuje. Na podzim už tato starost odpadá a začíná nová: jak pleť hydratovat a dostat „do normálu“. Dermatoložka přidává tipy, jak na problémy s pletí vyzrát pomocí přírody: „Pomohou noční hydratační krémy a masky, třeba i ta domácí, kterou vyrobíme z poloviny banánu a lžíce bílého jogurtu. Rozmačkáme, promícháme a necháme působit 20 minut. Pak smyjeme. Zvláštní pozornost si zaslouží jemná pokožka kolem očí a rtů. Na oči vyzkoušejte osvěžující obklady z plátků okurky a hydratační oční sérum. Rty vyživí a zjemní balzám s obsahem bambuckého másla.“


Vraťte pleť do normálu

Někdo má po létě přesně opačný problém – pleť se najednou více mastí. Je to její obranná reakce na všechny nešetrné zásahy, kterými si v létě prošla. Hutný opalovací krém, kterým jste se každý den mazala na dovolené, asi také moc nepomohl. „Zkuste pravidelně aplikovat slupovací masku, která vyčistí póry, a používat jen lehký hydratační krém. Pleť se brzy dostane do normálu,“ radí lékařka. Doporučuje také vyzkoušet přípravky s obsahem hroznového vína nebo okurky, které stahují póry a lze je dobře vyrobit i doma. Stačí ovoce či zeleninu najemno rozmixovat, na pár minut nanést v podobě masky a pak smýt. Pro výsledný efekt použijte matující krém.


Hydratujte a vyživujte nejen obličej

... ale i pokožku těla. Svou pozornost si po létě stráveném v placatých sandálech a lodičkách naboso zaslouží i chodidla. Ruku na srdce, která z nás péči o ně tak trošku nezanedbávala? Suchá nebo loupající se pokožka, ztvrdlé partie na patách - to jsou neduhy, které sice na podzim už nejsou vidět, ale o to víc bychom je měly odstraňovat. „Kůži na nohou obruste přírodní pemzou a udělejte si horkou lázeň se zvláčňujícím olejem (klidně můžete použít i olivový). Po osušení natřete vrstvou speciálního krému na nohy nebo krému na ruce, oblečte bavlněné ponožky a jděte spát. Ráno uvidíte velkou proměnu,“ radí dermatoložka. Stejným způsobem můžete ošetřit i ruce – spaní v rukavičkách není moc pohodlné, ale udělá divy. Nezapomínejte ani na pokožku celého těla – pravidelná hydratace zamezí odlupování svrchní vrstvy a vaše opálení vydrží déle.


Radikální zásah? Teď je pravá doba

Cítíte, že vaše pleť už potřebuje více omlazující péče než jen krémy proti vráskám a hydratační séra? Pokud uvažujete o návštěvě u estetického dermatologa, je právě podzim tou pravou dobou. Sluníčko, na které se po mnohých zákrocích nemá chodit, už tolik nepálí a do zimní dovolené je daleko. Ideální čas na botox, výplně vrásek kyselinou hyaluronovou nebo třeba neinvazivní radiofrekvenční lifting. Odborníci ve specializované klinice vám poradí, co bude právě pro vás nejvhodnější.

„Po většině odborných dermatologických zásahů bychom se pár dnů až týdnů neměli vystavovat slunečnímu záření. Právě na podzim ho hrozí nejméně. Stejně ale – především po estetických zákrocích – doporučuji používat pleťový krém s ochranným faktorem,“ upozorňuje doktorka Hrabětová. Ochrana před sluncem je ostatně namístě i v případě, že jsme žádný zákrok nepodstoupily. I v měsících, kdy už na léto jen vzpomínáme, nás mohou sluneční paprsky překvapit – dvojnásob to platí, chystáme-li se třeba na víkend do hor, kde může sluníčko pálit i na podzim.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás red ve spolupráci s expertem Mgr. Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Karolína Hornová
Novinářka, bloggerka a kosmetický fajnšmekr
125
"Jak říkala božská Audrey: Šťastné ženy jsou krásné ženy."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít