Pupínky, vrásky, ucpané póry – to jsou problémy, kterým se chce vyhnout snad každá žena. Věděly jste, že někdy nestačí jen pravidelná kosmetická péče, ale je nutné vyřadit z jídelníčku potraviny, které mohou tyto potíže způsobovat?

Paradoxem je, že některé potraviny, které považujete za zdravé a jsou odborníky více či méně doporučovány při redukci hmotnosti, mohou způsobovat kožní problémy jako akné nebo zhoršovat příznaky lupénky. A to není všechny. Máte-li tedy potíže s nedokonalostí pleti, pak se samy sebe zeptejte, zda nekonzumujete příliš výrobků z našeho seznamu.
1. Nízkotučné potraviny
Boom těchto potravin už ustupuje, ale stále se ještě můžete setkat s doporučením, abyste se tukům vyhýbaly. Nebudeme se bavit o jídle, ale zaměříme se na to, proč tyto potraviny mohou způsobovat problémy s pletí. Když výrobci z výrobku odstraní tuk, musí ho zpravidla něčím doplnit, tzv. „ochutit“. A to něco obvykle zahrnuje cukr. Jednoduše řečeno produkt s nízkým obsahem tuku má poměrně dost často vysoký obsah cukru. Mnohé studie ale ukazují, že cukr poškozuje kolagenní vlákna a znesnadňuje jejich regeneraci, a tak přispívá k rychlejšímu stárnutí pokožky. „Cukr působí negativně na tvorbu kolagenu, který má mimo jiné na starosti udržovat pokožku jemnou a hydratovanou. Kombinace soli a cukru v některých konzervovaných potravinách je pak přímo kritická,“ vysvětluje Mgr. Petra Řehořková, zakladatelka Kliniky estetické medicíny Petra Clinic.
Jak to vyřešit:
Vyhýbejte se produktům s nízkým obsahem tuku a spíše se zaměřte na potraviny, které obsahují zdravé tuky, jako např. avokádo, semínka, ořechy nebo ryby.
2. Mléčné výrobky
Každý jsme jiný. Někomu mléčné výrobky neudělají nic, jinému mohou působit trávicí problémy. Některé výzkumy tvrdí, že mléčné výrobky mohou stát za vznikem akné, a to z několika důvodů. Mohou způsobovat přehnanou reakci ve formě výkyvů hladiny cukru v krvi, které vyvolají hormonální nerovnováhu. „V mléku mohou navíc být také hormony a aditiva, kterými jsou krávy krmeny pro lepší dojivost. Škodlivým hormonem je zejména IGF-1 – růstový hormon, který způsobuje zánět v organismu a často vede k akné. Někteří lidé jsou na mléčné výrobky alergičtí, a proto jejich konzumace poškozuje trávení, které má velký vliv na stav pleti,“ vysvětluje Mgr. Petra Řehořková. Není ale možné jednoznačně říci, že za vašimi problémy musí nutně stát mléčné výrobky. Pokud vás dlouhodobě trápí akné, zkuste mléčné výrobky nějakou dobu ze svého jídelníčku vynechat a uvidíte, zda se to nějak projeví na vašem vzhledu.
Jak to vyřešit:
Jestliže chcete aktivněji bojovat proti akné, zvyšte příjem vitaminu B6, a to buď pomocí doplňků, nebo přirozenou cestou. Přidejte do jídelníčku luštěniny, především fazole, a obiloviny. Přidejte také drůbež, mořské plody nebo ořechy bohaté na zinek a hořčík.
3. Rostlinné oleje
Tyto oleje obsahují tuky, kterým byste se v případě, že máte problematickou pleť, měly vyhnout. A to například ztužené tuky. Zároveň obsahují také zdravé omega-6 polynenasycené mastné kyseliny. Ty jsou sice zdravé, ale v naší populaci je jich nadbytek a málokdo už ví, že bychom při jejich konzumaci měly dbát také na dodržování poměru mezi omega-3 a omega-6. Nadměrné množství omega-6 totiž může způsobovat záněty, a tedy i akné, které je ve většině případů zánětlivým onemocněním. 
Jak to vyřešit:
„Důležité je dodržování příjmu obou skupin, tedy omega-3 i omega-6, v rámci doporučených intervalů. Několikrát v týdnu si zařaďte do jídelníčku mořskou rybu, každý den snězte lžičku semínek nebo oříšků. Z hlediska zdroje omega 3 a omega 6 obsahuje průměrná strava doporučené množství, není potřeba navyšovat,“ radí nutriční specialistka Kristýna Báčová ze Světa zdraví.
4. Celozrnný pšeničný chléb
Je sice zdravější než klasický bílý chléb, ale stejně tak obsahuje lepek. Podle posledních výzkumů až 30 % populace trpí nesnášenlivostí lepku. Alergie na lepek se projevuje nejen zažívacími potížemi, ale také problémy s pokožkou, včetně např. psoriázy.
Jak to vyřešit:
Máte-li problematickou pokožku a nic na ni nezabírá, pak zkuste na několik týdnů vyřadit z jídelníčku potraviny s obsahem lepku.
5. Ovocné smoothies
Ano, jsou zdravé, ano obsahují spoustu vitaminů a minerálů, které našemu tělu svědčí. Zároveň ale také obsahují velké množství cukru – tzv. fruktózy. Stejně jako cukr, i fruktóza se váže na kolagen, což se odborně označuje jako glykace. Ta se považuje za jeden z faktorů přispívajících ke stárnutí tkání, a tedy i pleti. Příliš mnoho cukru v krvi pak uvolňuje hormon inzulin, který je mimo jiné označován jako hormon stárnutí.
Jak to vyřešit:
Občasná (tzn. alespoň 1x v průběhu dvou měsíců) cukrová abstinence je dermatology považována za určitý druh faceliftu. Určitě se tedy vyplatí to alespoň zkusit.