Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Zvláštní vlasová péče: Přeliv - III. díl

Zvláštní vlasová péče: Přeliv - III. díl

Zvláštní vlasová péče: Přeliv - III. díl

13. března 2017 od Martina Hühneová

13. března 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Petra Měchurová

Vlasový přeliv není žádnou závratnou novinkou, nicméně v posledních letech zažívá renesanci. Je totiž ideální volbou především pro začínající vlasové experimentátorky, hledající to pravé zabarvení pro své vlasy.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Přeliv je dočasný, takže zkoušet se dá mnohokrát a bez velkého riskování. Tónovací smývatelná barva je také k vlasovému stvolu šetrnější. Barevný pigment totiž obalí jen povrch vlasu a neproniká jeho kutikulou čili vrchní vrstvou. Přesto bychom o vlasy zkrášlené přelivem měly umět dobře pečovat. Už jen proto, aby nám jeho barva a lesk vydržely co nejdéle.


Vyjádřete náladu

„Přeliv je obecně vhodný, pokud nechcete výrazně měnit barvu, ale hodláme vlasům dodat lesk, natónovat je zajímavým odstínem. Nyní je velmi moderní používat barvu spíše jako ´vyjádření se vlasy´. Ženy vnímají barvy jako trend, jako výraz své nálady. Díky přelivu je mohou snadno měnit,“ vysvětluje kadeřnice Petra Měchurová, majitelka stejnojmenného salonu. Stejně jako permanentních barev je i přelivů celá škála. Počítejte však s tím, že většina z nich stoprocentně nezakryje šediny. Také se rychleji vymývají. Přeliv vydrží většinou maximálně šest až osm týdnů v závislosti na poréznosti vlasů.

Kosmetická konzultantka k tomu dodává, že přirozenější odstíny vlasů s přiznáním prvních šedin jsou současným trendem. Proč tedy po tónovací smývatelné barvě, která je k vlasům ohleduplnější než stálé obarvení, nesáhnout? Jediné, co nedokáže, je výrazné zesvětlení přírodní barvy. Neobsahuje totiž peroxid, respektive má ho většinou jen v zanedbatelném množství.


Aby lesk a tón nevybledly

Ačkoliv přeliv nijak výrazně vlasový porost nenarušuje a nepoškozuje, přeci jen je třeba se o něj starat. Celoroční péči ostatně vyžadují i vlasy přírodní. Podle Petry Měchurové vyžaduje přeliv obdobný servis jako obarvené kadeře. Vlasy každé z nás se ovšem liší. Jsou stejnou individualitou jako vy sama. Co funguje jedné, nemusí vždy vyhovovat druhé. Proto stojí za to nejprve vyzkoušet - třeba pomocí vzorečků - jaká péče vyhovuje právě těm vašim. Dá se tak předejít i větším alergickým reakcím.

vlasy péče

Nepřítelem přelivu, jinak také semi-permanetní barvy, je voda. Omezte proto mytí vlasů na minimum a mezi jednotlivými mycími cykly vsaďte na suchý šampon. Vystříhejte se horké nebo velmi teplé vody – ta obecně vlasům neprospívá ani krapet. K mytí používejte speciální přípravky určené na barvené vlasy. Díky nim můžete trvanlivost barvy nejen prodloužit, ale při každém omytí ji oživit a podpořit její lesk.

Ten umí totiž přeliv umocnit až oslnivě. Pokud sáhnete po horké novince na trhu (na prodejnách od dubna 2017), rostlinném spreji Botanicals Geranium Radiance Remedy Shine Vinegar od L'Oréal Paris, budou vaše vlasy neustále nádherně lesklé. Kromě toho, že má příjemné květinové aroma, obsahuje především účinné oleje z pelargonie, sóji a kokosu. Byl vyvinut pro barvené vlasy, které postrádají lesk. Určitě si najde místo ve vaší kabelce, neboť jej lze použít kdykoliv během dne.

botanicals


Vyplatí se investovat

A to do ucelené kosmetické řady produktů: šamponů, kondicionérů či masek. Vzájemně se doplňují a podporují, mají tedy takzvaný synergický efekt, a navíc dokážou dodat vlasovému porostu potřebné živiny. Také jsou často k vlasům mnohem ohleduplnější: především neobsahují sulfáty, které mohou za vymývání barevných pigmentů. Obdobně negativně na vlasy působí přípravky s obsahem alkoholu.

Takovým přípravkům je lepší se vyhnout. Sáhněte tedy po těch, jež jsou přímo určeny pro konkrétní barevný odstín. Vlasům s nanesenou tónovací smývatelnou barvou dopřejte pravidelně jednou týdně masku. To, že se přeliv vymývá, má i své plus: za krátký čas můžete změnit tón své hřívy. Na druhou stranu mohou některé, byť jinak prospěšné přípravky tento proces i uspíšit: Některé produkty, které vyživují vlas a pronikají až do jeho nitra, mohou urychlit vymývání barvy. Klientka si pak musí rozmyslet, zda je pro ni důležitější v daném období podpořit zdraví vlasu, nebo usilovat o to, aby pigment déle vydržel,“ odhaluje kadeřnice jedno z mála úskalí péče o přeliv.

vlasy péče


Přeliv může i chránit

V současné době existuje řada přelivů, jež dokážou vlasy i vyživit, zpevnit a částečně je ochránit například proti UV záření. Vlasy byste měly před sluníčkem i přesto střežit a používat další produkty s ochrannými faktory stejně jako pokrývky hlavy. O vodě již byla řeč. Pozor ale zejména na chlorovanou vodu v bazénech a koupalištích, která bývá k vlasům velmi agresivní. Podobně jako slaná voda narušuje přirozenou bariéru vlasů, přispívá k jejich vysoušení a lámání. Investice do ochranných sprejů se tak vyplatí stoprocentně.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Petra Měchurová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Petra Měchurová
kadeřnice
1419
"Účes vyjadřuje osobnost a styl."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít