Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Vypadávání vlasů: Co je v normě a co už je moc?

Vypadávání vlasů: Co je v normě a co už je moc?

Vypadávání vlasů: Co je v normě a co už je moc?

30. září 2020 od Lucie Ulmanová

30. září 2020 4 minuty čtení
Připravil/a Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem Ivana Pokorná

Podzim je období, kdy se ve zvýšené míře objevuje vypadávání vlasů. Přestože jde o normální jev, může nás pohled na chuchvalce vlasů na hřebenu zaskočit. Je ale třeba zachovat klid a jednat co nejdříve.
Vyčesáváte si víc vlasů než obvykle? Nebo vám vlasy ani tak nepadají, ale všimli jste si, že vám kštice prořídla? Nejdůležitější je zjistit, co je příčinou. Faktorů může být celá řada. „Průměrně máme na hlavě kolem patnácti procent vlasů v konečné fázi jejich života, připravených vypadnout – cyklicky se však toto procento mění. Nejvíce vlasů v konečné fázi vývoje máme v srpnu a září, kolem dvaceti procent. Pak toto množství postupně klesá až k deseti procentům, a to v prosinci a lednu. A pak znovu pomalu narůstá, aby se vyšplhalo až ke zmíněným dvaceti procentům,“ říká tricholožka a odbornice na zdravé vlasy Ivana Pokorná z estetické kliniky Formositas.
viditelné vypadávání vlasů na hřebenu

TIP: Doplňte si své zásoby péče o vlasy i vlasového stylingu z klidu a bezpečí domova na e-shopu Teta drogerie (pokračovat na e-shop).

 

Co je v normě?

Je nutno podotknout, že vlasy padají každému a jedná se o přirozenou obnovu. Vypadávají hlavně slabé vlasy a místo nich rostou nové. Co je ale u vypadávání přijatelné? „Záleží na vaší geneticky dané hustotě vlasů, ale sto až sto padesát vlasů denně je považováno za normu,“ říká Ivana Pokorná.

Když padají moc...

Pokud ale vlasy vypadávají a řídnou abnormálně, aniž byste za ně tahali nebo je česali, je dobré mít se na pozoru. „Kromě nadměrného padání také viditelně širší pěšinka po rozčesání vlasů – lze to vidět u delších vlasů, kdy většina vypadnutých vlasů je čím dál kratší – znamená, že vlasy slábnou, žijí kratší dobu, nedorostou do potřebné délky. Zejména ženám v tomto případě doporučuji vyšetření u endokrinologa nebo dermatologa,“ míní expertka na vlasy.

Proč vlasy padají?

U mužů se v naprosté většině jedná o takzvanou androgenní alopecii. U žen je problém mnohem komplikovanější. Zpravidla jde o spolupůsobení většího množství faktorů, jako jsou:
  • stres,
  • špatná životospráva,
  • nesprávné chemické ošetření vlasů,
  • hormonální změny,
  • nešetrná úprava (např. nevhodný kartáč na vlasy, hrubé rozčesávání apod.),
  • špatný výběr vlasové kosmetiky,
  • nevhodná péče.
detail vlasů

Jak se problému zbavit

V první řadě vyměňte pečující vlasovou kosmetiku a zvolte takovou, která posílí vlasy i zevnitř. Zdraví vlasů začíná také na vašem talíři. „Dostatečný přísun vitamínů, minerálů, aminokyselin a omega-3 kyselin je nezbytnou podmínkou zdravého růstu vlasů. Významnou roli hraje i správná péče o vlasovou pokožku. Šampon vybírejte vždy podle kondice vlasů, po každém umytí použijte vhodnou vlasovou vodu, vedle bylinných vod, které udržují vlasovou pokožku zdravou – doporučuji kopřivovou, lopuchovou nebo březovou vodu –, naleznete celou řadu vlasových vod, které obsahují aminokyseliny, kofein, minoxidil a další složky stimulující růst vlasů,“ doporučuje Ivana Pokorná. Pro regeneraci vlasů a vlasové pokožky zkuste Alpa Luna Vlasovou vodu bylinnou kopřivovou (koupit v e-shopu), proti vypadávání vlasů pomáhá Dixi Vlasové tonikum proti vypadávání vlasů Arvit (koupit v e-shopu). Pokožku hlavy před vypadáváním vlasů chrání Plantur 39 Fyto-kofeinový šampon speciálně pro jemné lámavé vlasy (koupit v e-shopu). Případně sáhněte po vitamínech jako doplňku stravy Walmark Plus Vápníku hořčíku zinku Osteo (koupit v e-shopu).
vitaminy vlasy
Tip redakce:
Proti padání vlasů zkuste
Bione Cosmetics SOS sprej proti padání vlasů pro ženy a Bione Cosmetics Bezoplachový kondicionér Exklusive Q10, který hydratuje vlasovou pokožku a dodává vlasům výživu od kořínků.

Připravil/a pro vás Lucie Ulmanová ve spolupráci s expertem Ivana Pokorná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Ivana Pokorná
Tricholožka a odbornice přes zdravé vlasy a pokožku
36
"Krása a zdraví jsou spojené nádoby, nelze je od sebe oddělit"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít