Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Nejčastější chyby při mytí vlasů. Děláte je také?

Nejčastější chyby při mytí vlasů. Děláte je také?

Nejčastější chyby při mytí vlasů. Děláte je také?

1. dubna 2019 od Helena Hladíková

1. dubna 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Eva Znamenáčková

Vaše kštice pořád není v kondici, i když o ni pečujete sebevíc? Možná je na vině špatný způsob mytí vlasů. Zjistěte, co všechno jim ubírá na kráse a jak si vlastně správně mýt vlasy. Poradí vám kadeřnice Eva Znamenáčková.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. Výběr špatného šamponu

Ani sebedokonalejší technika mytí vlasů nezabere, pakliže budete používat nekvalitní a nevhodné přípravky. V prvé řadě proto zjistěte, jaký typ vlasů máte (rovné, kudrnaté, rychle se mastící, s lupy…), případně jaký aktuální problém s vlasy potřebujete vyřešit, a přizpůsobte tomu výběr šamponu i další vlasové kosmetiky.

Správná kosmetika

2. Příliš horká voda

Aby bylo mytí vlasů opravdu účinné a nezanechalo na vlasech spíše škody, myslete také na vhodnou teplotu vody. „Rozhodně si nemyjte vlasy příliš horkou vodou, protože tím vlasy akorát trpí a budou se o to rychleji mastit,“ radí expertka. Nejvhodnější je vlažná voda a na úplný závěr mytí oplach studenou vodou, díky níž se vlasy hezky zatáhnou a budou lesklé.
 

3. Velké množství šamponu

Možná si myslíte, že čím více šamponu do vlasů nanesete, tím bude čisticí účinek větší. Omyl! Je tomu právě naopak. Stačí nanést opravdu malé množství přípravku, a to hlavně ke kořínkům, na pokožku hlavy. Máte-li dlouhé a husté vlasy, na množství přidejte, ale skutečně jen trochu,“ doporučuje odbornice. Velké množství šamponu by se vám totiž nemuselo podařit dostatečně vymýt, což by pro vaše vlasy neznamenalo nic dobrého. A to stejné platí i pro dvojité mytí, tedy nanášení šamponu dvakrát. I když pak můžete mít pocit bezvadně čistých vlasů, vězte, že při druhém mytí svoje vlasy spíše dehydratujete, než že byste jim nějak prospívali.

mytí vlasů

4. Chybné používání kondicionéru

Nepoužívání kondicionéru nebo jeho špatná aplikace patří rovněž k častým chybám mnoha žen. Přitom jde o důležitý bod celkové péče o vlasy. Šampon otevírá kutikulu neboli povrchovou vrstvu vlasů, jemně je vyčistí, ale zpátky už neuzavře, což vede k vysušování a poškozování vlasů. Uzavření je úkolem právě vlasového kondicionéru. „Určitě ho používejte, ale správným způsobem. Nanášejte ho jen do konečků, případně délek, kořínkům se raději vyhněte. Vlasy by se tak rychleji mastily. Máte-li vlasy jemné nebo krátké, vyzkoušejte kondicionéry bezoplachové, které se na vlasy jen jednoduše nastříkají,“ vysvětluje kadeřnice.
 

5. Nadužívání masek na vlasy

Některé ženy se snaží dopřát svým vlasům co nejlepší péči, a tak na ně každý den kromě šamponu nanášejí i další přípravky vlasové kosmetiky, aby svou kštici zjemnily, vyživily, posílily atd. Příklad? Maska na vlasy. Ano, vlasy díky ní opravdu dostanou pořádnou porci výživy, ale rozhodně ne při každodenním používání. Pečující maska totiž v žádném případě nenahradí kondicionér a její častější používání může vlasům naopak pěkně uškodit. Ideální je aplikovat masku na vlasy 1-2x týdně.

Tip redakce:
Chcete-li použít masku na vlasy, ošetřete vlasy po jejím smytí ještě kondicionérem. Maska totiž nedokáže uzavřít vlas, k tomu je potřeba právě kondicionéru.

maska na vlasy

5. Kondicionér, nebo balzám?

Možná tápete v tom, jaký je vlastně mezi kondicionérem a balzámem na vlasy rozdíl, a v důsledku toho pak nepoužíváte tyto přípravky úplně správně. Pojďme si to tedy vyjasnit:

Kondicionér = působí na povrchu vlasů a uzavírá vlasové šupinky, čímž zabraňuje následnému poškozování, usnadňuje rozčesávání a dodává vlasům hebkost; neměl by se aplikovat na pokožku hlavy, ale pouze na vlasy; je vhodný ke každodennímu použití a především na normální vlasy.

Balzám = dostává se hlouběji do struktury vlasů, kde řeší konkrétní problém (lámání, suchost atd.); lze ho aplikovat i na pokožku hlavy; používá se 3-4x týdně a zejména na vlasy, které jsou nějakým způsobem poškozené.

Tip redakce:
Některé balzámy jsou určeny už i ke každodennímu používání, ale pokud zjistíte, že to vašim vlasům nedělá dobře, nanášejte balzám raději jen párkrát v týdnu a na každodenní péči si pořiďte kondicionér.

balzám na vlasy

6. Špatné oplachování

Smytí šamponu (ale i kondicionéru, masky apod.) věnujte stejnou, ne-li ještě větší péči než jeho nanášení. Proč? Proto, aby vám ve vlasech a zejména na pokožce hlavy nezůstávaly zbytky přípravků. „Vlasy oplachujte opravdu důkladně a dostatečně dlouho. Pomáhejte si jednou rukou, kterou odhalujte vždy část pokožky hlavy, nasměrujte tam proud vody, a tak pokračujte po celé hlavě,“ říká odbornice.

Tip redakce:
Proudem studené vody můžete oplachování vlasů zakončit. Pokožka hlavy se prokrví, povrch vlasů se uzavře a vlasy se budou více lesknout.
 

7. Nešetrné rozčesávání vlasů

K mokrým vlasům je třeba chovat se co nejšetrněji, a to zejména při jejich rozčesávání. Nesnažte se je zběsile pročesávat během mytí a počkejte alespoň na dobu po použití kondicionéru. Pak to půjde snadněji, ale i tak vždy používejte hřeben se širokými zuby a buďte velmi opatrní.

Vlasy zabalené v ručníku

8. Drhnutí vlasů ručníkem

Vzhledem k tomu, že si spousta žen myje vlasy ve spěchu, nejčastěji ráno před odchodem do práce, nechce se jim čekat, až vlasy samovolně uschnou. Proto berou na pomoc ručník a drhnou a drhnou ve snaze sušení uspíšit. „A to je špatně, protože vlasy se tímto způsobem akorát poničí, zlámou a budou oslabené. Vlasy raději jen jemně vymačkejte do ručníku a vytvořte si z něj turban. Teprve až trochu proschnou, můžete je vyfénovat nebo nechat doschnout volně na vzduchu,“ říká závěrem kadeřnice.

Tip redakce:
Chcete usušení opravdu uspíšit? Použijte staré bavlněné tričko nebo obyčejnou dětskou plenu.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem Eva Znamenáčková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

3 komentářů k článku
Teta drogerie 11.dubna 2019
Dobrý den, vlasy je dobré před mytím pořádně pročesat, aby se všechny nečistoty včetně zbytků tužidla dostaly pryč. Jinak se ale vlasy, na nichž bylo použité tužidlo, myjí stejným způsobem jako nenatužené. Pokud na vlasech zůstávají zbytky tužidla nebo laku, zkuste domácí recept: Rozmíchat prášek do pečiva s trochou vody a šamponu, tím vlasy umýt a pak ještě podruhé umýt normálně šamponem.
Další rady ohledně používání tužidel můžete najít v tomto článku https://www.tetadrogerie.cz/clanky/krasa/vlasy/tuzidla-na-vlasy-pouzivate-je-spravne .
Vanda Wojkowská 9.dubna 2019
A jak je to s tužidly?
Nikola Pešková 9.dubna 2019
Není ani dobré mýt vlasy každý den, ale jinak super článek ;)

Expert z článku

Eva Znamenáčková
Kadeřnice
1387
"Každá žena je krásná, ošklivé ženy neexistují!"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít