Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zdravé potraviny, jak je neznáte: Rostlinná “mléka”

Zdravé potraviny, jak je neznáte: Rostlinná “mléka”

Zdravé potraviny, jak je neznáte: Rostlinná “mléka”

21. ledna 2020 od Pavla Maříková

21. ledna 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Rostlinné nápoje neboli rostlinná „mléka“ jsou vhodná pro všechny, kteří trpí nějakou potravinovou alergií nebo intolerancí, ale také v případě, že chcete zhubnout nebo svůj jídelníček zkrátka odlehčit. Mají širokou škálu použití a určitě stojí za to jim dát ve své kuchyni prostor.
Rostlinné náhražky mléka nabývají na popularitě nevídaným tempem. V současné době najdete na trhu „mléka“ ze sóji, mandlí, rýže, oříšků, ale např. i kokosu. Výběr je tak široký, že se v něm možná začínáte trochu ztrácet. Podle legislativy je pro rostlinné alternativy povolené pouze označení „nápoj“. Nicméně většina z nás používá stále slovní spojení „rostlinné mléko“, nebudeme se mu proto vyhýbat ani my v našem článku. Výhody těchto náhražek jsou mnohé, včetně ekologických, etických i zdravotních.
rostlinné náhražky mléka

Rostlinné náhražky mléka mají mnoho benefitů

  1. Nepodporují násilí na zvířatech
Rostlinné náhražky mléka pocházejí z rostlin, nikoli ze zvířat. Ne vždy se chovatelé chovají ke svým zvířatům správně a eticky. Mnohé krávy nikdy nespatřily stéblo trávy, jsou chovány v přeplněných stájích, telata jsou jim odebírána hned po narození. Pokud máte silné etické myšlení, možná bude jedním z hlavních důvodů, proč nahradit klasické mléko tím rostlinným, právě tento faktor.
  1. Je to lepší pro životní prostředí
Mlékárenský průmysl se stává (podle ekologických aktivistů) ekologickou katastrofou. Živočišné zemědělství je odpovědné za 83 % celkové světové zemědělské půdy, ale produkuje pouze 18 % světově spotřebovaných kalorií. A tvrdí se, že krávy významně přispívají ke změně klimatu. Metan, který uvolňují, je 23krát silnější než oxid uhličitý při zahřívání atmosféry.
  1. Je zdravější
Kravské mléko se propaguje jako významný zdroj vápníku, bílkovin a vitaminu D. A má i mnohé další živiny. Jeho odpůrci ale zdůrazňují i fakt, že může být zdrojem hormonů a antibiotik. Kravské mléko je často obohaceno o vitamin D, ale stejně tak je zde mnoho nemléčných mlék, která tento vitamin obsahují. Některé rostlinné náhražky jsou obohaceny také o další živiny, jako jsou esenciální minerály nebo omega-3 mastné kyseliny.
  1. Je bez laktózy
Asi 65 % dospělých na celém světě má určitou míru intolerance laktózy. Rostlinné nápoje laktózu neobsahují, takže ani nezatěžují trávení.


Zdroj: www.foodrevolution.org

Předpokládejme však, že vám půjde primárně o zdravotní důvody, proč do jídelníčku rostlinné nápoje zařadit. Pro nízkotučný jídelníček vybírejte především mléko ovesné a rýžové. Sázíte-li spíše na nízkosacharidovou stravu, sáhněte naopak spíše po mléku mandlovém nebo oříškovém. V každém případě však vybírejte „mléko“, které neobsahuje přidaný cukr, sůl a ideálně také žádné konzervanty a emulgátory.
 
Nutriční hodnoty jednotlivých mléčných náhražek se výrazně liší. Uvádíme tedy jen ty nejčastější rostlinné nápoje.
 

Nutriční hodnoty v 1 šálku (125 ml) nápoje:

Mandlové „mléko“
30 kcal
1 g sacharidů
0 g cukru
1 g bílkovin
2,5 g tuku
 
Mandlové mléko je vegan-friendly, bez laktózy, ale nemusí být vhodné pro všechny alergiky.
Kokosové „mléko“
45 kcal
1 g sacharidů
7 g cukru
0 g bílkovin
4 g tuků
 
Jde o veganskou náhražku mléka, která je vhodná i pro ty, kteří trpí alergií na mléčnou bílkovinu nebo sóju.
Ovesné „mléko“
130 kcal
24 g sacharidů
5 g cukru
4 g bílkovin
2,5 g tuku
 
Ovesné mléko je veganské a bezlepkové (gluten-free). Jako mnohé jiné rostlinné alternativy je i ovesné mléko vhodné pro ty, kteří jsou alergičtí nebo citliví na sóju nebo kravskou bílkovinu.
Rýžové „mléko“
120 kcal
22 g sacharidů
10 g cukrů
méně než 1 g bílkovin
2 g tuku
 
Rýžové mléko je chutí velmi lehounké, jemné. Má relativně vysoký obsah sacharidů a naopak nízký obsah bílkovin, s čímž je třeba počítat v rámci diety. Hodí se jako alternativa pro vegany i vegetariány.
Sójové „mléko“
80 kcal
3 g sacharidů
1 g cukru
7 g bílkovin
4 g tuku
 
Sójové mléko je ze všech rostlinných mlék nejvýživnější. Má vysoký obsah bílkovin a zároveň nízký obsah kalorií. Je vhodné do nápojů i dezertů, kterým dodává lehkou oříškovou příchuť.

Smoothie z mandlového „mléka“

2 porce = 2 malé šálky
 
Nutriční hodnoty v 1 porci:
262 kcal/1100 kJ
borůvkové smoothie

Ingredience:

1 šálek mandlového mléka
1 malý banán
½ šálku mražených borůvek
2 lžíce arašídového másla
2 lžičky chia semínek
2 lžíce namočených vloček
 
Všechny ingredience rozmixujte do hladka v mixéru nebo blenderu.

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít