Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zdravé potraviny, jak je neznáte: Mladý ječmen

Zdravé potraviny, jak je neznáte: Mladý ječmen

Zdravé potraviny, jak je neznáte: Mladý ječmen

31. ledna 2020 od Pavla Maříková

31. ledna 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Mladý ječmen, popřípadě zelený ječmen se právem označuje za nutriční bombu, která může výrazně prospět vašemu zdraví i kráse. Pomáhá čistit organismus, podporuje obranyschopnost a mimo to je to skvělý antioxidant. Chcete-li před jarem udělat pro své tělo něco dobrého, určitě ho do své stravy zařaďte.
Běžný, již zralý ječmen známe všichni. Používá se na výrobu mouky a následně k pečení. Ve chvíli, kdy ještě není zralý a jde vlastně pouze o jeho zelené výhonky, hovoříme o mladém ječmeni. Ten na mouku sice nevyužijete, ale přesto má mnoho, a možná ještě více benefitů. Pro zachování všech jeho důležitých látek je podstatné jej sklidit ve správnou chvíli. Z vitaminů je nejvýznamnější obsah vitaminů B a C, najdete v něm i vitamin E, K, H (biotin), ale také betakaroten, cholin a vlákninu. Z minerálů obsahuje mladý ječmen draslík, vápník, měď, železo, fosfor a hořčík.
Je jasné, že zelený ječmen nebudete konzumovat jako trávu, i když například do salátu nebo jako jednu z ingrediencí do pomazánky jej rozhodně přidat můžete. Nejvhodnější a nejjednodušší cestou, jak do těla dostat všechny jeho účinné látky, je buď tekutý nápoj vyrobený z extraktu zeleného ječmene, tablety, nebo kapsle, které obsahují sušený koncentrovaný výtažek této superpotraviny.

 

Kombinujte se zeleninou, ne ovocem

Nejlepší je konzumovat mladý ječmen ráno na lačno a ideálně bez jakýchkoliv dalších přídavků, protože jen tak je zajištěna jeho perfektní vstřebatelnost. Nicméně pokud by vám nápoj z ječmene nechutnal, je možné do něj přidat trochu zeleniny nebo bylinek. Naopak se vůbec nedoporučuje ovoce, které obsahuje kyseliny, protože ty by mohly účinné látky v ječmenu zničit.

Z počátku se může stav zhoršit

Jak již bylo zmíněno v úvodu, zelený ječmen je výborný na očistu těla od škodlivých látek. Mladý ječmen můžete konzumovat pravidelně jako běžnou součást svého jídelníčku, zároveň si s ním ale můžete udělat jednou za čas intenzivní kúru na očistu organismu. Tato detoxikace organizmu se může zprvu projevovat i jako „zhoršení“ stavu. Může vás bolet hlava, můžete být unavení nebo vás může potrápit zácpa či naopak průjem. Všechny tyto příznaky by však měly po několika týdnech zmizet a váš zdravotní stav se výrazně zlepšit.

Tip redakce:
Jde o úplně běžný projev čištění organismu, nicméně pokud by vás tyto příznaky obtěžovaly, snižte dávkování. Předávkování zeleným ječmenem ale nehrozí.


Krémový avokádový dip

Ingredience:
  • avokádo
  • 1 miska natrhaného římského salátu
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř
  • 1 lžička sušeného prášku z extraktu mladého ječmene

Všechny ingredience vložte do mixéru a důkladně rozmixujte. Můžete podávat jako dip k zelenině, chipsům z tortilly nebo jako studenou omáčku k masu.

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít