Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zašedlé záclony: 5 chytrých tipů, aby opět zářily

Zašedlé záclony: 5 chytrých tipů, aby opět zářily

Zašedlé záclony: 5 chytrých tipů, aby opět zářily

27. listopadu 2020 od Vanda Vízková

27. listopadu 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Prach, slunce, nešetrné praní, výpary z kuchyně nebo cigaretový kouř – všechny tyto faktory vedou k tomu, že vaše nádherné sněhobílé záclony postupně šednou. Máme pro vás několik profesionálních tipů i babských rad, aby vám místo smutně zašedlých chaluh okno zdobily zase bělostně zářivé záclony!

1. Trefa z drogerie

Nejlepší je spolehnout se na profesionální řešení určené přímo pro daný problém. Na zašedlé nebo zažloutlé záclony s nepříjemným odérem je specialista Bělamin Prací prostředek Sněhová bílá (koupit v e-shopu), který je vhodný na praní v ruce i v pračce a vybělí záclony ze syntetických i z bavlněných vláken. Totéž dokáže i přípravek Qalt Speciální prací prostředek na záclony (koupit v e-shopu). Ten navíc obsahuje oxidační bělidlo, které odstraňuje skvrny a zašednutí, a tenzidy, jež si poradí i s odolnou mastnotou z kuchyňských výparů.
Tip redakce:
Ať už máte záclony nové, nebo řešíte šednutí či žloutnutí starších, v obou případech jim prospěje praní v pracím prášku určeném přímo na záclony, např. v
Q-Power Pracím prášku na záclony (koupit v e-shopu). Ten svým komplexním účinkem zvládne záclony vybělit, odmastit i vyvonět a v tomto stavu je dlouhodobě udržovat. V případě, že jsou záclony opravdu silně znečištěné, extra zašedlé nebo zažloutlé, je ideální je před vlastním praním ve výše zmíněných prostředcích ještě předeprat v bělicím přípravku určeném speciálně na předpírku Savo Perex Květinová vůně (koupit v e-shopu).

2. Eso z ledničky

Jen máloco z toho, co se běžně nachází v naší domácnosti, je stejně univerzálním pomocníkem jako citron. Je nepostradatelný v kuchyni, pomáhá při úklidu, dokáže zachránit pokaženou barvu na vlasech, odstranit skvrny i zápach z našich rukou... a také vybělit záclony! Citronovou šťávu, které by mělo být alespoň 100 ml, přidejte do vody a záclony v ní půl hodiny před praním namáčejte, anebo ji nalijte přímo do pračky. Bělejší odstín by měl být zaručen. 

3. Trumf ze spíže

Další hrdina s nadpřirozenými schopnostmi ve spoustě oblastí je ocet. Kromě dochucení tlačenky s cibulí zvládne pomoct i při leštění oken, mytí podlah, odstraňování vodního kamene, nálepek a cenovek nebo zápachu z odpadu. A poradí si i s bělením zašlých záclon. Asi 150 ml octa nalijte do dávkovače na tekutý prací prostředek nebo přímo do bubnu pračky a záclony vyperte

4. Síla z kuchyně

Pokud rádi pečete, určitě vám doma nechybí ani prášek do pečiva nebo jedlá soda. I tyto ingredience dokáží navrátit vašim záclonám světlejší odstín. Asi pět pytlíčků prášku do pečiva nebo jedlé sody, třeba Tip Line Jedlé sody (koupit v e-shopu), rozpusťte ve vlažné vodě a záclony v ní několik hodin namáčejte. Nebo je přidejte buď k prášku na praní nebo do bubnu pračky a rovnou je v nich vyperte. Anebo oba postupy zkombinujte.

5. Správné praní

Nejen to, v čem záclony perete, ale také to, jak je perete, rozhoduje o jejich vzhledu. Co tedy ještě při praní záclon dodržovat?

  • Perte je na program určený pro jemné prádlo a na 30 stupňů.
  • Perte je v pracím sáčku, který zabrání jejich zatržení v bubnu pračky.
  • Nepoužívejte aviváž.
  • Použijte tekutý škrob, např. 3E Přírodní tekutý škrob na záclony (koupit v e-shopu). Díky němu prach a další nečistoty na záclonách potom neulpí tak snadno a rychle.
  • Odstřeďujte je pouze na nízké otáčky, tedy maximálně na 400 otáček za minutu.
  • Nenechávejte záclony v pračce po vyprání dlouho ležet a ihned po skončení programu je vytáhněte.
  • Pokud je nutné je žehlit, žehlete je vlhké, a to na střední teplotu žehličky.
  • Neskládejte je, ale ihned je pověste na své místo.
TIP:
Nečekejte, až vám záclony zašednou nebo zežloutnou. Všechny tyto postupy můžete jako prevenci začít uplatňovat už od prvního praní vašich nových záclon. Potřebné prací prostředky na bílé i barevné záclony najdete v prodejnách i v e-shopu Teta drogerie (
pokračovat na e-shop).

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít