Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vánoční menu, po kterém se nebudete bát stoupnout na váhu

Vánoční menu, po kterém se nebudete bát stoupnout na váhu

Vánoční menu, po kterém se nebudete bát stoupnout na váhu

10. prosince 2020 od Vanda Vízková

10. prosince 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Vanda Vízková

Štědrovečerní večeře nemusí být plná tuku a kalorií. Nebojte se, nebudeme vás nutit nahradit milovaného kapra a cukroví třemi snítkami rukoly. Ale i klasika se dá připravit tak, abyste po Vánocích nestrhli váhu a nemuseli začínat s pracným hubnutím. Tady jsou naše chytré tipy.

Odlehčený předkrm

My Češi na rozdíl od jiných národů nejsme právě rekordmani v konzumaci ryb. Ročně jich sníme necelých 5 kg. Což je vzhledem k tomu, že v průměru za rok zkonzumujeme 80 kg masa, opravdu zanedbatelné číslo. A přitom je to škoda – maso ryb obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které přispívají ke zdraví srdce, mozku i očí. Udělejte výjimku aspoň o Vánocích. Štědrovečerní menu odstartujte rybím tataráčkem. Rybu nasekejte najemno a přidejte k ní olivový olej, sůl, pepř, nadrobno nasekanou šalotku a kapary, petrželku a citronovou šťávu a vše smíchejte. Rybí tataráček nekonzumujte s těžkými mastnými topinkami, ale na tenkých suchých krekrech, např. Plzeňských mlátových krekrech slaných (koupit v e-shopu). Nejen že tím ušetříte zbytečné kalorie, ale chutná to opravdu lépe.
Žena na váze

Rychlá polévka

Tradiční rybí polévce nejde z nutričního hlediska téměř nic vytknout. Vývar plný rybího masa, jiker, mlíčí a zeleniny je tou nejzdravější částí štědrovečerní večeře. Pokud vynecháte zahuštění moukou a obejdete se i bez smažených chlebových krutonů, máte téměř fitness pokrm. Nebo můžete vyzkoušet další zdravý recept: polévku z červené čočky, třeba z  Allnature Čočky červené půlené. Nejen že je polévka z červené čočky jednoduchá a rychle hotová, ale obsahuje velké množství bílkovin, vitamíny, minerály a má nízký glykemický index, udrží vás tedy déle syté. Kromě toho nenadýmá, takže se ji nemusíte bát konzumovat ani při takové společenské události, jako je právě slavnostní vánoční večeře.
rybí polévka na vánočním stole

Hlavní chod bez „špatných ingrediencí“

Klidně zůstaňte u své osvědčené klasiky. Kapr s bramborovým salátem vám BMI nezvýší – stačí, když vynecháte „špatné“ ingredience nebo nevyhovující způsob přípravy. Místo klasického smažení v trojobalu upečte kapříka přírodně. Pečený s cibulí a podlévaný bílým vínem je skutečně lahodný. Pokud se ale chcete držet obalované klasiky, zkuste kapra místo strouhanky obalit v drti z Allnature Kukuřičných křupek (koupit v e-shopu). Jsou lehké, bezlepkové a bez přidané soli. Nesmažte ho v oleji, ale rozprostřete na plech pečicí papír, obaleného kapra na něj rozložte, pokapejte olivovým olejem a upečte. V bramborovém salátu nahraďte klasickou směs zeleniny červenou cibulí a nakládanými okurkami a majonézu zálivkou z jablečného octa, olivového oleje, vývaru a hořčice. Věřte, že zdravá strava nemusí být vždy nutně nedobrá!  
hlavní chod polehku
Tip redakce:
Nejen na přípravu kapra, ale i na další slané i sladké pečení se vám bude hodit
Q-Clean Papír na pečení 8m x 38cm (koupit v e-shopu). Díky jeho silikonové vrstvě není nutné vymazávat plech ani zapékací mísy, a vy si tak můžete odpustit použití tuku. 

Cukroví bez práce (a bez cukru)

Co kdybyste pro letošek vynechali pečení? Stojí to čas a následně také výčitky, když po Vánocích nedopnete kalhoty. Ale nenecháme vás sedět u prázdných talířů. Jen na ně zkuste místo klasického přeslazeného cukroví naaranžovat zdravější dobroty. Třeba Biopekárna Zemanka Bezlepkové pohankové bio perníčky (koupit v e-shopu) jsou nejen bez lepku, ale neobsahují ani palmový tuk a bílý cukr. Jsou pouze lehce slazené medem. K nim přidejte Biopekárna Zemanka Datlové bio sušenky s citronovým olejem (koupit v e-shopu), které jsou slazené zase pouze datlovým sirupem, takže je mohou mlsat třeba i děti, kterým se snažíte omezit příjem bílého cukru. A protože se vánoční cukroví neobejde bez čokolády a kokosu, neměly by vám na talíři chybět ani Biopekárna Zemanka Bio čoko-kokosky s kakaem (koupit v e-shopu).
perníčky

TIP: Další zdravější suroviny na vaření a pečení, ale také hotové pochoutky, které můžete rovnou naaranžovat na podnos, najdete v prodejnách Teta drogerie a také na e-shopu (pokračovat na e-shop).

Připravil/a pro vás Vanda Vízková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít