Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Upcycling: Adventní dekorace z kosmetických obalů

Upcycling: Adventní dekorace z kosmetických obalů

Upcycling: Adventní dekorace z kosmetických obalů

17. listopadu 2019 od Anna Adlerová

17. listopadu 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Anna Adlerová

S adventem přichází otázka, jak pojmout výzdobu své domácnosti. Co takhle letos před Vánoci ulehčit přírodě a okrášlit si domov vlastním umem? S trochou šikovnosti můžete spojit příjemné s užitečným a s výrobou dekorací dát nový smysl i vypotřebovaným obalům od kosmetiky. Je libo vánoční vonná svíčka či originální ozdoby na adventní věnec?

Co je upcycling?

Jeho cílem je přeměna starých či nepotřebných produktů na výrobky, které se nám mohou ještě hodit. Jde vlastně o změnu ještě o úroveň na pouhou recyklací. Upcyklace klade důraz na zachování původních materiálů, ze kterých lze vyrobit nové produkty s vyšší přidanou a hlavně užitnou hodnotou.

Připravte si obaly od krémů, pleťových vod nebo i prázdné ruličky od toaletního papíru. Přinášíme vám pár tipů, jak je přetvořit v úplně odlišné předměty, ve kterých by původní účel tušil jen málokdo. Čím „recepty“ okořeníte, je už jen na vás.

1. Adventní difuzéry

Vánoce jsou spojené s domácí pohodou a příjemnou slavnostní atmosférou. Co by mohlo smysly nastartovat rychleji než ta pravá vánoční vůně dýchající z každého rohu vašeho bytu? Nalaďte se na kreativní náladu a vyrobte si adventní mini difuzér, který vám umožní přelít vybranou pokojovou vůni do několika menších voniček po celém domě či bytě.

Budete potřebovat:

  • prázdný obal od dezinfekčního gelu na ruce či cestovní pleťové vody v průhledném plastu
  • barevnou lepenku
  • náplň do difuzéru podle vlastního vkusu
  • dřevěné špejle
  • tempery a štětec
difuzér

Jak na to:

Z kosmetického obalu odstraňte všechny etikety a odmontujte víčko. Lepenku nalepte na lahvičku tak, aby uprostřed přední stěny vznikl obdélník. Ten vybarvěte pomocí štětce namočeného v bílé barvě. Teď si můžete zahrát na umělce, pro kterého bylo připraveno čisté plátno pro malování těch nejhezčích vánočních motivů. Do hotové lahvičky pak nalijte pokojovou vůni a vložte do ní špejle, aby se vůně mohla šířit. Použít můžete přímo vonné náplně do difuzérů, jako například Ambi Pur Náplně do osvěžovače 3 Volution Moonlight Vanilla (koupit v e-shopu), nebo také vonné a esenciální oleje, třeba Mandarinka vonný olej (koupit v e-shopu).

2. Ozdoby z ruliček od toaletního papíru

Z tvrdé ruličky od toaletního papíru si můžete vyrobit krásné ozdoby. Schválně, kdo by hádal, že ta třpytivá věc na adventním věnci seděla ještě včera vedle záchodové mísy?

Budete potřebovat:

  • několik ruliček od toaletního papíru
  • tužku
  • pravítko
  • nůžky
  • třpytky
  • lepidlo
  • pinzeta
  • barvy a štětec
ozdoby z ruliček

Jak na to:

Vezměte si k ruce prázdnou ruličku a splácněte ji do rovna. Tužkou si na ni vytvořte 1 cm vzdálené body zleva doprava, nahoře i dole, které potom pomocí pravítka spojte tak, že vám na papíře vzniknou proužky. Nůžkami tyto proužky potom vystřihněte a máte krásný základ vánoční ozdoby – papírový kroužek. Jde se zdobit! Papírové ozdoby namalujte z obou stran libovolnou barvou. Po zaschnutí pomocí pinzety namočte okraje do lepidla a posléze okraje obalte ve třpytkách. Po zaschnutí lepidla do sebe spojte vždy 4 kroužky. Tam, kde se dotýkají, je přilepte, aby vše dobře drželo. Třpytivé ozdobičky můžete upevnit na adventní věnec nebo jimi provléknout provázek a ozdobit s nimi větve ve váze.

3. Adventní svíčka z obalu od krému

Skleněný kalíšek od vypotřebovaného krému se dá lehce přetvořit v unikátní vonnou svíčku.

Budete potřebovat:

  • skleněný kalíšek od krému
  • zbytky stolních svíček
  • esenciální olejíček
  • knot
  • dřevěnou špejli či tužku
  • kovovou nádobku na rozehřátí vosku
svíčka

Jak na to:

Do malé kovové nádobky si nožem nakrouhejte zbytky svíček, které najdete v domácnosti (nebo si pořiďte levnou stolní svíčku požadované barvy třeba v drogerii). Připravte si vodní lázeň, v níž vosk rozehřejete do tekutého stavu. Do vymytého kalíšku od krému vložte knot a jeho vršek umístěte přes špejli či tužku, kterou položíte na kalíšek. Pojistíte se tak proti tomu, že se knot utopí celý ve vosku. Do rozehřátého vosku přidejte několik kapek esenciálního oleje s vaší oblíbenou vánoční vůní. Směs z kovové nádoby nalijte do připraveného kalíšku od krému a nechte ztuhnout. Připraveni zahájit adventní sezónu?
Tip redakce:
Chcete své smysly potěšit ještě víc? Před rozpouštěním vosku můžete do nádoby ve vodní lázně přidat i další vonné ingredience, jako je třeba skořice, vanilka či lžíce kávy.
Máte nějaké vlastní osvědčené tipy na adventní výzdobu po domácku? Podělte se s ostatními, jak využíváte prázdné kosmetické obaly zrovna vy.

Připravil/a pro vás Anna Adlerová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít