Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Stop plastům: Jak recyklovat kosmetické obaly

Stop plastům: Jak recyklovat kosmetické obaly

Stop plastům: Jak recyklovat kosmetické obaly

15. dubna 2019 od Karolína Hornová

15. dubna 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Plasty v dnešní době už nezamořují jen oceány, ale je jimi znečištěná i půda, a dokonce také vzduch. Stále více se tak rozhodujeme mezi jejich používáním a nahrazením jiným materiálem. Pokud už je koupit musíme (třeba kvůli oblíbenému výrobku v plastovém obalu), jak s nimi naložit?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Jak být šetrnější při používání kosmetiky?

Recyklace je trendem už dlouho. Dnes se o ní mluví ale v úplně jiném světle – pouze recyklovat, tedy hodit plastový obal do žlutého kontejneru nestačí. Pokud se chceme chovat opravdu ekologicky, měli bychom myslet na přírodu už při nákupu. I pokud nejsme příznivci kosmetiky balené v přírodních obalech a stylu zero waste a raději nakupujeme v běžné drogerii, můžeme pro přírodu udělat maximum alespoň svým výběrem. Jak na to?
  • Sledovat, zda je obal vyroben ze snadno recyklovatelného materiálu (více tuto problematiku rozebereme níže).
  • Vybírat produkty v XXL balení (i když je produktu dvojnásobek, obal obsahuje o něco méně plastu než dva menší produkty – má třeba jen jeden uzávěr).
  • Sahat po náhradních náplních – třeba tekuté mýdlo se často prodává v plastovém sáčku, na jehož výrobu stačí o 80 % plastu méně než na běžný obal.
  • Přemýšlet i nad tím, jak obal dále využít – kromě recyklace se můžeme vrhnout i na tzv. „upcycling“ a z obalu něco vyrobit nebo ho znovu použít na něco jiného.
životní prostředí

Ne všechny plastové obaly se dají recyklovat

Z plastů se nejlépe recykluje PET, ze kterého jsou vyrobeny láhve na nápoje a některé obaly na kosmetiku. Většina plastů může být znovu zpracována – buď se z nich vyrábějí nové PET lahve a jiné obaly, nebo tzv. plastový recyklát, z kterého lze vyrobit třeba textilní vlákna nebo plastová okna. Plasty je možné recyklovat téměř donekonečna. Má to ale několik háčků:
  • ne všechny plastové obaly jsou ze snadno recyklovatelného plastu,
  • bezproblémová je recyklace tzv. jednodruhového materiálu, tedy plastu vyrobeného jen z jednoho druhu,
  • některé obaly ale kombinují různé druhy plastů, které jsou jako celek hůře recyklovatelné,
  • složení plastového obalu najdeme v logu se šipkami ve tvaru trojúhelníku, doplněného písmennými zkratkami.
Tip redakce:
Skleněné obaly lze recyklovat beze zbytku a takzvaně donekonečna. Papír oproti tomu pouze pět až sedmkrát – třeba obaly na vejce už recyklovat nelze.
 
udržitelná kosmetika

Myslete na recyklaci dopředu

Smysl má třídit ty plastové obaly, které jsou dobře recyklovatelné. Kromě PET lahví je to většina kosmetických obalů a fólií. Ty nejsou nijak nebezpečným odpadem, pokud se dobře třídí a recyklují.

 
Na co se zaměřit při nákupu kosmetiky:

  • aby obal nebyl ze směsového materiálu,

  • aby jednotlivé části obalu, vyrobené z různých materiálů, šly od sebe při recyklaci dobře oddělit,

  • nevybírat plasty vícevrstvé nebo silně barvené,
  • problematické mohou být obaly s recyklačním logem opatřeným písmenkem O (ostatní plasty) a C (kompozitní materiál).
Tip redakce:
Mezi nerecyklovatelné plasty patří také jednorázové pleny a vložky, ale také kartáčky na zuby nebo silně znečištěné plasty (ale nikoli třeba od kosmetiky, ale od chemikálií, tuků a motorových olejů).
 
recyklační symboly podle recyklovatelnosti

Recyklovatelnost obalů

Recyklační symbol na obalech obsahuje kromě šipek i písmenka, podle kterých poznáme složení obalu. Musíme ale napřed trošku nastudovat zkratky, kterými se název materiálu označuje. Nejčastěji používanými jsou následující:
  • PET1 – polyethylentereftalát, termoplast ze skupiny polyesterů. Dobře se recykluje a vznikají z něho často textilní vlákna.
  • HDPE2 – termoplast ze skupiny polyetylenů, známý také pod názvem mikroten. Kromě sáčků je to materiál pro výrobu tvrdých plastových láhví, kojeneckých a sportovních láhví, víček od PET láhví či kosmetiky. Recykluje se dobře a jde o „kvalitní materiál“, ale musí se často oddělit od zbytku obalu z jiného materiálu.
  • LDPE4 – polypropylen. Plast, který se využívá třeba na výrobu tvrdých plastů (košíků, přepravek, misek), ale i igelitových tašek. Je také jedním z nejrecyklovanějších.
  • PVC3 – polyvinylchlorid. Je jedním z nejrozšířenějších plastů, jeho výroba je levná a lze ho také dobře recyklovat. Jeho recyklace ale není ekologická – uvolňuje se při ní jedovatý chlorovodík. Vyrobeny jsou z něj třeba plastové etikety na láhvích či tepelně roztažné obaly láhví.
  • PS – polystyren. Kromě stavebnictví se používá třeba při výrobě termoizolačních obalů na potraviny. Jeho recyklaci se věnuje jen málo společností, přitom v přírodě se rozkládá desetitisíce let (oproti LDPE, který se může rozložit „už“ za 70 let).

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

3 komentářů k článku
Teta drogerie 7.května 2019
Dobrý den, třídit je samozřejmě správné, ale občas jsme při něm příliš "proaktivní", a to může opravdu občas nadělat víc škody než užitku. Zmíněná řasenka je opravdu problém - jde o znečištěný plast, který buď pracně vymyjete, nebo přimhouříte oko a hodíte ho do směsného odpadu. Obaly od olejů je také lepší házet do směsného odpadu (myslí se ale od hutných olejů minerálních, např. do motoru). Co se týče kosmetických olejů, určitě je lepší obal - pokud to není příliš složité - vypláchnout horkou vodou, nebo úplně nejlépe přidat k nádobí do myčky. Tu pravděpodobně stejně pravidelně používáte a nějaký ten obal od krému navíc se tam určitě vejde. Obal od běžného krému stačí utřít papírovým ubrouskem (na cestu do recyklace nemusí být obaly naprosto dokonale čisté).
Ludmila Charvátová 25.dubna 2019
Já sice recyklaci naprosto chápu a velmi ji podporuji, sama tak činím, pokud to ovšem jde.je fajn používat výrobky XXL,ale ne u všeho to jaksi jde.Docela ovšem postrádám konkrétní návody, Kam třeba s řasenkou - do směsného odpadu? Co obaly od pleť. mlék, olejů atd? recyklace je jistě velmi důležitá, ale pokud občas poslouchám odborníky, kteří doporučují obaly - zvláště od olejů, mastných krénů -vypláchnout a předpokládám, že pitnou vodou, připadá mi to velmi kontraproduktivní.Jsem asi šťoura.Ale poraďte, jak tedy na to.
Diana Tonarová 23.dubna 2019
Perfektní článek!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít