Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pročišťující potraviny: Které probudí vaše tělo?

Pročišťující potraviny: Které probudí vaše tělo?

Pročišťující potraviny: Které probudí vaše tělo?

18. února 2019 od Helena Hladíková

18. února 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková

Cítíte se po dlouhé zimě unavení a tak nějak „zanešení“? Tentokrát nezkoušejt diety a zaručeně fungující rady, ale jednoduše jezte potraviny, které pročistí váš organismus, a přitom jsou snadno (a levně!) k dostání. Z čeho můžete vybírat?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. Červená řepa

Nejspíš jste si vzpomněli na školní jídelnu, že? Brrr… I já jsem se k oblibě řepy hodně dlouho propracovávala, ale teď na ni nedám dopustit. Zjistila jsem totiž, že se z ní dá připravit spousta lahodných pokrmů a že vlastně nejvíc mi chutná jen tak spolu s další zeleninou upečená v troubě. Což je skvělé, protože taková příprava navíc nestojí takřka žádný čas. Zkuste jí dát druhou šanci i vy. Stojí to za to, jelikož řepa obsahuje:
  • hodně vitaminu C,
  • důležité minerály, jako jsou sodík, draslík a zejména křemík, který působí nejen proti roztřepeným nehtům a lámajícím se vlasům, ale také proti virům,
  • vlákninu, díky níž trávicí soustava funguje tak, jak má, a dochází k pravidelnému vylučování škodlivin z těla.
Důležitý je i fakt, že řepa je ze své podstaty zásaditá potravina, tudíž sama o sobě velmi dobře pomáhá detoxikaci častokrát dosti překyseleného organismu. Působí rovněž jako silný antioxidant a krásně vám „uklidí“ také v játrech, ledvinách a žlučníku.
 
červená řepa

2. Česnek

Skvěle funguje nejen na odlákání nežádoucích milenek a milenců svým výrazným odérem, ale hlavně dokáže „nakopnout“ naši imunitu a vyplavit z těla toxiny. Ne nadarmo se mu přezdívá „přírodní čistička krve“. Dokáže totiž stimulovat játra k produkci látek, jež pomáhají z těla vyloučit škodlivé toxiny. Ideální je konzumovat ho čerstvý, ale můžete ho třeba i naložit do medu či používat česnekový olej. Česnek obsahuje především:
  • allicin, jenž má na svědomí nejen charakteristickou vůni česneku, ale hlavně schopnost likvidovat bakterie, viry, kvasinky apod.,
  • flavonoidy, které na sebe mimo jiné vážou karcinogenní látky, snižují krevní tlak a zabraňují zužování cév,
  • vitamin C a vitaminy skupiny B.
česnek

TIP: Nedělá vám česnek dobře nebo se vám zrovna nechce vařit? Podívejte se na nabídku potravinových doplňků v e-shopu Teta drogerie (přejít do e-shopu).   


3. Brokolice

I ona pro vás možná patří do skupiny potravin s nevábnou nálepkou „školní jídelna“, ale vězte, že také neprávem. Dá se jíst na nekonečně mnoho způsobů a její tepelnou úpravou se navíc ještě zvyšuje množství obsažených antioxidantů. Naopak v ní nenajdete téměř žádné sacharidy a hodně vody, takže je ideální při hubnutí a zdravém životním stylu vůbec. Dále je brokolice bohatým zdrojem:
  • vitaminu C i vitaminů skupiny B,
  • draslíku, který srovná krevní tlak do normy a zbaví tělo přebytečné vody,
  • hořčíku, díky němuž správně fungují svaly, srdce, nervová soustava a hormony.
brokolice

4. Kurkuma

Tomuto koření se zářivě žlutou barvou se připisují velmi výrazné pozitivní účinky na fungování našeho těla. A dobře to ví také čínská medicína nebo ájurvéda, protože kurkumy obě využívají již po staletí. Vyzkoušejte ji i vy a připravte si třeba zlaté mléko, typický ájurvédský nápoj, přisypte špetičku do oblíbeného smoothie anebo s ní dochuťte pokrmy z obilovin, luštěnin či drůbežího masa. A co víc, kromě blahodárných účinků na lidské zdraví si kurkuma poradí také se žlutými zuby. Kurkuma je opravdu výjimečná, protože její hlavní složka, kurkumin:
  • má podobně jako zázvor silné protizánětlivé účinky,
  • je vynikající antioxidant,
  • prospívá kardiovaskulární i nervové soustavě,
  • podporuje činnost jater a žlučníku, čímž dokáže „rozhýbat“ detoxikační procesy v těle.
Vyzkoušet můžete také doplněk stravy Liftea Kurkumin (koupit v e-shopu), který obsahuje kombinaci extraktu z kořene kurkumy (kurkumin) a čekanky (inulin), jež dokážou podpořit správné fungování trávicí soustavy, a pomoct tak vylučování škodlivin z těla.
  
kurkuma

5. Zelené potraviny

Dalo by se zjednodušeně říct, že co je zelené, je pro játra a čištění těla dobré. Zelené potraviny proto nemohou ve výčtu pročišťujících zázraků chybět. Chlorofyl, který je v těchto surovinách obsažen, totiž:
  • protizánětlivé účinky,
  • podporuje regenerační procesy v těle,
  • na sebe dokáže navázat toxiny a pročistit organismus,
  • snižuje hladinu cholesterolu.
Pokud si tedy chcete dopřát „zelený detox“, sáhněte ideálně po zeleném ječmenu, chlorelle nebo spirulině, které jsou považované za takzvané superpotraviny. 100% sušený ječmen najdete například v přípravku Topnatur Zelený ječmen (koupit v e-shopu), který je k dostání jak v tabletách, tak v prášku. Zelenou potravinu tak můžete přisypat do jakéhokoli nápoje či pokrmu, a dodat tak svému tělu dostatek vitaminů, minerálů a aminokyselin.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít