Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jíte a hubnete: Víte, jak fungují negativní kalorie?

Jíte a hubnete: Víte, jak fungují negativní kalorie?

Jíte a hubnete: Víte, jak fungují negativní kalorie?

15. října 2019 od Pavla Maříková

15. října 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Možná to bude znít neuvěřitelně, ale skutečně existují potraviny, které obsahují tzv. „negativní“ kalorie. To znamená, že při jejich trávení vydáte více energie, než samy potraviny obsahují. I proto jsou mimořádně vhodné pro zrychlování metabolismu, a tím pádem i při hubnutí. Které potraviny tyto negativní kalorie obsahují?
Hned na začátku vás ale možná zklameme. Ani čokoládu, ani sýr nebo červené víno mezi potravinami s tzv. negativní energetickou bilancí nenajdete. Začněme ale popořádku. Co to je negativní energetická bilance? Vyšší spotřeba kalorií než jejich příjem. Je možné, že k tomuto nepoměru mohou přispět i samotné potraviny? Vědci tvrdí, že teoreticky ano. Mezi potraviny s negativní energetickou bilancí patří jídla, která splňují dva základní znaky:
  1. obsahují nízké množství energie,
  2. tělo pro jejich zpracování naopak potřebuje energie hodně.
Tip redakce:
Pro každý trávicí proces, ať už je to tvorba slin, zahřátí potravy, či trávení v žaludku, totiž tělo potřebuje energii. Tělo spotřebuje přibližně 5 až 10 % celkového příjmu energie na zpracování a uchování živin, které zkonzumujete v potravě.

Spalujte kalorie jídlem

Mezi klasické potraviny s negativními kaloriemi patří např. brokolice, řapíkatý celer, citrusy. V poslední době se na trhu objevila i řada produktů, které mají téměř nulový obsah kalorií, ale přesto slibují urychlit metabolismus. Názory výživových odborníků na tuto problematiku se ale různí. Někteří tvrdí, že tento koncept není nemožný, jiní jsou skeptičtější a tvrdí, že pro negativní energetickou bilanci v potravinách neexistují žádné důkazy.
zelenina s negativními kaloriemi

Vsaďte na bílkoviny a vlákninu

Obecně lze říci, že s potravinami, které jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny, má tělo více práce. Na jejich strávení spotřebuje více energie. I proto jsou extrémně vhodné při hubnutí. Na delší dobu vás zasytí, a přitom jejich strávení spálí relativně velké množství energie. Pravděpodobně ale ne takové, aby se dalo říci, že budete v minusu. Alespoň to tvrdí většina odborníků. Pokud chcete tedy hubnout, zaměřte se ve své stravě na bílkoviny, jejichž trávení vyžaduje velké množství energie, a vlákninu, která pomáhá udržovat pocit sytosti. Naopak omezte jednoduché cukry a tuky, se kterými má tělo snadnou práci.
ovoce s negativními kaloriemi

Co na to odborník?

RNDr. Michaela Bebová
Je pravda, že některé potraviny obsahují tak málo kalorií, že ve finále tělo vynaloží více energie na jejich metabolismus, než kolik kalorií potravina tělu poskytne. To je dáno specificko-dynamickým efektem stravy, tj. faktu, že i na trávení jídla, kdy energii tělu dodáváme, potřebujeme energii. Tento faktor vlastně popisuje to, kolik energie je vynaloženo na trávení jednotlivých živin nebo jejich kombinací. Nejvíce energie vynaloží tělo na metabolismus bílkovin (cca 30 %) a nejméně na trávení tuků (2-4 %). Průměrně smíšená strava vyžaduje na strávení 10 % přijaté energie. Existenci tzv. negativních kalorií nelze vyloučit, nicméně v praxi je to věc takřka neměřitelná a obecně ji při redukcích nijak neuvažujeme. Já osobně bych nepřisuzovala potravinám s negativními kaloriemi žádnou důležitost jen z tohoto úhlu pohledu, protože celkový efekt na hubnutí závisí na mnohem důležitějších faktorech. Jíst ovoce a zeleninu je důležité z jiných, zdraví přínosnějších důvodů než důvodů, že nám pomáhají spálit o pár kalorií více.”

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

RNDr. Michaela Bebová
Odbornice na výživu a biochemička
2648
"Úspěšná změna životního stylu začíná vždy v hlavě - změnou našeho myšlení."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít