Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jarní bylinky pro svěží půvab

Jarní bylinky pro svěží půvab

Jarní bylinky pro svěží půvab

5. dubna 2017 od Eva Suchomelová

5. dubna 2017 7 minut čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Karolína Josková

Na jaře si můžete vyrobit domácí kosmetiku z čerstvých bylin, které nasbíráte ve volné přírodě nebo na zahradě. Na osvědčené recepty i rady, jak jarní bylinky používat, jsme se zeptali expertky na léčivé bylinky, Karolíny Joskové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
I dnes se lidé vrací k receptům našich babiček, které si z bylin připravovaly nejen léčivé čaje či masti, ale také nejrůznější přípravky pro krásu. „Na jaře většinou používáme to, co nám příroda sama nabízí, tedy pupeny, mladé lístky, poupata či květy,“ říká Karolína Josková. „Ale například kopřivu můžeme využít úplně celou, tedy i s kořenem.“

Brzy zjara, tedy v březnu a v dubnu, se příroda teprve probouzí a mezi bylinkami není ještě takový výběr jako později v létě. Přesto se dají najít takové, které rozhodně využijete ve své péči o vlasy, tělo či pleť. „Mezi první jarní a zároveň nejdůležitější naši bylinku patří hlavně lidmi zavrhovaná kopřiva, dále pak bříza, znovu objevený popenec břečťanovitý, fialka vonná, sedmikrásky, smetanka lékařská neboli pampeliška, prvosenka jarní známá také jako petrklíč – ten je ale chráněný, takže pozor na jeho sběr ve volné přírodě,“ vyjmenovává bylinkářka. „Vlastně můžeme použít všechny květy, které nejsou jedovaté, a z nich si připravit například osvěžující výluhy na pleť či vlasy, olejové maceráty, masti nebo je nasušit a pak je přidávat třeba do domácích mýdel,“ dodává.


Žahá, ale pomáhá

Kopřiva, jejíž první výhonky vyrážejí už během teplých dubnových dnů, vzbuzuje možná nepříjemné vzpomínky na letní požahání. Ale naši předkové k ní měli lepší vztah a uměli využít jejích léčivých účinků, jež potvrdila i moderní věda. Kopřivu najdete všude tam, kde je v půdě zvýšený obsah dusíku, tedy především okolo lidských obydlí, cest, na rumištích. Listy mají mnoho chlorofylu (zeleného barviva), kyselinu křemičitou, třísloviny a z dalších například vitamin B1, kyselinu pantothenovou (vitamin B6), kyselinu mravenčí, minerální látky a právě mladé listy na jaře vysoký obsah vitaminu C.

Chlorofyl má protizánětlivé a dezodorační účinky, působí příznivě při hojení ran, urychluje epitelizaci (konečná fáze zacelování ran) a granulaci pokožky, při níž se v rámci hojení vytváří nosná plocha pro tvorbu nové pokožky.

Nejznámější použití kopřivy na jaře představují výluhy (nesprávně čaje) jako součást jarní detoxikační kůry. Tělo se čistí a také z pokožky se odplaví odpadní látky, nahromaděné za celou zimu. Ale velmi účinný je také kopřivový odvar pro posílení růstu vlasů, pro jejich celkové oživení a proti vypadávání. „Kopřiva je vhodná i pro ty, kdo s bylinkami začínají,“ radí Karolína Josková. „Každý ji pozná a nikdy se ve sběru nemůže splést. Můžeme ji použít úplně celou. Z kořene připravíme tinkturu a z horní části výluh na vlasy či celé tělo.“ Mast z kopřivy je dobrá na ekzémy.

kopřiva


Znovuobjevená léčivka

Ve středověku byl popenec břečťanovitý považován téměř za zázračnou rostlinu, dnes opět nabývá na popularitě. Nať se sbírá od dubna na okrajích lesů a křovin, podél cest (pozor, nesbírejte jej u frekventovaných silnic!) a na stráních. Najde využití i v kuchyni, ale má především blahodárný vliv a hojivé účinky na pokožku. Obsahuje mimo jiné až 7 % tříslovin, silice, provitamin A a vitamin C.

popenec


Březový poklad

Jeden z našich nejkrásnějších stromů, bříza bělokorá, byl odpradávna hojně oblíben v lidovém léčitelství a bylinkářství. Když se podíváme pouze na její využití v kosmetice, hned zjara můžeme sbírat vyrašené pupeny a mladé listy. Pupeny trháme výhradně ze stromů, poražených při zimním průklestu. Listy nikdy netrháme z koncových větví a dbáme, aby jich na stromě ještě dost zbylo. Obojí, pupeny i listy, obsahují silice (čerstvé pupeny více), flavonoidy, třísloviny, pryskyřice, vitamin C a fytoncidně (antibioticky) působící látky. Mají dezinfekční účinky. Odvar z listů se používá na přípravu osvěžujících koupelí. Známá „březová voda“, vlastně jarní míza, získávaná navrtáváním kmenů, slouží k ošetřování vlasů. Ale u nás je navrtávání kmenů zakázáno, proto je vhodnější si tento přípravek pořídit například v drogerii.

bříza


Z lopuchu kořen

Od března, než začne rostlina kvést, lze také sbírat kořen lopuchu, který často roste jako plevel. Kořen musí být dužnatý, nikoli dřevnatý. Pečlivě se očistí od zeminy, omyje se studenou vodou a silnější kusy se rozpůlí. Obsahuje především inulin, silice, třísloviny, pryskyřice, vitamin C, olej a látky s fytoncidním (antibiotickým) účinkem. Je to lidový prostředek proti uhrovitosti, furunkulóze a ekzémům, oblíbený byl i lopuchový olej jako masážní prostředek pro posílení růstu vlasů, k léčbě popálenin a při nadměrné tvorbě kožního mazu (seborrhoea).

lopuch


První poslové jara

Bývají jimi především podběl a prvosenka neboli petrklíč. Květy podbělu se sbírají od března do dubna. Od antiky patřil k nejoblíbenějším léčivým bylinám. Zevně se pro své protizánětlivé účinky používá k obkladům či omývání při špatně se hojících ranách či zanícené pleti.

podběl

Petrklíč, bájemi a pověrami opředená jarní rostlina, se objevuje od konce března, kdy rozkvétá. Často kvete o Velikonocích. Sbírá se květ, a to celé okolíky bez stonků. Obsahují kromě jiného 2 % saponinů, silice a vitamin C. Jeho květy se přidávají do mastí nebo se louhují k ošetření drobných poranění. "Mast z petrklíče se používá na spáleniny od sluníčka  a na skvrny na kůži. Z květů se dělají nálevy na vlasové  koupele. Po nich jsou vlasy hedvábné, jemné  a příjemně voní. Můžeme použít na očistu pro mastnou  pokožku a ucpané póry," radí Karolína Josková.

prvosenka


Zosobněná vitalita

Pampeliška je obdivuhodná rostlina s obrovskou regenerační schopností. Říká se o ní, že děti potěší, dospělým slouží a starým pomáhá. I v domácí kosmetice má svoje nezaměnitelné místo. Sbírá se celá rostlina i s kořenem, a to od časného jara, v březnu a dubnu před rozkvětem. Vyrýpne se tak, aby se kořen nepoškodil. Před dalším použitím se kořen očistí od zeminy a krátce se opláchne. Připravuje se odvar, který pomáhá proti uhrům a trudovitosti pleti a jako celkové pleťové tonikum. Mast nebo olejový macerát z pampelišky udělá dobře rukám, upracovaným z jarní zahrádky.

pampeliška



Vybrané recepty Karolíny Joskové na domácí bylinnou kosmetiku


Tinktura z oddenku kopřivy pro všechny druhy vlasů

Vykopaný oddenek (kořenovou část) očistíme ve vodě, nadrobno pokrájíme a naplníme do láhve až po hrdlo. Zalejeme 50–60% ovocnou pálenkou a necháme stát minimálně 14 dnů na teplém místě – čím déle, tím lépe. Lze použít i dobrou slivovici.
 

Odvar pro umývání hlavy

Do 5 litrů studené vody dáme 4-5 vrchovatých dvouhrstí čerstvé kopřivy a pomalu přivedeme k varu. Necháme ještě 5 minut vyluhovat.
Když použijeme oddenek kopřivy, dáme jednu dvouhrst na noc do studené vody, druhý den přivedeme pomalu do varu a poté necháme ještě 10 minut vyluhovat.
 

Koupel nohou

Dvouhrst dobře umytého oddenku a čerstvé kopřivy (stonky a listy) dáme na noc do 5 litrů vody a druhý den vše zahříváme, až vše přivedeme k varu. Nalijeme do vody tak teplé, jak sneseme, a v lázni koupeme nohy 20 minut. Během procedury zůstává kopřiva ve vodě. Koupel můžeme dvakrát i třikrát opakovat, když stejný obsah opět ohřejeme.
 

Recept na růst vlasů podle Marie Treben

Do studené vody se dají po jedné hrsti kopřiva, listy ořechu, břízy a bezu černého a jedna lodyha vlaštovičníku a pomalu se vše ohřívá do varu. Vyluhuje se tři minuty. Polovice vody se použije na umytí vlasů jádrovým mýdlem, opláchneme čistou vodou. V druhé polovici výluhu se pak vlasy a pokožka několik minut máčí a už se čistou vodou neoplachují.
 

Bylinné a květové oleje

Květy nebo listy vybrané jarní bylinky volně naplníme po hrdlo láhve, přelijeme olivovým nebo slunečnicovým olejem tak, aby byl dva prsty nad květy nebo rostlinami. Dobré je bylinky zatížit. Pokud jsou na vzduchu, mohou plesnivět. Necháme ustát aspoň 14 dnů, ale lépe 2–3 měsíce na slunci nebo blízko kamen či topení.
 

Kopřivová mast proti ekzémům

Poměr: na 1 kg sádla použijeme min. 100 gramů sušených bylin, čerstvých více.
Kopřivu naložíme do doma vyškvařeného vepřového sádla, prohřejeme na cca 90 stupňů po dobu asi 20 minut. Po vystydnutí dáme do lednice a po týdnu proces opakujeme. Celkově rozehřejeme sádlo s bylinkou 4–5x. V poslední fázi slijeme, přidáme cca 10 % včelího vosku a nalijeme do čistých kelímků. Skladujeme v lednici, mast vydrží minimálně jeden rok. Pozor! Do masti se nesmí dostat voda, aby nezačala plesnivět.
 

Recept na jelení lůj z popence a pampelišky.

Poměr: včelí vosk cca 30 %, mandlový olej 30 % - lze nahradit olivovým či slunečnicovým olejem, popencový olej - macerát 20 %, pampeliškový olej - macerát 20 %, můžeme přidat kapku vonného éterického oleje podle uvážení.
Vše rozehřejeme ve vodní lázni, smícháme a naléváme do malých dóz či tub na jelení loje.

 


Recepty podle V. G. Rubcova a RNDr. Karla Beneše:


Odvar z kopřiv proti vypadávání vlasů

Poměr: 100 g jemně nařezané kopřivy na 1 l vody, okyselené octem
Jemně nařezanou kopřivu povaříme půl hodiny ve vodě s octem a použijeme k večernímu mytí vlasů.
 

Lopuchový olej

Poměr 40 g čerstvě rozmělněného lopuchového kořene, 100 g olivového nebo slunečnicového oleje
Rozmělněný lopuchový kořen luhujeme 10 dní v oleji. Následně můžeme použít k masáži vlasové pokožky pro podpoření růstu vlasů nebo při nadměrné tvorbě kožního mazu. Po masáži vlasy umyjeme obvyklým způsobem.


Jarní bylinky v drogerii

Porozhlédli jsme se v drogerii a našli produkty, které obsahují výtažky z jarních bylinek.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Karolína Josková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Karolína Josková
expertka na bylinky a bylinnou kosmetiku
14
"Svět je krásné místo na život. Je jen v našich rukou."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít