Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jarní alergie: Její projevy na pleti

Jarní alergie: Její projevy na pleti

Jarní alergie: Její projevy na pleti

31. března 2018 od Lucie Kubíková

31. března 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Lucie Kubíková ve spolupráci s expertem MUDr. Lenka Faltová

Trápí vás alergie nebo senná rýma? Pak víte, že když přijde jaro, začnou vás pálit oči a svědit nos. Alergie ale znamená nejen sennou rýmu, ale také třeba nehezký ekzém nebo vyrážku. O alergiích jsme si povídali s dermatoložkou MUDr. Lenkou Faltovou.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Co to vůbec je, taková alergie?

MUDr. Faltová: Alergie je přehnaná odpověď imunitního systému na podněty zvenčí. To znamená, že organismus na své okolí reaguje příliš. Proč lidé alergie mají, na to se těžko hledá odpověď. Pravdou ale je, že alergiků přibývá. Jestli je to tím, že se mění náš imunitní systém, nebo tím, že se mění náš životní styl, přibývá alergenů v prostředí, to se jen těžko dá říct.


Může se alergie nějak projevit na pleti?

MUDr. Faltová: Stav imunity se na pleti odráží prakticky vždy a rychle. Nejklasičtější jarní alergií se silnými kožními projevy je alergie na sluníčko. Mění se ozónová vrstva, mění se životní styl lidí. V zimě, pokud zrovna nejedete někam do tropů, trávíte většinu času někde uvnitř. Pak přijde jarní sluníčko, pleť to nečeká a potom, třeba v kombinaci s léky či kosmetikou, můžou alergie vznikat. Těch alergií na sluníčko je také čím dál víc.

lergické projevy na kůži

Jak se vlastně pozná, že jde o alergii?

MUDr. Faltová: Alergii na sluníčko poznáte celkem jednoduše, protože se objeví přesně na místech, která jsou sluníčku vystavená. Na jaře jsou to obličej, krk, dekolt a předloktí - to jsou taková první místa, která odhalíte, když si užíváte první paprsky.

Objeví se červené pupínky, které se můžou slévat i v plošky. Většinou ta ložiska svědí a toto svědění může být i první, co lidi na výskyt alergie může upozornit. Když na sluníčku nejste, pleť se zklidní, ale vyrážka úplně nezmizí. Alergie může trvat klidně dva nebo tři měsíce, dokonce i velkou část léta, než si pleť zvykne a získá nějakou pigmentaci.

Je to zajímavé, protože takovou alergii na sluníčko můžete mít třeba pět let každé léto a pak najednou zmizí a nikdo neví, proč to tak je. U mužů alergii na slunce tak často nevídáme.


Může se na pleti projevit i pylová alergie?

MUDr. Faltová: Alergici, kteří trpí alergií na pyl nebo prach, se mohou dlouhodobě potýkat s atopickým ekzémem. Ten se často zhoršuje právě v těchto přechodových obdobích, na jaře a na podzim. Lidé často mívají buď ekzém, nebo postižení dýchacích cest, případně obojí a nezřídka se ty projevy přelévají. Jaro je často obdobím, kdy se alergie naplno projeví a stav lidí s atopickým ekzémem se zhorší. Stejně jako lupénka nebo růžovka, ty se také na jaře často zhoršují.

žena ležící v trávě

Co se s tím dá dělat? Jak se můžu chránit a jak si pomoci?

MUDr. Faltová: Lidé, kteří alergiemi trpí dlouhodobě, už většinou dobře vědí, jak se chránit, co dělat, kdy třeba začít brát antihistaminika, kdy se mají začít mazat krémem proti sluníčku, nebo kdy už dokonce použít nějaké kortikoidy.

Pokud se problémy objeví poprvé, je nejlepší navštívit dermatologa. V případě alergie na sluníčko existují třeba i potravinové doplňky – s betakarotenem a vitaminem D, které mohou v boji proti alergii pomoci.
 

Na co si musejí alergici dávat pozor při nákupu a používání kosmetiky?

MUDr. Faltová: V kosmetice je potřeba si dávat pozor na látky, které v kombinaci třeba se sluníčkem mohou způsobovat podráždění. Určitě je třeba vynechat peelingy, mechanické peelingy nebo dráždění pleti. A také už na jaře je dobré používat přípravky s fotoprotekcí, tedy denní krémy s fotoprotekcí nebo vyloženě krémy s SPF 50 a víc, aby obsahovaly UVA i UVB filtr.

Soustřeďte se při nákupu na hypoalergenní výrobky, které neobsahují dráždivé látky, konzervanty a parfémy. A opravdu můžete vyzkoušet třeba i potravinové doplňky, které pomohou získat trochu té pigmentace, než se vytvoří ta vlastní.


A co solárium? To k vytvoření pigmentace nepomůže?

MUDr. Faltová: Tak to vám žádný dermatolog nedoporučí. Je to záření navíc, které si ta kůže bude každopádně pamatovat.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lucie Kubíková ve spolupráci s expertem MUDr. Lenka Faltová

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Lenka Faltová
dermatoložka
166
"Jak řekla Katharine Graham: Může být něco krásnějšího, než dělat to, co máte rád, a vědět, že to má význam?"

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít