Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak správně pečovat o pokožku miminka

Jak správně pečovat o pokožku miminka

Jak správně pečovat o pokožku miminka

12. února 2018 od JaH

12. února 2018 3 minuty čtení
Připravil/a JaH

Jakou kosmetiku vybrat? Jak ji mám používat? Takové a podobné otázky si kladou novopečené maminky. Zeptali jsme se za ně odborníka a tady jsou jeho rady.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. Péči o novorozence nepřehánějte ani nepodceňujte

V péči o novorozence by se nemělo nic podcenit, ale rozhodně ani nic přehánět. Dvojnásob tu platí staré známé rčení – zlatá střední cesta. Hlavně proto, že kůže miminek je citlivá. „U novorozenců  je pokožka velmi tenká a ne zcela vyvinutá. Je tak zvýšeně propustná pro zevní dráždidla a snadněji ztrácí vodu,“ říká MUDr. Blanka Žuffová-Kunčová, dermatoložka z Polikliniky Agel v Olomouci. „Navíc u takto malých dětí nejsou dostatečně vyvinuty funkce mazových a potních žláz,“ dodává.

2. Hydratace a promaštění

Dobře zvolená dětská kosmetika by proto měla hydratovat, promašťovat a měla by mít schopnost obnovit kožní ochranný film dodáním látek tukové povahy. Tím by se mělo zabránit vysušení pokožky. Vhodné jsou i přípravky s obsahem látek, které napomáhají regeneraci kůže a urychlují její hojení, např. panthenol či azulen.

3. Mýdla pro dospělé ne

„K mytí jsou obecně doporučována tekutá mýdla, tzv. syndety, se spíše kyselým než zásaditým pH bez konzervantů. Nevhodné jsou přípravky, které kůži vysušují, např. s obsahem alkoholu, nebo koupelové pěny,“ vysvětluje MUDr. Žuffová- Kunčová. Na dětskou kůži nepatří přípravky pro dospělé. Mohou být příliš agresivní.

4. Během koupání oleje

Novorozence není potřeba koupat každý den a během mytí je dobré používat oleje. Stačí pár kapek do vaničky. „Odstraňují z kožního povrchu pot, zrohovatělé kožní buňky a zbytky kosmetiky,“ říká MUDr. Žuffová-Kunčová. Přitom platí, že oleje je obecně lepší použít spíš při samotné koupeli než po ní

5. Po koupání krémy

„Po koupeli je vhodné dětskou kůži ošetřit tzv. emolienčním krémem. Ten je schopný obnovit ochrannou kožní vrstvu a zvyšuje už zmíněnou hydrataci a promaštění pokožky,“ radí lékařka. S nanesením krému není dobré otálet, na čistou kůži by měl přijít do pár minut po koupeli, aby byl jeho účinek co největší.

6. Na opruzeniny miminka používejte masti

A zase, masti obsahují tukové látky odpuzující vodu. Dále pak vitaminy A a D. Chrání  kůži  před mechanickým třením plenami a vlhkostí, před vlivem stolice a moče a před infekcí kvasinkami a bakteriemi,“ vysvětluje expertka. Opruzeninám se lze bránit hlavně prevencí – častou výměnou plen a právě ochrannými krémy, je-li třeba. „V žádném případě si kůže na krém při opakované aplikaci nezvyká, naopak dobře zvolený krém posiluje ochrannou funkci kožního filmu,“ uzavírá MUDr. Žuffová-Kunčová.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás JaH

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít