Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak na správný pitný režim dětí

Jak na správný pitný režim dětí

Jak na správný pitný režim dětí

13. března 2019 od Eva Suchomelová

13. března 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Kolik a čeho mají děti vypít? Má se kojeným dětem přidávat čaj? Jak přimět děti pít? Na spoustu sporných otázek okolo pitného režimu dětí jsme hledali odpověď v rozhovoru s pediatričkou MUDr. Janou Zamarskou.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Kolik toho mají děti denně vypít, aby měly zaručen správný pitný režim? Řídí se to věkem, hmotností dítěte, nebo něčím jiným?

MUDr. Jana Zamarská: Potřeba tekutin se u dětí řídí především hmotností v poměru k věku. Řídíme se následujícím vzorcem a míněna je denní dávka tekutin: děti do půl roku věku by měly pít 150 ml na 1 kg váhy, děti od 0,5 do 1 roku 120 ml na 1 kg váhy, děti od 1 roku a hmotnosti nad 10 kg by měly přijmout 1 litr plus 50 ml tekutin na 1 kg váhy a starší děti vážící víc než 20 kg by měly vypít 1,5 litru a k tomu ještě 20 ml tekutin na každý kg váhy. Samozřejmě, toto platí pro zdravé děti. Při průjmu, teplotě a pocení, při fyzické námaze nebo v horku se potřeba zvyšuje. Pokud v průběhu dne dostane dítě polévku, jablíčko, kompot, počítají se i tekutiny v těchto potravinách či pokrmech obsažené.


Stačí plně kojeným miminkům k pokrytí pitného režimu právě jen kojení a není potřeba doplňovat jej jinak?

MUDr. Jana Zamarská: Ano, to je pravda, u plně kojených dětí stačí mateřské mléko.


A jak má maminka postupovat u miminka, které je na umělém mléce? Kolik a čeho mu má dávat pít?

MUDr. Jana Zamarská: Pro děti na umělém mléce platí vzorec zmíněný výše. Zde je mléko bráno jako tekutina i potravina, určitě je vhodné podat část vypočteného příjmu tekutin i v nemléčné podobě, nejlépe jako vodu nebo dětský čaj.

pitný režim miminka

Jakmile dítě už není miminko, může se stát, že nebude samo dostatečně pít. Jak ho to má maminka naučit?

MUDr. Jana Zamarská: Dítě se musí učit pít odmalinka. Zpočátku se učí napodobováním, takže maminky by měly jít dítěti vzorem a pít před ním, přichystat pěknou láhev nebo hrníček, který musí mít dítě na očích, aby se mohlo napít samo.


Co je vhodné dávat dětem k pití?

MUDr. Jana Zamarská: Nejlepší je čistá voda, eventuálně dětský čaj. Slazené džusy a nápoje nejsou vhodné. To radši čerstvou ovocnou šťávu ředěnou vodou.

Tip redakce:
Ve školkách by měly mít děti přístup k vodě po celý den. Jejich pitný režim je tak spíše v kompetenci učitelky. Důležité ale je u menších dětí vůbec vybudovat návyk pít, na což mají maminky přímý vliv. Pak nebudou mít děti ve školce ani škole problém s pitným režimem.


Jak poznáme, že dítě málo pilo a potřebuje tekutiny doplnit? Kdy je potřeba u dětí zvýšit příjem tekutin oproti normálu?

MUDr. Jana Zamarská: Větší děti mohou z důvodu nedostatku tekutin být unavené, cítit bolest hlavy, menší děti mají suché pleny a oschlé sliznice rtů. Při ztrátách tekutin, jako je průjem, teplota, pocení atd., ale také v teplém, až horkém počasí je nutno příjem tekutin zvýšit nad rámec výše uvedeného vzorce.

pitný režim staršího dítěte

Pitný režim starších dětí

Dětský organismus má potřebu tekutin jinou než organismus dospělého člověka. Jejich množství pak závisí na věku a tělesné hmotnosti. Dále je ale nutné přihlížet i k řadě dalších faktorů – zda je dítě zdravé, jakou má fyzickou aktivitu, jaké je počasí atd. Dostatečnost pitného režimu zjistíme také podle množství a zbarvení moči. Pokud má moč tmavou barvu a je jí málo (například si všimneme, že dítě chodí málo na záchod během dne), je to známka nedostatečného zásobení organismu tekutinami.
Důležité je také naučit dítě, aby preferovalo čistou vodu nebo čerstvou ovocnou šťávu a minimalizovalo odvodňující nápoje, např. colové a slazené nápoje, černý či zelený čaj atd.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít