Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co dokáže olivový olej?

Co dokáže olivový olej?

Co dokáže olivový olej?

4. února 2020 od Jana Kantorová

4. února 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Jde doslova o tekutý zázrak. Nejenže je zdravý a chutný, zároveň také pomáhá při hubnutí a zlepšuje stav pleti, vlasů i nehtů. Víte, jak ho využít pro krásu i v domácnosti?

1. Zlepšuje pleť i nehty

Olivový olej má zjemňující a vyživující účinky. Zároveň podporuje růst nehtů. Účinek se projeví, ať už ho užíváte vnitřně, nebo zvnějšku, jako například zábal na ruce. Olivový olej můžete na noc natřít na pleť a potřít jím i nehtová lůžka. V případě nouze se s ním dokonce můžete i odlíčit. Smíchejte lžíci řepkového oleje a lžíci olivového oleje, naneste na vatový tamponek a jemnými tahy se zbavíte make-upu i líčení.
Tip redakce:
Jak na pleťovou masku? Dvě lžíce oleje smíchejte se stejným množstvím medu a za stálého míchání na mírném ohni nahřejte, dokud nevznikne hladká směs. Nechte jen lehce vychladnout, poté naneste na obličej a nechte působit 20 minut. Smyjte vlažnou vodou a ošetřete pleť hydratačním krémem.
krém s olivovým olejem

2. Bojuje proti suché pokožce

Trápí vás suché lokty, dlaně či chodidla? Už nemusí. Nalijte vlažný olivový olej do misky a suchá místa do ní na pár minut namočte. Pro lepší účinek přidejte pár kapek octa. Opakovat můžete kdykoli podle potřeby. Mastné kyseliny, vitamin A a E způsobí, že bude pokožka vypnutá a hydratovaná.
Tip redakce:
Olivový olej najdete v mnoha kosmetických produktech, které proti suché pokožce bojují za sucha i za mokra. Které to například jsou?
Ziaja Přírodní olivový krém (koupit v e-shopu), Indulona Olivová Tělové mléko (koupit v e-shopu), Naturalis Dvousložková zvláčňující pěna do koupele Olive Milk (koupit v e-shopu) nebo Tip Line Krém na ruce s olivovým olejem (koupit v e-shopu).

3. Posilňuje vlasy

Olivový olej má pozitivní vliv i na vlasy. Smíchejte ho s vaječnými žloutky, medem, mlékem a citronem tak, aby vznikla hustší hmota. Naneste směs na vlasy, zabalte je do igelitu a nechte působit maximálně 20 minut. Poté masku z vlasů pořádně vymyjte, ošetřete klasickým šamponem a kondicionérem. Vlasy jsou pak lesklé, pevné a méně se třepí konečky.
olivový olej na vlasy

4. Pomáhá při hubnutí

Obsažené nenasycené mastné kyseliny chrání srdce, ale pomáhají i při hubnutí. Zařazením oleje do jídelníčku si mnohem snadněji udržíte váhu. Zvyšuje totiž pocit sytosti a zabraňuje pocitům vlčího hladu. Využít ho můžete ve studené kuchyni například jako zálivku do salátů a také v teplé kuchyni jako náhradu za nezdravé tuky. Stejně tak někteří odborníci doporučují „sníst“ i 1 lžíci olivového oleje denně.
 

5. Chrání srdce

Podle posledních výzkumů stačí jen dvě lžíce olivového oleje denně a dojde k redukci pravděpodobnosti, že právě vás potká srdeční onemocnění. Nenasycené mastné kyseliny snižují nebezpečný LDL cholesterol, zrychlují metabolismus a chrání tělo před škodlivými volnými radikály.

6. Odlepí i žvýkačku

Když už se vám to stane a potřebujete například z bot sundat žvýkačku, sáhněte po olivovém oleji. Na vatový tamponek nebo kapesník nalijte trochu olivového oleje, natřete jím podrážku a nechce chvíli působit. Poté už půjde žvýkačka odstranit snadno. Mají-li děti žvýkačku ve vlasech (a že se to stává J), pak ji rovnou potřete olejem a uvidíte, že půjde dolů bez stříhání.
 

7. Vyleští vodovodní kohoutek

Nerezové spotřebiče v kuchyni potřebují také péči. Dřez, myčka, lednice, digestoř – to všechno zvládne vyčistit právě olivový olej. Namočte do oleje čistý hadřík a jemně začněte spotřebiče čistit. Takto odstraníte nečistoty, fleky i otisky prstů. Stejně tak vyleštíte rychle i nerezové nádobí. A navíc? Máte zašlé vodovodní baterie? Naneste na ně pár kapek olivového oleje a vyleštěte je suchým hadříkem. Snadno se tak zbavíte vodního kamene.
maska na vlasy z olivového oleje

8. Ošetří kožený nábytek

Boty, sedačku, bundy oživíte jednoduše díky olivovému oleji. A navíc bude kůže díky oleji měkčí a příjemnější. Stejně tak olivový olej ošetří i dřevěný nábytek. Smíchejte ho s citronovou šťávou v poměru 2:1. Tato směs pak vyleští nábytek a zamaskuje i drobné škrábance.
 

9. Pečuje o květiny

Do rozprašovače nařeďte vodu s olejem v poměru 1:1. Přidejte kapku prostředku mytí na nádobí a protřepejte. Vzniklou směs nastříkejte na rostliny, které jsou napadeny mšicemi. Pokud jsou květiny zdravé, pak stačí přetřít olivovým olejem listy pokojových rostlin.

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít