Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Zachraňte svou kosmetiku!

Zachraňte svou kosmetiku!

Zachraňte svou kosmetiku!

21. února 2017 od JaS

21. února 2017 5 minut čtení
Připravil/a JaS

Líčidla bývají velmi křehká. Vyklouznou vám z ruky, kosmetická taška spadne z umyvadla nebo prudce položíte kabelku. A rázem je po pudru, stínech i tvářence. Nemusíte je hned vyhazovat, zkuste je jednoduchými triky opravit.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Díky existujícím návodům můžete totiž snadno zjistit, jak oblíbené líčidlo opravit rychle a hlavně doma. Sice možná nebude vypadat jako nové, ale budete jej moct ještě nějakou dobu používat. A hlavně: jejich oprava je ekologičtější a pro vaši peněženku šetrnější varianta než likvidace.


Rtěnkové blues

Zlomenou rtěnku snadno zcelíte působením tepla. Pokud je zlomená někde v půlce, vyrolujte pahýl a krátce jej nahřejte. Dávejte pozor, aby plamen zahříval jen obsah a nikoli plast či kov, které tvoří obal. Jakmile se začne měnit konzistence rtěnky, přiložte odlomenou část, která by měla přilnout. Poté vhodným předmětem (v našem případě párátkem nebo třeba rukojetí lžičky) začistěte spoj mezi oběma částmi. Následně rtěnku vložte na pár minut do mrazáku, aby opět ztuhla. „Jizva“ bude samozřejmě vidět, nicméně přípravek by měl být opět funkční. Jestliže se rtěnka zlomí v samotném lůžku, je potřeba vnitřek obalu vyčistit a vtlačit do něj odlomené tělo rtěnky. Vzdávat se nemusíte ani ve chvíli, kdy jde o prakticky neopravitelnou poruchu. I tady se nabízí samozřejmě řešení. Zbytek rtěnky roztavte na lžičce a posléze nalijte do malé paletky. Rtěnka sice nezůstane v původním obalu, ale budete ji moci dál používat, ať už ji budete nanášet štětcem na rty, nebo jednoduše prsty.
 

rtěnka
 

Řasenkový restart

Rovněž řasenky často potřebují po relativně krátké době používání takové "znovunakopnutí". V případě řasenek se ale o oživovací experimenty nepokoušejte příliš často. Jde o zboží, které má celkem krátkou dobu expirace (řasenka by se měla měnit už tři měsíce od otevření, aby se v ní nepřemnožily bakterie). V důsledku častého používání se nicméně často opotřebí už dříve. Je známo, že řasenky rychle vysychají a žmolkovatí. Máme pro vás tedy alespoň dvě zásady, jak s řasenkou zacházet, aby fungovala co nejlépe. Důležité je vždy ji důkladně uzavřít. Nikdy také nepumpujte s kartáčkem, aby se dovnitř zbytečně nedostal vzduch, a před použitím pak řasenku promněte v dlaních. Náplň se zahřeje a stane se tekutější, takže se bude lépe aplikovat. Pokud přeci jen řasenka začne fungovat hůř, můžete zkusit namočit tubu do teplé vody, čímž se náplň zahřeje. Další možností oživení náplně je přidat do lahvičky oční kapky nebo pár kapek roztoku na čočky. Jak už ale bylo řečeno, je-li řasenka poškozená a k tomu prošlá, raději ji vyhoďte.


Spásný alkohol

Také pro rozdrobená pudrová líčidla existuje ozdravný recept. Budete potřebovat alkohol (ideálně čistý líh, ale fungovat bude třeba i vodka), misku, lžičku a papírovou utěrku. Nejprve dejte zbytky pudru do misky a rozdrťte je na prášek. Pak přidejte alkohol – na běžnou tvářenku stačí dvě malá víčka – a míchejte. Ve výsledku by měla směs mít konzistenci burákového másla. Pokud je řidší, nevadí to, jen budete muset déle čekat, než pudr nebo jiné líčidlo pudrového typu uschne. Vzniklý krém přelijte zpět do paletky a nechte schnout. Tento proces potrvá několik hodin. Když už je pudr skoro suchý, je čas přiložit na povrch papírovou utěrku a pomocí nějaké rovné plochy (třeba víčko od Nivey) jej zatlačit do paletky. Pak stačí vyčkat, než vše úplně doschne, a můžete pudr znovu přihodit mezi ostatní líčidla. Stejný postup můžete použít v případě poškozených očních stínů nebo tvářenky.
 

pudrová líčidla










 
 


Věděly jste, že...

...alkohol je ideální tekutina pro stmelení rozbitého pudru? Rozbitý pudr je potřeba navlhčit, aby jej bylo možné opravit. Alkohol se dobře odpařuje a navíc by neměl příliš měnit původní složení produktu (ten se tak nebude kazit).


Budou sloužit stejně?

Podle chemika Randyho Schuellera to není tak jisté. Opravený pudr může být ještě náchylnější k rozbití, než byl původně. „Produkt lze opravit pomocí alkoholu, ale půjde jen o dočasnou kosmetickou úpravu. Pravděpodobně nebude odolný vůči nárazům jako nový pudr,“ uvedl pro magazín Allure. Navíc alkohol může přeci jen trochu ovlivnit i finální konzistenci pudru. „Je možné, že se bude produkt trochu jinak roztírat po tváři,“ říká Schueller. Nicméně za zkoušku ten jednoduchý recept určitě stojí. Pokud budete s opravou spokojená, budete mít hned několik důvodů k radosti. Zachráníte oblíbené líčidlo, ušetříte obsah peněženky a také – byť jen nenápadně – životní prostředí.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás JaS

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít